Οι Απαράδεκτοι έγιναν 33: Η ιστορία πίσω από τη μεγάλη επιτυχία
Ο σταθμός της «ελληνικής τηλεόρασης»
Σαν σήμερα 18 Σεπτέμβριου του 1991 οι Απαράδεκτοι έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους μέσα από τη συχνότητα του MEGA.
Πολύ γρήγορα εξελίχθηκαν σε μαζικό φαινόμενο. 33 χρόνια μετά, είναι πλέον κάτι πολύ μεγαλύτερο για την ελληνική τηλεόραση. Ένας σταθμός που όλοι κατεβαίνουν κάποια στιγμή της ζωή τους! Παράλληλα δείτε Απίστευτο σκηνικό από την Ρένια Λουιζίδου: "Δεν είχαμε επεισόδιο να..." - Η αποκάλυψη της ηθοποιού
Δήμητρα, Σπύρος, Βλάσσης, Ρένια, Γιάννης, και Βασίλης ενώθηκαν για πρώτη φορά πριν από χρόνια για να χαρίσουν στο κοινό τους ένα ανεξίτηλο στίγμα που θα «έγραφε» στην ελληνική τηλεόραση το χαρακτηριστικό της pop κουλτούρας.
Η θρυλική σειρά του mega απαρτίστηκε από 48 επικά επεισόδια με ατάκες που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα. Το πρώτο επεισόδιο, με τίτλο «Κάνε μου λιγάκι μμμ», έθεσε τις βάσεις για την ξεχωριστή δυναμική της σειράς. Οι χαρακτήρες με το πρώτο «μμμ» που έκαναν κέρδισαν για πάντα το κοινό σε όποια γενιά κι αν βρίσκεται αυτό το κοινό και σε όποια δεκαετία τούς έμαθε το κοινό.
Η επιλογή των ηθοποιών και το σενάριο
Το σενάριο και η επιλογή των χαρακτήρων δεν έγινε βάση τα σημερινά δεδομένα. Δεν υπήρχε σενάριο αλλά ηθοποιοί. Πρώτα επέλεξαν τους χαρακτήρες και πάνω τους γράψανε τον ρόλο που ο καθένας θα μπορούσε να υποστηρίξει καλύτερα. Ένας πλήρως διαμορφωμένος ρόλος, ξεχωριστά για τον καθένα! Η επιλογή τους έγινε βάση γνωριμιών και παλιών συνεργασιών.
Οι χαρακτήρες
Δήμητρα Παπαδοπούλου
Η μέση Ελληνίδα (με τις μεσογειακές αναλογίες, όπως έλεγε η ίδια σε ένα επεισόδιο), η γυναίκα που ποτέ δεν έμαθε να μαγειρεύει στην ώρα της, η φίλη που ήταν «αντράκι». Η Δήμητρα είναι για πολλούς αυτή που έδινε το τέμπο στη σειρά, αυτή που ανέβαζε το ρυθμό ενός επεισοδίου, με αυτά που έλεγε, έκανε ή σκεφτόταν. H Δήμητρα Παπαδοπούλου κατάφερε όχι απλώς να γράψει, αλλά και να ερμηνεύσει την πιο daily γυναίκα που έχουμε δει στην ελληνική τηλεόραση.
Σπύρος Παπαδόπουλος
«Τι έγινε ρε παιδιά;», «τα γεγονότα του Πολυτεχνείου», το πουλόβερ στους ώμους, η προσπάθεια να αυξήσει το εισόδημά του και το βιοτικό επίπεδο, η επιθυμία για παράνομους δεσμούς, η ανάγκη για έναν κολλητό φίλο (Βλάσση). Ο Σπύρος είναι μακράν η πιο πιστή καταγραφή του νεοέλληνα που άρχισε να ανθίζει τη δεκαετία του 90. Με τις πολιτικές καταβολές, αλλά παράλληλα την αγανάκτηση από το πολιτικό σύστημα που ήδη τότε μετρούσε 15 χρόνια. Ένας Παπαδόπουλος. Ένας κλασικός Έλλην.
Γιάννης Μπέζος
Το high score της Δήμητρας Παπαδοπούλου (που έγραψε το χαρακτήρα και τον μοίρασε σωστά) και ο Γιάννης Μπέζος στο ρόλο που καθόρισε την καριέρα του. Και δεν το λέω με την κακή έννοια, αφού ο ίδιος ξεπέρασε το ρόλο και έγινε ένας από τους δύο-τρεις καλύτερους κωμικούς ηθοποιούς μιας γενιάς. Τα πουκάμισα, οι ατάκες, οι «Αυλωνίτικες» εκφράσεις στο πρόσωπο και αυτή η φυσικότητα του Μπέζου, ως Γιάννης, θα μείνουν στην ιστορία. Και θα διδάσκονται στις σχολές.
Ρένια Λουιζίδου
Το «αστροπελέκι», η sexy της παρέας, με τη Ρένια Λουϊζίδου να κάνει τεράστιο opening στην καριέρα της, υποστηρίζοντας εξαιρετικά το ρόλο (αφού πρόκειται για μια εξαιρετικά έξυπνη γυναίκα, που έπρεπε να κρύψει την οξυδέρκειά της), χωρίς να κουράζει, να τσιρίζει ή να πρέπει να το παίξει παραπάνω μοιραία. Βασικά, παρότι τα «σσσσσσσσσσς» του Βλάσση ακούγονται ακόμη από το πρώτο επεισόδιο, από εκεί και μετά η Ρένια δεν προκάλεσε ποτέ με την εμφάνισή της, δεν προστύχεψε ποτέ το ρόλο. Και αυτό είναι προς τιμήν της ίδιας και της Δήμητρας Παπαδοπούλου.
Βασίλης Μπονάτσος
Ο Βλάσσης είναι ο ανέμελος, μποέμ τύπος της τετράδας, γεμάτος κέφι και αισιοδοξία. Έχει ανοιχτό μυαλό και δεν επηρεάζεται από στερεότυπα, εξάλλου συγκατοικεί με έναν γκέι άντρα χωρίς πρόβλημα.
«Απαράδεκτα» #not facts
Η Δήμητρα Παπαδοπούλου εμπνεύστηκε την ιδέα για τους «Απαράδεκτους» από τις προσωπικές της εμπειρίες και τις σχέσεις της με φίλους. Οι χαρακτήρες της σειράς βασίστηκαν σε πραγματικά πρόσωπα, ενώ πολλές από τις κωμικές καταστάσεις ήταν εμπνευσμένες από αληθινά περιστατικά.
Το σενάριο της σειράς απορρίφθηκε αρχικά από τον ANT1, καθώς θεωρήθηκε «ακατάλληλο». Ευτυχώς, το Mega Channel αναγνώρισε την αξία του και έδωσε το πράσινο φως για την παραγωγή της σειράς.
Ο Βλάσσης Μπονάτσος αρχικά δεν ήταν στο βασικό καστ της σειράς. Ο ρόλος του γράφτηκε αργότερα, ειδικά για εκείνον, και αποδείχθηκε καθοριστικός για την επιτυχία της σειράς.
Οι ηθοποιοί της σειράς ήταν γνωστοί για τους αυτοσχεδιασμούς τους, οι οποίοι συχνά οδηγούσαν σε ξεκαρδιστικές σκηνές που δεν υπήρχαν στο αρχικό σενάριο. Μάλιστα, κάποιες από αυτές γυρίστηκαν πάνω από 40 φορές για το γεγονός πως οι ηθοποιοί έκλαιγαν από τα γέλια.