Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2024

Μανώλης Δουρής: Το έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα! Ένοχος ή αθώος; Έτσι ζει σήμερα η οικογένειά του

Ήταν τελικά ένοχος ή αθώος ο Μανώλης Δουρής για το έγκλημα στην Ερμιόνη που συντάραξε τη Ελλάδα 33 χρόνια πριν;

2 Οκτωβρίου 2024 14:44
Μανώλης Δουρής: Το έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα! Ένοχος ή αθώος; Έτσι ζει σήμερα η οικογένειά του
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

«Κατηγορήθηκε για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε»: Ήταν τελικά ο Μανώλης Δουρής ένοχος ή αθώος για το έγκλημα στην Ερμιόνη που συγκλόνισε την Ελλάδα;

Στις 31 Δεκεμβρίου 1993, ένα έγκλημα που σημειώθηκε στην Ερμιόνη συγκλόνισε την Ελλάδα. Ο 6χρονος γιος του Μανώλη και της Γεωργίας Δουρή βρέθηκε νεκρός, έχοντας υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Μανώλης Δουρής συνελήφθη κατηγορούμενος για τον βιασμό και τη δολοφονία του εξάχρονου γιου του, Νίκου.

Ο Δουρής οδηγήθηκε στις φυλακές. Στις 24 Φεβρουαρίου 1996, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του γιου του, ο Μανώλης Δουρής έβαλε τέλος στη ζωή του μέσα στο κελί του στις φυλακές Τρίπολης.

Σχεδόν 30 χρόνια μετά, ορισμένα ερωτήματα παραμένουν άλυτα. Γιατί αυτοκτόνησε; Ήταν η ενοχή για το έγκλημα που κατηγορήθηκε ότι διέπραξε; Δεν άντεξε το λιντσάρισμα από τους συγκρατούμενούς του; Ή μήπως δεν άντεξε την ποινή για ένα έγκλημα που δεν είχε διαπράξει;

Αυτά τα ερωτήματα προκύπτουν και από τη στάση της οικογένειάς του, η οποία παραμένει αποκομμένη από την κοινωνία, φέροντας το στίγμα του φονιά Δουρή. Τα παιδιά του αρνούνται να συνομιλήσουν με δημοσιογράφους, καθώς φαίνεται να πιστεύουν ότι ο πατέρας τους κατηγορήθηκε άδικα για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ.

Μανώλης Δουρής: Το έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα! Ένοχος ή αθώος; Έτσι ζει σήμερα η οικογένειά του

Πώς έγινε το έγκλημα

Το έγκλημα στην Ερμιόνη στις 31 Δεκεμβρίου 1993 συγκλόνισε το Πανελλήνιο. Ο εξαετής Νίκος, γιος του Μανώλη και της Γεωργίας Δουρή, βρέθηκε νεκρός μετά από σεξουαλική κακοποίηση. Εκείνη τη νύχτα της παραμονής Πρωτοχρονιάς, ο μικρός Νίκος εξαφανίστηκε από τη γειτονιά όπου έπαιζε, προκαλώντας ανησυχία στους γονείς και τα έξι αδέλφια του.

Η οικογένεια Δουρή κάλεσε την αστυνομία για να αναφέρει την εξαφάνιση του παιδιού τους. Η κινητοποίηση των Αρχών ήταν άμεση, όπως και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας της Ερμιόνης, που ερευνούσε την περιοχή για να εντοπίσει τον μικρό Νίκο. Τελικά, ο πατέρας του, Μανώλης, μαζί με έναν από τους γιους του, βρήκαν νεκρό τον εξάχρονο.

Το σώμα του ήταν κρυμμένο σε έναν μαντρότοιχο κοντά στο σπίτι της οικογένειάς του. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, το άτυχο παιδί είχε πεθάνει από ασφυξία, έχοντας προηγουμένως υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Μανώλης Δουρής εμφανιζόταν στα κανάλια, εκλιπαρώντας να εντοπιστεί ο δολοφόνος του παιδιού του ώστε να μπορέσει να πάρει εκδίκηση. Αυτό προκάλεσε την ελληνική κοινωνία να υποφέρει εξαιτίας του πόνου του πατέρα.

Ολόκληρη η χώρα παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της έρευνας, και λίγο αργότερα συγκλονίζεται από τη μεγάλη ανατροπή.

Η Αστυνομία συλλαμβάνει τον πατέρα, ο οποίος ομολογεί το έγκλημα. Οι αντιφάσεις στην κατάθεσή του και το γεγονός ότι εντόπισε το πτώμα του παιδιού του σε ένα μέρος που θα έψαχνε μόνο κάποιος με γνώση, προκάλεσαν υποψίες στους αστυνομικούς.

Κατά την ανάκριση, ο Μανώλης Δουρής προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας: «Με κυριεύει μια σπάνια ασθένεια που με μεταμορφώνει. Υπέφερα από κρίσεις και δεν έβλεπα μπροστά μου. Ο οποιοσδήποτε στη θέση μου θα μπορούσε να κάνει το ίδιο». Τότε, η κοινή γνώμη απαιτούσε την παραδειγματική του τιμωρία.

Λίγες ημέρες μετά την κηδεία του Νίκου, ο πατέρας του αρνείται όσα είπε στην πρώτη κατάθεση και δηλώνει αθώος. «Αν το έκανα εγώ να τιμωρηθώ», μονολογούσε ενώ στη συνέχεια απευθυνόμενος στη σύζυγό του, είπε: «Θα είσαι ελεύθερη να ζήσεις τη ζωή σου, όπως εσύ το ζήτησες μαζί με τον εραστή σου, με τον οποίο σκοτώσατε το Νίκο». Παρά τις νέες δηλώσεις του όμως, ο Δουρής κρίνεται προφυλακιστέος μετά από κοινή απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή.

Ο Μανώλης Δουρής και το σύνδρομο της Κύπρου

Ο Μανώλης Δουρής ήταν ένας άνθρωπος για τον οποίο κυκλοφορούσαν πολλές φήμες και αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα από νεαρή ηλικία. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τα προβλήματα αυτά επιδεινώθηκαν και ο Δουρής μετατράπηκε σε «αγρίμι». Είδε πολλές σφαγές και συχνά νοσηλευόταν σε νοσοκομεία, ενώ οι γιατροί διέγνωσαν το «σύνδρομο της Κύπρου». Μετά τον πόλεμο, παντρεύτηκε, απέκτησε επτά παιδιά και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Ερμιόνη.

Οι φήμες που κυκλοφορούσαν σε μια μικρή τοπική κοινότητα άρχισαν να απασχολούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία πριν την Πρωτοχρονιά του 1994. Ο 6χρονος γιος της οικογένειας, ο Νικόλας, βγήκε για να παίξει στο χωριό, αλλά δεν γύρισε ποτέ στο σπίτι του.

Κατηγόρησε τη γυναίκα του και εμφανιζόταν αβέβαιος για το αν είχε διαπράξει το έγκλημα, παρόλο που αρχικά είχε ομολογήσει.

Ο Δουρής καταδικάστηκε για ασέλγεια με φυλάκιση ενός έτους, για βιασμό με κάθειρξη 20 ετών, και για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ισόβια κάθειρξη. Η απόφαση του δικαστηρίου ικανοποίησε το κοινό αίσθημα περί δικαιοσύνης.

Μανώλης Δουρής: Το έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα! Ένοχος ή αθώος; Έτσι ζει σήμερα η οικογένειά του

Οι αμφιβολίες για την ενοχή του

Ο Δημήτρης, γιος του Μανώλη Δουρή, είχε εκφράσει σε παλαιότερη συνέντευξή του την πεποίθηση ότι ο πατέρας του δεν ήταν υπεύθυνος για το φρικτό έγκλημα. «Φόρτωσαν τον βιασμό και τη δολοφονία στον πατέρα μου», ανέφερε, υποδεικνύοντας έναν συγχωριανό του, ο οποίος ζει ακόμα, ως τον πραγματικό δράστη. «Ήταν κάποιος άλλος από το χωριό που είχε ασελγήσει σε πολλά παιδιά, αλλά είχε χρήματα και τον κάλυπταν… Την ημέρα του συμβάντος ήμουν μαζί με τον πατέρα μου στη δουλειά από το πρωί. Όταν επιστρέψαμε, μας είπαν πως το παιδί είχε χαθεί».

Ωστόσο, η μητέρα του παιδιού και σύζυγος του Μανώλη Δουρή, Γεωργία, σε παλαιότερη συνέντευξή της, υποστήριξε την αθωότητά του: «Για εμένα και τα παιδιά μου, ο Μανώλης είναι αθώος. Δύο αθώες ψυχές είναι στο χώμα, ενώ οι ένοχοι κυκλοφορούν ελεύθεροι. Ο άντρας μου οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου τον 'αυτοκτόνησαν', καθώς η υπόθεση έπρεπε να κλείσει. Ο Μανώλης ήταν το τέλειο θύμα που μπορούσαν να παρουσιάσουν ως δολοφόνο. Ήταν φτωχός, μεροκαματιάρης και αγράμματος».

«Εκείνη την ημέρα, ο άντρας μου ήταν στο σπίτι. Ο Νικολάκης βγήκε να παίξει και χάθηκε. Μετά από ώρες τον βρήκαμε σε αυτή την κατάσταση. Η αστυνομία έψαξε, βρήκε τους ενόχους, αλλά επειδή αυτοί ήταν άνθρωποι ευυπόληπτοι και φοβήθηκαν ένα μεγάλο σκάνδαλο, τα έριξαν στον άντρα μου».

Εν τω μεταξύ, ο συνήγορός του διαβεβαίωνε με σιγουριά ότι ο πελάτης του ήταν αθώος. Επιπλέον, ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι οι τρίχες που βρέθηκαν στο άψυχο σώμα του εξάχρονου δεν ανήκαν στον πατέρα του.
Ο καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, που ερεύνησε το θέμα, είχε υποστηρίξει ότι από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης των εγκληματολογικών εργαστηρίων μπορεί να αμφισβητηθεί η ταυτότητα του δολοφόνου του παιδιού, υποστηρίζοντας ότι ο βιαστής και ο δολοφόνος μπορεί να είναι διαφορετικά άτομα. Παρόλα αυτά, το δικαστήριο έκρινε τον Δουρή ένοχο για όλες τις κατηγορίες.

Μέσα σε δύο χρόνια, μετακινήθηκε σε τέσσερα διαφορετικά σωφρονιστικά ιδρύματα, καθώς έγινε θύμα του «νόμου της φυλακής». Υπέστη επανειλημμένα σωματική κακοποίηση και βιασμό, μέχρι που στις 24 Φεβρουαρίου 1996, οι φύλακες τον βρήκαν κρεμασμένο με καλώδιο τηλεόρασης μέσα στο κελί του.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share