Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024

Τα άγνωστα αδέρφια του δικτάτορα Παπαδόπουλου: Οι επιτελικές θέσεις στο Δημόσιο, το σκάνδαλο και το παρατσούκλι «μπον φιλέ»

Η εμπλοκή τους στη Χούντα ήταν φανερή

29 Οκτωβρίου 2023 10:47
Τα άγνωστα αδέρφια του δικτάτορα Παπαδόπουλου: Οι επιτελικές θέσεις στο Δημόσιο, το σκάνδαλο και το παρατσούκλι «μπον φιλέ»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα αδέρφια Παπαδόπουλοι γεννήθηκαν στο Ελαιοχώρι Αχαΐας. Ο Κωνσταντίνος το 1921, ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος το 1919 και τελευταίος, ο μικρότερος της οικογένειας ο Χαράλαμπος, για τον οποίο δεν είναι σαφής η ημερομηνία γέννησης. Συνολικά η οικογένεια είχε έξι παιδιά και ο δάσκαλος πατέρας πολιτικά στήριζε τον Γεώργιο Παπανδρέου. Με την άνοδο του Γεώργιου, παραχωρήθηκαν στα «άγνωστα» αδέρφια του επιτελικές θέσεις στο Δημόσιο, ενώ υπήρξαν και αρκετά σκάνδαλα. Σε ποιον δόθηκε το παρατσούκλι «μπον φιλέ».

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ήταν και αυτός αξιωματικός του στρατού και όταν ο αδελφός του Γεώργιος, έκανε το πραξικόπημα είχε το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και ήταν Διοικητής του 505 Τάγματος Πεζοναυτών στο Διόνυσο Αττικής. Στη θέση αυτή υπηρετούσε πριν από το 1966. Με την ευκαιρία, δείτε με τι ασχολήθηκε ο μοναχογιός του Γεώργιου Παπαδόπουλου.

Ο Κώστας Παπαδόπουλος ήταν επικεφαλής της δύναμης που περικύκλωσε τα ανάκτορα στο Τατόι, όπου ανέβηκε η ηγεσία του πραξικοπήματος για να ανακοινώσει στον Βασιλιά τα τετελεσμένα. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος του Παττακού με τον αξιωματικό στην πύλη του Τατοΐου.

Ο αξιωματικός του ζήτησε να αφήσουν τα όπλα τους και ο Παττακός γελώντας του απάντησε: “μα έχουμε έρθει με τανκς, τα όπλα σε πείραξαν;”. Στην πραγματικότητα ήταν ελαφρά άρματα μάχης.

Όταν ο αδελφός του επέβαλε τη Χούντα η στρατιωτική πορεία του Κωνσταντίνου πήρε την ανιούσα και έφτασε μέχρι το βαθμό του Ταξίαρχου ενώ διορίστηκε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προεδρίας και Περιφερειακός Διοικητής Αττικής. Το 1971 ο αδελφός του τον έκανε Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ....

Κώστας Παπαδόπουλος
Κώστας Παπαδόπουλος

Ο Χαράλαμπος ήταν διαφορετικός χαρακτήρας και δεν ακολούθησε τον στρατιωτικό κλάδο. Έγινε δημόσιος υπάλληλος. Λίγο πριν ο αδελφός του κάνει το πραξικόπημα ο Χαράλαμπος υπηρετούσε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, χωρίς να έχει καταγραφεί ότι κατείχε υψηλό πόστο. Αμέσως μετά τη χούντα ο Χαράλαμπος άρχισε να ανεβαίνει στην ιεραρχία του Υπουργείου και σύντομα έγινε Γενικός Γραμματέας.

Παρά το γεγονός αυτό τα βρετανικά αρχεία του Φόρειν Όφις που αποχαρακτηρίστηκαν έχουν αρκετές σελίδες για τη δράση του βενιαμίν της οικογένειας. Η εμπλοκή του στη χούντα ήταν φανερή. Προσπάθησε να μεσολαβήσει προς τους φιλοβασιλικούς αξιωματικούς για να στηρίξουν τον αδελφό του με αντάλλαγμα υψηλές θέσεις στο δημόσιο τομέα με ικανοποιητικές απολαβές.

Η έκθεση του Βρετανού πρέσβη προς το Φόρεϊν Όφις αναφέρει: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος υποσχόμενος τη μερική αποκατάσταση των υποστηρικτών του βασιλιά, προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη των στοιχείων αυτών μάλλον για το πρόσωπο του πρωθυπουργού παρά για την κυβέρνηση.

Ειδικότερα σε έναν πρώην ταξίαρχο προσέφερε τη θέση του γενικού διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών της Διεύθυνσης του Λιμένος Πειραιώς. Οι φιλοβασιλικοί αξιωματικοί φαίνεται να έχουν περιέλθει σε αμηχανία και αποφάσισαν να στείλουν τη σύζυγο ενός εξ αυτών, ο οποίος είναι εξόριστος στο Θερμόν, ένα χωριό στην Τριχωνία, να συμβουλευθεί τον στρατηγό Περίδη.

O τελευταίος είναι ένας από τους ηγέτες της ομάδας αυτής. Λέγεται ότι η κυρία αυτή μετέφερε επιστολή που συνέταξε ομάδα αξιωματικών στην Αθήνα μετά από αίτημα του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου. Στην επιστολή αυτή οι αξιωματικοί της Αθήνας ζητούν να μάθουν τη γνώμη των εξόριστων για την προσφορά του πρωθυπουργού»....

Χαράλαμπος Παπαδόπουλος: Το σκάνδαλο και το παρατσούκλι «μπον φιλέ»

Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, βρέθηκε με εξουσία και πολλά χρήματα, κάτι που διευκόλυνε την αγάπη του για την dolce vita. ...

Για τον Χαράλαμπο, που προτιμούσε το παρασκήνιο από το προσκήνιο σε αντίθεση τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του, η Αθήνα βοούσε από τις καθημερινές επισκέψεις του στα ακριβά εστιατόρια της πρωτεύουσας και τις σπατάλες του στα νυχτερινά κέντρα και τα καμπαρέ της εποχής.

Περνούσε τις μέρες του σε μια από τις τρεις πολυτελείς βίλες που του παραχωρούσε ο Γεώργιος στο Ψυχικό, την Πάρνηθα αλλά και της βίλας που ο Ωνάσης είχε παραχωρήσει στον δικτάτορα στο Λαγονήσι. Του άρεσε πολύ το φιλέτο και έτσι του έβγαλαν το παρατσούκλι «ο κύριος … μπον φιλέ». Την εποχή εκείνη φυσικά τέτοιες απολαύσεις ήταν αδιανόητες για τους δημοσίους υπαλλήλους, που ο μισθός τους ήταν αρκετός για τα απαραίτητα και μόνο....

Χαράλαμπος Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος

Όταν ο Ιωαννίδης ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο και θέλησε να αποδομήσει την προηγούμενη περίοδο, άφησε να αποκαλυφθεί ένα από τα δεκάδες σκάνδαλα της χούντας, αυτό με την προμήθεια κρεάτων από την Αργεντινή. Κορυφή του παγόβουνου ήταν ο εκ των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου του ’67, ο Μιχαήλ Μπαλόπουλος, τότε Υφυπουργός Εμπορίου. Στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε με τις ευλογίες του Ιωαννίδη ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος αναφερόταν αναμειγμένος ενεργά στην δυσώδη υπόθεση....

Οι υπαίτιοι κατηγορήθηκαν για «δωροληψία κατά συρροήν» από μεγαλεμπόρους στους οποίους εξασφάλιζαν μονοπωλιακή άδεια εισαγωγής κρέατος. Για να κάνουν την υπόθεση ακόμη πιο αποδοτική έβγαλαν νόμο που απαγόρευε την πώληση εγχώριου κρέατος, προκειμένου οι χρονδρέμποροι να διαθέσουν όλα τα αμφιβόλου ποιότητας κρέατα που είχαν εισάγει γιατί περνούσε ο καιρός και παρέμεναν στα ψυγεία. Η εμπλοκή του αδελφού του δικτάτορα, Χαράλαμπου στην υπόθεση αυτή του χάρισε κι άλλο ένα παρατσούκλι εκτός από το «μπον φιλέ». Πλέον όλοι τον αποκαλούσαν «Μπάμπης ο φιλετοφάγος»....

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share