Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Μέγας Αλέξανδρος: Η σωματική διάπλασή του λέει τα πάντα για τον τάφο του - «Ήταν λίγο πιο κοντός από τον Φίλιππο, το χαρακτηριστικό του που μας βοηθάει είναι ότι...»

Ποια η σχέση με την εύρεση του μνήματός του;

19 Απριλίου 2024 14:16
Μέγας Αλέξανδρος: Η σωματική διάπλασή του λέει τα πάντα για τον τάφο του - «Ήταν λίγο πιο κοντός από τον Φίλιππο, το χαρακτηριστικό του που μας βοηθάει είναι ότι...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλά έχουν ακουστεί μέσα στους αιώνες για τον Μέγα Αλέξανδρο και το πού βρίσκεται ο τάφος του, με ορισμένες λεπτομέρειες για τον ίδιο να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές, ειδικά για την φυσική του κατάσταση, απαντώντας σε αναφορές για την αρχαία σαρκοφάγο.

Η σωματική διάπλαση του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν ήταν ανάλογη με τα επιτεύγματα και τις νίκες του. Σε αντιδιαστολή προς τον Δαρείο και την οικογένειά του, που ήταν ψηλοί, εκείνος ήταν μικρόσωμος, ώστε η μητέρα του Δαρείου να νομίσει ότι ο βασιλιάς ήταν ο πιο σωματώδης Ηφαιστείων και να χρειαστεί ένα τραπεζάκι για τα πόδια του, που δεν έφταναν ως το πάτωμα, όταν στα Σούσα κάθισε στον θρόνο του Δαρείου. Λέγεται ακόμη ότι ο πατέρας του Φίλιππος είχε ύψος 1.60 μ. ο δε Αλέξανδρος ήταν πιο κοντός και απ’ τον πατέρα του.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό που είχε ήταν ότι κούτσαινε λίγο όταν περπατούσε. Επίσης λέγεται ότι ενώ ήταν ένας γενναίος πολεμιστής, εν τούτοις δεν ήξερε κολύμπι. Ωστόσο, τίποτα απ’ αυτά δεν τον εμπόδιζε να μάχεται με γενναιότητα στην πρώτη γραμμή και ήξερε ο μέγας στρατηλάτης να ισορροπεί πάντα το συναίσθημα με τη λογική.

Ποια η σημασία της σωματικής διάπλασης του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Στη μάχη της Χαιρώνειας σε ηλικία μόλις 18 ετών λέγεται οτι διέσπασε πρώτος τις γραμμές του «Ιερού Λόχου» των Θηβαίων, στη μάχη του Γρανικού βρισκόταν ακριβώς πίσω από το τμήμα παραπλάνησης και γύρω απ’ αυτόν έγινε η πιο πεισματική Ιππομαχία.

Γενικά πολεμούσε στις τάξεις της Βασιλικής Ιλης του εταιρικού ιππικού, αλλά όποτε η κατάσταση το απαιτούσε, ηγούνταν και άλλων στρατιωτικών τμημάτων.

Οταν οι Τύριοι αιφνιδίασαν και αποσυντόνισαν τον Κυπριακό στόλο, μπήκε σε μία «Πεντήρη» και κατάφερε να τους απωθήσει. Μόλις προκλήθηκε το καθοριστικό ρήγμα στα τείχη της Τύρου ήταν από τους πρώτους που τα πάτησαν.

Στην πολιορκία των Σαγγάλων βλέποντας ότι το Ιππικό δεν μπορούσε να υπερβεί τα εχθρικά κωλύματα, ξεπέζεψε και επιτέθηκε στους Καθαίους ως επικεφαλής της φάλαγγας.

Σύμφωνα με τον μαθητή του Αριστοτέλη, τον φιλόσοφο Αριστόξενο τον Ταραντίνο, ο Αλέξανδρος ήταν ακριβώς όπως τον απεικόνιζαν οι ανδριάντες του Λυσίππου, το κεφάλι του έγερνε ελαφρά προς τα αριστερά και το βλέμμα του ήταν υγρό. Η επιδερμίδα του ήταν λευκή κι επειδή τονίζεται οτι ο Απελλής έκανε λάθος στον πίνακα, που τον απεικόνιζε κεραυνοφόρο σαν τον Δία και ότι τον απέδωσε πολύ μελαχροινό, συμπεραίνουμε ότι ηταν χαρακτηριστικά λευκός.

Επιπλέον είχε μία ελαφρά κοκκινωπή απόχρωση στο πρόσωπο και δεν είχε γενειάδα, ενώ σε αρκετές παραστάσεις, όπως στο διάσημο ψηφιδωτό της Πομπηίας απεικονίζεται με χαρακτηριστική φαβορίτα. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι κι άλλοι εταίροι, περίπου συνομήλικοί του, όπως ο Ηφαιστείων, απεικονίζονται χωρίς γενειάδα.

Διάφοροι Βασιλείς της Ελληνιστικής περιόδου εμφανίζονται κι αυτοί αγένειοι οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι ο Αλέξανδρος εισήγαγε αυτή την τάση, ενώ ως τη γενιά του Φιλίππου, τόσο στα Ελληνικά κράτη όσο και στα Βαρβαρικά, η γενειάδα ξεχώριζε τους άνδρες απ’ τα αγόρια.

Η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δίνει την «απάντηση» για τον τάφο του: «Δε θα άφηνε ποτέ το λείψανο του γιου της - Το γεγονός ότι δεν πήγε στη Βαβυλώνα μας δείχνει...»

Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου εξαικολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο ιστορικό μυστήριο, με άπαντες να ψάχνουν τις απαντήσεις και τα στοιχεία, που θα οδηγήσουν στη μεγαλύτερη ανακάλυψη της ανθρωπότητας, πολλά χρόνια μετά την τελευταία μαρτυρία.

Την άποψή του πως ο τάφος στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης ανήκει στον Μεγάλο Αλέξανδρο, εξέφρασε ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, την ώρα που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες θωράκισης και συντήρησης του μνημείου.

Η απάντηση... μέσω Ολυμπιάδας για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Μιλώντας στον Alpha, ο ιστορικός τόνισε πως «το μνημείο δείχνει ότι πρόκειται για τάφο επιφανέστατου ανδρός. Ποιος υπήρξε επιφανέστερος του Αλεξάνδρου;».

Πρόσθεσε δε, πως «η Ολυμπιάδα δε θα άφηνε το λείψανο του γιου της. Εδραιώνεται η πεποίθησή μου, ότι το προαίσθημά μου είναι αληθινό» τονίζοντας πως «το γεγονός ότι δεν πήγε στη Βαβυλώνα όπου το λείψανο του Αλεξάνδρου έμεινε δύο χρόνια εκεί, ούτε παρακολούθησε τη μεταφορά του από την Αλεξάνδρεια στη Βαβυλώνα, με κάνει να πιστεύω ότι με τρόπο μυστικό η γυναίκα αυτή που κυριάρχησε στη Μακεδονία μέχρι το 316 μπορεί να μετέφερε το λείψανο του γιου της στη Μακεδονία».

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share