Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνεις αν βρίσκεσαι έξω σε περίπτωση κεραυνών – Πώς το αυτοκίνητο λειτουργεί σαν καταφύγιο

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τρόπο θα σε εκπλήσσει

14 Ιουνίου 2021 11:41
Τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνεις αν βρίσκεσαι έξω σε περίπτωση κεραυνών – Πώς το αυτοκίνητο λειτουργεί σαν καταφύγιο

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι πλέον συχνά και στην Ελλάδα. Καταιγίδες, κεραυνοί και ό,τι μπορεί να περιλαμβάνει μια ισχυρή κακοκαιρία μπορούν να σε... στείλουν αδιάβαστο. Σε κάθε περίπτωση, το πιο το ασφαλές μέρος να βρίσκεσαι σε περίπτωση κεραυνών είναι σε εσωτερικό χώρο για να μην την πατήσεις όπως π.χ. ο 16χρονος ποδοσφαιριστής που χτυπήθηκε από κεραυνό και ευτυχώς επέζησε.

Αλλά τι κάνεις αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και σε πετύχει η κακοκαιρία ενώ είσαι έξω; Αν έχεις αυτοκίνητο, το πιο ασφαλές είναι να μπεις μέσα. Κι αυτό γιατί το αυτοκίνητό σου θα λειτουργήσει άψογα σαν ένας κλωβός Faraday!

Πρόκειται για απλή φυσική! Το αυτοκίνητό σου είναι από μέταλλο. Το υλικό αυτό επιτρέπει στο ρεύμα να περνάει από μέσα του, χωρίς να επηρεάζει ότι βρίσκεται στο εσωτερικό του. Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητό σου λειτουργεί σαν ένα πλέγμα στο εσωτερικό του οποίου απουσιάζουν τα ηλεκτρικά πεδία και ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Τι είναι ο κλωβός Faraday;

Το φαινόμενο απουσίας ηλεκτρικών πεδίων στο εσωτερικό πλέγματος από μέταλλο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον Benjamin Franklin το 1755. Και αναφέρθηκε ως "κλωβός Faraday" στα πειράματα που έκανε ο Michael Faraday το 1836.

Η επιστημονική εξήγηση, διατυπωμένη πιο απλά: ο ηλεκτρισμός επιλέγει τον δρόμο όπου βρίσκει λιγότερη αντίσταση. Και στη συγκεκριμένα περίπτωση, αυτό συμβαίνει όταν ο κεραυνός «επιλέγει» να κινηθεί γύρω από το πλέγμα μετάλλου και όχι στο εσωτερικό του. Η σημασία που έχει αυτό για σένα: όταν βρίσκεσαι μέσα στο αυτοκίνητο, εφόσον αυτό αποτελείται από μέταλλο – ολόκληρο μαζί με την η οροφή - προστατεύεσαι, όπως φαίνεται και σε πείραμα που έκαναν στη Βρετανία.

Έχεις αναρωτηθεί γιατί όταν πετάς, σε υψόμετρο πάνω από 10 χλμ., δεν κινδυνεύεις από κεραυνούς; Άλλος ένας κλωβός Faraday: το αεροπλάνο!

Το ίδιο έχεις και στην κουζίνα σου, στον φούρνο μικροκυμάτων. Η πόρτα του φούρνου περιέχει μεταλλικό πλέγμα που εμποδίζει τα μικροκύματα να εξέλθουν από τη συσκευή.

Αντίστοιχες θωρακίσεις χρησιμοποιούν και οι ηλεκτρολόγοι και οι φυσικοί για να απομονώσουν κυκλώματα και συστήματα από εξωτερικά ηλεκτρικά πεδία.

Τι κάνεις σε περίπτωση κεραυνών αν είσαι έξω με το αυτοκίνητό σου;

Αν το αυτοκίνητό σου είναι από μέταλλο - και η οροφή του! - κλείνεσαι μέσα. Σφραγίζεις το καταφύγιό σου. Κλείνεις παράθυρα, ώστε να μην μπορεί να περάσει ο κεραυνός στο εσωτερικό. Αποφεύγεις να παρκάρεις κάτω από δέντρο ή μετασχηματιστή. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βρεις καταφύγιο μέσα ή κάτω από ένα ανθεκτικό κτίριο. Ανάβεις τα φώτα κινδύνου και σβήνεις τη μηχανή.

Δεν αγγίζεις κανένα μεταλλικό ή ηλεκτρικό εξάρτημα, ούτε χρησιμοποιείς το τηλέφωνο, ακόμα και αν δεν είναι συνδεδεμένο με το αυτοκίνητο. Δεν αγγίζεις το ραδιόφωνο, τα πεντάλ των ποδιών, τις λαβές των θυρών ή το τιμόνι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγεις από το αυτοκίνητο, για παράδειγμα να καθαρίσεις το παρμπρίζ αν ρίχνει χαλάζι, γιατί μπορεί να χτυπηθείς από κεραυνό. Μόνο αφού περάσει η καταιγίδα, μπορείς να βγεις. Και πριν το κάνεις, άσε αρκετό χρόνο να περάσει, γιατί η αστραπή μπορεί να χτυπήσει την ίδια θέση δύο φορές!

Αν ο κεραυνός είναι πολύ κοντά σου και το αισθανθείς στο δέρμα σου ή στις άκρες των μαλλιών σου, είναι πιο ασφαλές να καθίσεις οκλαδόν και να κλείσεις με δύναμη τα αυτιά σου, για να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα απώλειας ακοής.

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι κεραυνοί;

Οι κεραυνοί, που παρατηρούνται συνήθως κατά τη διάρκεια καταιγίδας, αποτελούν παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία θανάτου από καιρικά φαινόμενα μετά τις πλημμύρες. Εκτός από τραυματισμούς, κάθε χρόνο, οι κεραυνοί προκαλούν δασικές πυρκαγιές σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Βόρεια Πίνδο, ενώ παράλληλα οδηγούν στον θάνατο οικόσιτων ζώων στην ύπαιθρο.

Κεραυνοί και καταιγίδες

Όλες οι καταιγίδες είναι δυνητικά επικίνδυνες καθώς παράγουν κεραυνούς σε μεγάλη ακτίνα, ακόμη και 15 χλμ. μακριά από τον πυρήνα ενός καταιγιδοφόρου νέφους. Αν ξέρεις τι είναι ασφαλές να κάνεις και τι πρέπει να αποφύγεις, δε χρειάζεται να πανικοβληθείς. Και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σε απασχολήσει εκείνη τη στιγμή, την ώρα της καταιγίδας, είναι αν θα προκληθεί ζημιά στο αυτοκίνητό σου.

Γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ! Έχουμε δημιουργήσει το δικό μας σύστημα ενημέρωσης έντονων καιρικών φαινομένων, ώστε να σε προειδοποιούμε έγκαιρα μέσω του Weather Alert μας. Και φυσικά, ό,τι και να σου συμβεί στον δρόμο, το 'χουμε. Σε καθοδηγούμε εμείς και σε βοηθάμε να φτιάξεις τη ζημιά άμεσα. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε κατάσταση με ψυχραιμία και να έχεις πάντα τη σωστή ενημέρωση για να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση ανάγκης.

40.000 καταιγίδες καθημερινά δημιουργούν σχεδόν 10.000.000 κεραυνούς!

Σε όλη τη Γη πέφτουν περίπου 100 κεραυνοί το δευτερόλεπτο. Ο κάθε κεραυνός παράγει τεράστια ισχύ, αλλά η πρακτική αξιοποίηση της είναι αδύνατη εξαιτίας της πολύ μικρής διάρκειας του φαινομένου.

Η ηλεκτρική αγωγιμότητα της ατμόσφαιρας οφείλεται κυρίως στα θετικά και αρνητικά ιόντα που κινούνται μέσα στο ηλεκτρικό της πεδίο. Η αγωγιμότητα του αέρα αυξάνει σε σχέση με το ύψος.

Επικίνδυνοι οι κεραυνοί

Η διαφορά δυναμικού που προκαλεί τον κεραυνό οφείλεται στα (συνήθως) αρνητικά φορτισμένα ιόντα στα σύννεφα και στα θετικά φορτισμένα ιόντα της ξηράς ή της θάλασσας.

Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα ονομάζονται κεραυνοί. Ο κεραυνός συνοδεύεται και από άλλα φαινόμενα: Τις αστραπές και τις βροντές.

Ο κεραυνός λοιπόν δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των καταιγίδων. Οφείλεται στη συγκέντρωση σε διαφορετικές περιοχές θετικών και αρνητικών ηλεκτρικών φορτίων. Έτσι, δημιουργείται ηλεκτρικό πεδίο και όταν η ένταση του φτάσει σε μεγάλη τιμή, ξεσπά ο κεραυνός με διάτρηση του αέρα και δημιουργία σπινθήρα.

Κεραυνοί μπορεί να ξεσπάσουν ανάμεσα σε διαφορετικά νέφη, μέσα στο ίδιο νέφος, ανάμεσα σε ένα νέφος και στον αέρα ή από ένα νέφος προς το έδαφος.

Η διαφορά δυναμικού κατά την έκρηξη ενός κεραυνού είναι πολλά εκατομμύρια Volt και η ένταση του ρεύματος δεκάδες χιλιάδες Αμπέρ! Το μήκος ενός κεραυνού φθάνει έως αρκετά χιλιόμετρα και έχει τεθλασμένη ή κυματοειδή μορφή. Το πλάτος του σπινθήρα είναι μικρό και φτάνει το πολύ μερικές δεκάδες εκατοστά.

Η διάρκεια που κρατά ο κεραυνός είναι μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο, αλλά θερμοκρασία που αναπτύσσεται είναι 10.000 βαθμοί Κελσίου. Δημιουργεί έντονο ιονισμό των αερίων του αέρα, τα οποία εκπέμπουν φως κατά τη διάρκεια της εκκένωσης (το φαινόμενο της αστραπής). Η υπερβολική θέρμανση του αέρα και η εκτόνωση του δημιουργεί τον δυνατό κρότο που ονομάζουμε βροντή.

Τα ισχυρά ρεύματα του κεραυνού προκαλούν καταστροφές. Μπορούν να ανάψουν φωτιά στο δάσος, να δημιουργήσουν σοβαρή βλάβη στις ηλεκτρικές γραμμές και να καταστρέψουν απροστάτευτες εγκαταστάσεις.

Ο κεραυνός που χτυπά άνθρωπο είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει το θάνατο. Κάθε μέρα στον πλανήτη μετρώνται πάνω από 40.000 καταιγίδες οι οποίες δημιουργούν σχεδόν 10.000.000 κεραυνούς!

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share