Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τροφές - Θάνατος για τα σκυλιά! Ανάμεσά τους τα κόκαλα

Τροφές που δεν πρέπει να δώσετε στον σκύλο σας

2 Αυγούστου 2021 11:16
Τροφές - Θάνατος για τα σκυλιά! Ανάμεσά τους τα κόκαλα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλοι όσοι είμαστε σκυλογονείς, μπορούμε μέσα σε μία στιγμή να φέρουμε στο μυαλό μας, την εικόνα του σκύλου μας να μας κοιτάει με αυτό το βλέμμα του ζητιάνου, όταν τρώμε, εκλιπαρόντας για ένα μεζεδάκι. Και η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, δεν μπορούμε να του αντισταθούμε και υποκύπτουμε στην επιθυμία του.

Η κατάσταση αυτή, μάλιστα, μεγεθύνεται κατά πολύ, όταν το σκηνικό περιλαμβάνει τραπέζι με οικογένεια ή φίλους, όπου οι λιχουδιές και τα κοψίδια, πάνε και έρχονται και οι μυρωδιές είναι τέτοιες που δεν μπορούμε να αντισταθούμε εμείς οι ίδιοι, πόσο μάλλον οι τετράποδοι φίλοι μας.

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε απερίσκεπτα, καθώς είναι απαραίτητο να δίνουμε την απαραίτητη προσοχή, αφού υπάρχουν τροφές που απαγορεύεται αυστηρά να δώσουμε στον σκύλο μας να φάει, όσο κι αν αυτό μας πονάει. Ας δούμε παρακάτω, τι πρέπει να προσέχουμε και ποιες είναι οι τροφές που δεν πρέπει να δώσετε στον σκύλο σας, σε καμία περίπτωση.

  • Σοκολάτα

Είναι τεκμηριωμένο ότι η σοκολάτα είναι ιδιαίτερα τοξική για τους σκύλους. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει θεοβρωμίνη, ένα διεγερτικό που διακόπτει τις μεταβολικές διεργασίες του σκύλου σας. Η σκούρα σοκολάτα και η σοκολάτα μαγειρικής έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε θεοβρωμίνη, που την καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη για τους σκύλους. Ανάλογα με την ποσότητα που έχει καταναλώσει ένας σκύλος, μπορεί να υποφέρει από στομαχική διαταραχή, καρδιακά προβλήματα, επιληπτικές κρίσεις ή ακόμα και θάνατο.

 Τροφές - Θάνατος για τα σκυλιά! Ανάμεσά τους τα κόκαλα

  • Τεχνητά γλυκαντικά

Η ξυλιτόλη είναι μια τεχνητή γλυκαντική ουσία που υπάρχει σε τσίχλες, φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη, οδοντόκρεμα και άλλα προϊόντα και προέρχεται από ξύλο φυλλοβόλων δέντρων. Η υπερβολική κατανάλωση ξυλιτόλης μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, μετεωρισμό και διάρροια στους ανθρώπους. Όμως, για τους σκύλους, η ξυλιτόλη είναι τοξική. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα προϊόντα που περιέχουν ξυλιτόλη μακριά από το σημείο όπου ο σκύλος σας μπορεί να τα φάει, ακόμη και τυχαία.

  • Αλκοόλ

Αλκοολούχα ποτά όπως κρασί, μπύρα, λικέρ αλλά και τρόφιμα που περιέχουν αλκοόλ, μπορεί εσας να σας χαλαρώνουν και να σας φτιάχνουν τη διάθεση, αλλά σε έναν σκύλο θα έχουν άσχημη και πιθανόν μόνιμη επίδραση.

Και αυτό πολύ απλά, γιατί το αλκοόλ, αν και έχει την ίδια επίδραση στο συκώτι και τον εγκέφαλο του σκύλου με εκείνη που έχει στον άνθρωπο, χρειάζεται πολύ λιγότερη ποσότητα για να του προκαλέσει ζημιά. Αρκεί μία μικρή ποσότητα οινοπνεύματος στον οργανισμό ενός σκύλου, για να του προκαλέσει εμετό, διάρροια, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, προβλήματα συντονισμού, δυσκολία στην αναπνοή, κώμα, ακόμα και θάνατο. Και όσο πιο μικρόσωμος είναι ο σκύλος, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση.

  • Κρεμμύδι και σκόρδο

Το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε οποιαδήποτε μορφή τα συναντήσουμε, είτε ωμά, είτε μαγειρεμένα ή και σε σκόνη, μπορούν να αποβούν καταστροφικά για τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σκύλου και να του προκαλέσουν αναιμία.

Ο σκύλος μπορεί να πάθει δηλητηρίαση, είτε τρώγωντας μεγάλη ποσότητα μόνο μία φορά ή μικρότερες ποσότητες σε τακτική βάση. Τα συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν αδυναμία, εμετό, ανορεξία, νωθρότητα και δύσπνοια.

  • Αβοκάντο

Τα αβοκάντο, αναμφίβολα είναι πολύ θρεπτικό και το γουακαμόλε είναι πολύ νόστιμο, αλλά αυτό δεν ισχύει για έναν σκύλο. Ο λόγος είναι ότι περιέχει persin, μία μυκητοκτόνα τοξίνη, η οποία μπορεί να είναι ακίνδυνη για εμάς, αλλά άκρως τοξική για τους σκύλους. Η συγκεκριμένη ουσία βρίσκεται στα φύλλα, στους σπόρους, στις φλούδες και στους καρπούς του αβοκάντο, όποτε, θέλει μεγάλη προσοχή.

  • Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, είναι βασικό συστατικό μίας σωστής διατροφής στον άνθρωπο. Περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φυτικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά οξέα και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, οι αθώοι φαινομενικά ξηροί καρποί μπορεί να αποβούν μοιραίοι για τον τετράποδο φίλο μας. Για παράδειγμα, εξι μόνο macadamian nuts μπορούν να του προκαλέσουν δηλητηρίαση, με επακόλουθο, μυϊκό τρέμουλο, αδυναμία ή παράλυση των οπισθίων, έμετο, αυξημένη θερμοκρασία και ανεβασμένο καρδιακό ρυθμό.

  • Αλάτι

Η ζωή μας χωρίς αλάτι θα ήταν πολύ άνοστη, αλλά σαφώς πολύ πιο υγιεινή. Στην περίπτωση του σκύλου όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς το να του δώσεις ένα «αθώο» πατατάκι δεν είναι και πολύ καλή ιδέα.

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού στον οργανισμό του σκύλου θα του προκαλέσει μεγάλη δίψα και αυτή με τη σειρά της, πολλή ούρηση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από ιόντα νατρίου. Τα συμπτώματα της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, κατάθλιψη, τρόμο, αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, επιληπτικές κρίσεις και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μέχρι και θάνατο.

  • Υπολείμματα λίπους και κόκκαλα

Πόσες φορές έχει τύχει να βρεθούμε έξω για φαγητό και αφού φάμε τα κρεατικά μας, να λέμε στον σερβιτόρο να μας πακετάρει ότι περίσσεψε για τον σκύλο μας. Το λίπος, όμως, που περίσσεψε από το κρέας που φάγαμε, καθώς και τα κόκκαλα είναι επικίνδυνα για τα σκυλιά.

Το λίπος, είτε αυτό είναι ψημένο είτε άψητο, μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα στον σκύλο, ενώ κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν, ή επιλέγουν να παραβλέπουν, είναι ότι ένα κόκκαλο, μπορεί να προσκαλέσει στον σκύλο μας, πνιγμό, η και να του τραυματίσει τα σωθικά, καθώς, όταν σπάσει σε μικρότερα κομμάτια, αυτά είναι πολύ αιχμηρά και μπορούν πολύ εύκολα να τρυπήσουν το στομάχι του ή άλλα ζωτικά όργανα. Επίσης μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη ή ρήξεις του πεπτικού συστήματος.

  • Σταφύλι και σταφίδες

Το σταφύλι, ως γνωστόν, είναι αγαπημένο φρούτο. Και σε μορφή σταφίδας περιέχουν βιταμίνες και είναι πολύ θρεπιτκά. Όμως το αθώο αυτό φρούτο μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια στον σκύλο μας, καθώς αρκεί μία μικρή ποσότητα για να αρρωστήσει. Συμπτώματα που προκαλούνται από την κατανάλωση σταφυλιού ή σταφίδας από τον σκύλο, είναι ο επαναλαμβανόμενος εμετός, η ληθαργική αντίδραση και σε κάποιες περιπτώσεις, η κατάθλιψη.

Τροφές που δεν κάνει για τα σκυλιά

  • Λωτοί, ροδάκινα και δαμάσκηνα

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πρόβλημα είναι οι σπόροι των φρούτων αυτών. Οι σπόροι του λωτού μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του λεπτού εντέρου και εντερική απόφραξη σε έναν σκύλο, ενώ κάτι αντίστοιχο μπορεί να πάθει αν καταναλώσει τη φλούδα από από τα ροδάκινα ή τα δαμάσκηνα.

  • Ωμό αυγό

Η κατανάλωση ωμού αυγού από τον σκύλο μπορεί να του προκαλέσει καταρχάς, τροφική δηλητηρίαση, από βακτήρια όπως Salmonella ή E coli. Από την άλλη, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι το ωμό αυγό περιέχει ένα ένζυμο, το οποίο μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση μίας συγκεκριμένης βιταμίνης Β, προκαλώντας δερματικά προβλήματα καθώς και προβλήματα στο τρίχωμά του.

  • Ωμό κρέας και ψάρι

Μπορεί κάποιοι από εμάς να προτιμούν το κρέας τους, σχεδόν ωμό, rare όπως αποκαλείται στους γαστρονομικούς κύκλους και να λατρεύουν το το sushi, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση του σκύλου, καθώς, όπως και το ωμό αυγό, μπορεί να περιέχει βακτήρια που θα του προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Επιπλέον, ορισμένα είδη ψαριών, όπως ο σολομός, η πέστροφα ή ο οξύρρυγχος μπορεί να περιέχουν ένα παράσιτο, το οποίο προκαλεί την «ασθένεια των ιχθύων» ή «δηλητηρίαση του σολομού», η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να φτάσει μέχρι και στον θάνατο του σκύλου μας, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες. Πρόωρα σημάδα της ασθένειας αυτής είναι εμετός, πυρετός και πρήξιμο στους λεμφαδένες.

  • Γάλα, κρέμα και τυρί

Καθώς τα σκυλιά ενηλικιώνονται, η ικανότητά τους να αφομοιώνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνεται καθώς δεν έχουν τα ένζυμα για να το κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη εάν φάνε γάλα, κρέμα ή τυρί, όπως έμετο, διάρροια και στομαχικές διαταραχές.

Εάν νομίζετε ότι ο σκύλος σας έχει φάει κάτι που δεν θα έπρεπε, είναι σημαντικό να λάβετε συμβουλές από τον κτηνίατρό σας αμέσως. Θα πρέπει επίσης να φυλάσσετε αυτά τα τοξικά τρόφιμα μακριά του για να εξασφαλίσετε ότι τρώει μόνο το καλύτερο γι’ αυτόν.

Φυσικά και όλοι αγαπάμε τρομερά τους τετράποδους φίλους μας, καθώς είναι αναμφίβολα, αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειάς μας και θα κάναμε τα πάντα γι’ αυτούς. Όμως, μέσα στο πλαίσιο αυτής της αγάπης και της φροντίδας που έχουμε για αυτούς, πρέπει να συνυπάρχει και η λογική μας, καθώς εμείς είμαστε αυτοί που θα τους προστατέψουμε από το να πάθουν κάτι κακο.

Έτσι, όσο και να μας λιώνουν την καρδιά με αυτό το υπέροχο βλέμμα, ζητιανεύοντας ένα μεζεδάκι από το πιάτο μας, έχουμε υποχρέωση να σκεφτόμαστε λίγο πιο «ψυχρά» εκείνη τη στιγμή, καθώς είναι προτιμότερο να του χαλάσουμε ένα μικρό χατίρι, από το να του προκαλέσουμε προβλήματα στην υγεία του, τα οποία θα έχουν άσχημες συνέπειες, τόσο για αυτούς, όσο και για εμάς.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share