Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021

Κουνούπια: Γιατί είναι επιλεκτικά - Παίζει ρόλο το αίμα, το φύλο, τα κιλά; Γιατί βουίζουν στα αυτιά μας;

Πώς ξεχωρίζουν τα αρσενικά από τα θηλυκά

2 Ιουνίου 2021 08:51
Κουνούπια: Γιατί είναι επιλεκτικά - Παίζει ρόλο το αίμα, το φύλο, τα κιλά; Γιατί βουίζουν στα αυτιά μας;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το καλοκαιράκι έφτασε και μαζί του, δυστυχώς, και τα ενοχλητικά κουνούπια. Γιατί όμως κάποιους ανθρώπους τους προτιμούν περισσότερο από κάποιους άλλους και γιατί αυτά τα «αιμοβόρα» έντομα κάνουν το ενοχλητικό βουητό γύρω από τα αφτιά μας;

«Το βουητό στα αφτιά είναι κυρίως μια παράπλευρη επίπτωση της κίνησης των φτερών τους» εξηγεί o Μάικλ Ριέλε καθηγητής Εντομολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «(ο ήχος) δεν έχει μεγάλο εύρος συνεπώς τον ακούμε κυρίως όταν πετούν γύρω από τα αφτιά μας».

Στο «μενού» μόνο για τα θηλυκά κουνούπια

Το βουητό που συχνά ακούμε στα αφτιά μας είναι το πιθανότερο από θηλυκό κουνούπι. Κι αυτό γιατί τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Τα αρσενικά αρέσκονται στο νέκταρ από τα άνθη των φυτών και δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους. Αντίθετα τα θηλυκά χρειάζονται ένα γεύμα με αίμα μετά το ζευγάρωμα προκειμένου να εξασφαλίσουν την ενέργεια που απαιτείται για τα αβγά τους. Στην πραγματικότητα τα θηλυκά κουνούπια είναι εξοπλισμένα με μοναδικά εργαλεία για να μπορούν να βρίσκουν το επόμενο γεύμα τους.

Κουνούπια: Γιατί βουίζουν στα αυτιά μας;

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα θηλυκά κουνούπια προσελκύονται από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουν οι άνθρωποι από μια απόσταση. Το διοξείδιο του άνθρακα τα διεγείρει και τα θηλυκά κουνούπια ξεκινούν πετώντας μπρος πίσω να αναζητούν την πηγή του.

Με άλλα λόγια, το βουητό των κουνουπιών γύρω από τα κεφάλια μας οφείλεται στο ότι από εκεί αποβάλλουμε το περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Πώς διαλέγουν όμως ποιόν θα δαγκώσουν;

Αφού πλησιάσει αρκετά το θηλυκό κουνούπι προσγειώνεται πάνω στο θύμα του και χρησιμοποιεί τους αισθητήρες γεύσης που έχει στα πόδια του για να καθορίσει εάν ο άνθρωπος ή το όποιο ζώο σκοπεύει να τσιμπήσει είναι το σωστό για να γίνει το επόμενο γεύμα του.

Κάποιες έρευνες εκτιμούν ότι τα κουνούπια προσελκύει η ομάδα αίματος τύπου Ο, ωστόσο ο Ριέλε είναι σκεπτικός με αυτό το συμπέρασμα. Θεωρεί ότι δεν είναι αρκετά πειστική η έρευνα που συσχετίζει την ομάδα αίματος με την προτίμηση των κουνουπιών. Αντίθετα πιστεύει ότι άλλοι παράγοντες, όπως είναι η γενετική ενός ατόμου και η δίαιτά του παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στο πόσο «γευστικός» είναι ένας άνθρωπος για το συγκεκριμένο έντομο.

Κουνούπια: Γιατί είναι επιλεκτικά - Παίζει ρόλο το αίμα, το φύλο, τα κιλά;

Το δέρμα εκπέμπει ένα μοναδικό κοκτέιλ αρωμάτων που μπορεί να είναι περισσότερο ελκυστικό σε κάποια κουνούπια σε σχέση με κάποια άλλα. Άλλη μελέτη εκτιμά ότι τα θηλυκά κουνούπια προσελκύονται περισσότερο από άνδρες που έχουν λιγότερο διαφορετικά βακτήρια στο δέρμα τους σε σχέση με άνδρες με περισσότερο διαφορετικά δερματικά βακτήρια. Τα αιμοσταγή έντομα δείχνουν επίσης προτίμηση σε άτομα που φορούν σκούρα ρούχα, όπως το μαύρο.

Μουσική στα αφτιά των αρσενικών - Η επίδειξη

Καθώς πετά προς το στόχο του το θηλυκό κουνούπι χτυπά τα φτερά του περίπου 500 φορές το δευτερόλεπτο σε συχνότητα από 450 έως 500 hertz. Αυτή η συχνότητα αντιστοιχεί στη μουσική νότα Λα.

Για τα αφτιά του ανθρώπου ακούγεται σαν να πετάει drone πάνω από το κεφάλι μας, αλλά για αρσενικά κουνούπια είναι στ’ αλήθεια μουσική. Στην πραγματικότητα τα αρσενικά τα οποία χτυπούν τα φτερά τους σε υψηλότερη συχνότητα από τα θηλυκά, ακούν τους τόνους των θηλυκών όταν αναζητούν ζευγάρωμα.

Κουνούπια: Γιατί είναι επιλεκτικά - Παίζει ρόλο το αίμα, το φύλο, τα κιλά; Γιατί βουίζουν στα αυτιά μας;

Ο Ριέλε κάνει συχνά μια επίδειξη στους φοιτητές του περνώντας ένα διαπασών με τη νότα Λα δίπλα σε ένα κλουβί με θηλυκά κουνούπια. Σε κάθε δοκιμή τα θηλυκά δεν αντιδρούν. Αντίθετα μπροστά από το κλουβί με τα αρσενικά κουνούπια η νότα Λα δημιουργεί πανικό με τα έντομα να ψάχνουν για την «θεά» που δημιούργησε αυτό το γλυκό, γλυκό θόρυβο. Για τους ανθρώπους βέβαια ο ίδιος ήχος είναι εντελώς εκνευριστικός.

Οι πατούσες κύριος στόχος τους - Για ποιο λόγο

Μπορεί να ακούμε συχνά τα κουνούπια να κάνουν βουητό γύρω από τα αφτιά μας, ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή τα περισσότερα δεν προσελκύονται από τα αφτιά μας, αλλά από τις πατούσες μας, λόγω των βακτηρίων που υπάρχουν εκεί και αναδύουν μυρωδιές που τα προσελκύουν. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν έχουν παρατηρήσει ποτέ το βουητό γύρω από τους αστραγάλους τους.

Έρευνα του 1996 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Trends in Parasitology διαπίστωσε ότι τα θηλυκά κουνούπια του γένους Anopheles, που είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση του παράσιτου της ελονοσίας, προσέλκυαν τα βακτήρια στα πόδια των ανθρώπων.

Κουνούπια: Γιατί είναι επιλεκτικά;

Το βακτήριο Brevibacterium Linens, είναι το ίδιο από το οποίο δίνει στο τυρί Λίμπουργκερ την χαρακτηριστική του μυρωδιά. Έρευνα που ακολούθησε το 2013 στο περιοδικό PLOS One επιβεβαίωσε ότι όντως τα κουνούπια έλκονται από το τυρί Λίμπουργκερ.

Τώρα για το πώς θα αποφύγετε τα κουνούπια, η καλύτερη λύση είναι να φοράτε ανοιχτόχρωμα και μακριά ρούχα, να χρησιμοποιείτε αντικουνουπικά προϊόντα και να αποφεύγεται μέρη – hot spot για τα συγκεκριμένα έντονα (όπως για παράδειγμα τα έλη) κατά τη δύση και την ανατολή του ηλίου, οπότε τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια.

Τι πρέπει να τρώτε για να μην σας τσιμπάνε και φυσικοί τρόποι για να τα διώξετε

Μπορείτε εύκολα να απωθήσετε τα κουνούπια από το σπίτι σας με φυσικούς τρόπους καθώς τα έτοιμα εντομοαπωθητικά που υπάρχουν στην αγορά περιέχουν ένα τοξικό που ονομάζεται DEET και είναι πολύ βλαβερό για την υγεία του ανθρώπου.

Λεβάντα: Ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας γύρω γύρω σε όλα τα παράθυρα και κοιμηθείτε ήσυχοι το βράδυ καθώς τα κουνούπια σιχαίνονται τη συγκεκριμένη μυρωδιά. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε και στο σώμα σας λίγο έλαιο για να μην σας πλησιάσει κανένα κουνούπι.

Μείγμα λεβάντας-ελαιόλαδου: Φτιάξτε ένα πολύ ωραίο και ενυδατικό λάδι για το σώμα αναμειγνύοντας 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ψεκάστε με αυτό το μείγμα το σώμα σας και μείνετε ήσυχοι. Δεν πρόκειται να σας πλησιάσει κουνούπι.

Μείγμα από αιθέρια έλαια: Ανακατέψτε αιθέρια έλαια όπως citronella , λεμονόχορτο και ευκάλυπτο σε ίσες ποσότητες και βάλτε σε διάφορα σημεία του σώματός σας. Και τα τρία αυτά έλαια είναι οι πιο φανατικοί εχθροί των κουνουπιών.

Δενδρολίβανο: Τα κουνούπια λατρεύουν τα μπάρμπεκιου και γι'αυτό μπορεί να αντιμετωπίζετε συχνά πρόβλημα με κουνούπια κάθε φορά που αποφασίζετε να κάνετε μπάρμπεκιου. Το δενδρολίβανο όμως είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των κουνουπιών. Μπορείτε να διώξετε τα κουνούπια πανεύκολα ρίχνοντας μερικά κλωναράκια δενδρολίβανο μέσα στο μπάρμπεκιου. Το φαγητό σας θα νοστιμεύσει και τα κουνούπια θα φύγουν οριστικά.

Τι να τρώτε για να μην σας τσιμπάνε τα κουνούπια

Καλλιεργείστε εντομοαπωθητικά φυτά: Υπάρχουν κάποια φυτά που διώχνουν τα κουνούπια με την έντονη μυρωδιά τους. Μερικά από αυτά είναι το βάλσαμο, ο δυόσμος και η λεβάντα. Βάλτε μερικά γλαστράκια με αυτά τα φυτά στον κήπο ή τη βεράντα σας και απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά κουνούπια.

Φάτε περισσότερο σκόρδο: Το σκόρδο, αφού μπει στο στομάχι μας καταλήγει στο αίμα και η μυρωδιά του βγαίνει έντονα από τον ιδρώτα σας. Αυτή η μυρωδιά είναι ένα φυσικό απωθητικό κουνουπιών. Το μόνο αρνητικό είναι πως μπορεί να απωθήσει και τους γύρω σας.

Μην αφήνετε λιμνάζοντα νερά: Τα κουνούπια λατρεύουν τα βρώμικα νερά και γι'αυτό δεν πρέπει να αφήνετε καμία επιφάνεια με νερό στη βεράντα σας. Φροντίστε να αδειάζετε τα μπολ ή τις γλάστρες που έχουν επιπλέον νερό για να μην γίνονται εστία κουνουπιών.

Χρησιμοποιήστε ψευδομελέλαιο: Το ψευδομελέλαιο είναι ένα έλαιο που βγαίνει από το δέντρο που είναι γνωστό στην Ινδία ως το «Δένδρο της Ζωής». Αν αλείψετε με αυτό κάποια σημεία του σώματός σας τότε δεν πρόκειται να σας πλησιάσει κανένα κουνούπι.

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε το τσίμπημα των κουνουπιών;

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή κάλιο, αυξάνουν το γαλακτικό οξύ, με αποτέλεσμα να γίνεστε πιο ελκυστικοί στα κουνούπια. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που ως γνωστόν περιέχουν αυξημένη συγκέντρωση αλατιού, καλό είναι να τα αποφεύγετε έτσι κι αλλιώς.

Τώρα όσον αφορά το κάλιο προτείνω να επιλέξετε βατόμουρα, μήλα, καρπούζι, αγγούρι, λάχανο και πράσινες πιπεριές, τα οποία είναι σχετικά χαμηλά σε περιεκτικότητα καλίου. Σε αντίθεση με τις πατάτες, το σπανάκι, το αβοκάντο, τα δαμάσκηνα, οι μπανάνες και τα φασόλια, τα οποία περιέχουν χαμηλότερη συγκέντρωση καλίου.

Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι, το 85% της ελκυστικότητας μας στα κουνούπια, όφειλεται στο γενετικό μας υλικό. Σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί να συμφιλιωθούμε με την μοίρα μας.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share