Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023

"Μαύρη επέτειος"! Τρία χρόνια πριν, 22 Μαρτίου 2020 - Από τη "νίκη" του κορωνοϊού, το 1ο lockdown, τα αυστηρά μέτρα και την εξαγγελία Μητσοτάκη μέχρι τους... 36.372 θανάτους

Έχουν καταγραφεί 5.910.103 κρούσματα!

22 Μαρτίου 2023 09:47
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

"Μαύρη επέτειος"! Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια! Μια μέρα σαν σήμερα, 22 Μαρτίου του 2020, λίγες ώρες μετά το μεσημέρι, οι Έλληνες άκουσαν δια στόματος του Κυριάκου ΜητσοτάκηLockdown!». Ο κορωνοϊός είχε νικήσει!

Την απόφαση της κυβέρνησης να τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού, ανακοίνωσε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ένα δραματικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό. Ενώ, «βόμβα» έριξε τις προηγούμενες μέρες ο Θάνος Πλεύρης για τον κορωνοϊό!

Ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στην ανευθυνότητα των λίγων που δεν αντιλαμβάνονταν την κρισιμότητα των στιγμών και ζήτησε από όλους τους Έλληνες να τηρήσουν τα μέτρα για «να μη φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει», όπως είπε.

«Πριν από λίγο, έδωσα εντολή στους συναρμόδιος υπουργούς - είχε πει - να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, από αύριο δηλαδή, να ισχύσει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρέπει να γίνει εγκαίρως πριν να είναι αργά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Στο όνομα του συλλογικού καλού προχωρώ στην συγκεκριμένη απόφαση. Έχω ενημερώσει την πρόεδρο της δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων» είπε ακόμη.

«Δεν θα αφήσω, ωστόσο, μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών. Γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την επομένη ημέρα, 23 Μαρτίου, και η Ελλάδα έχασε τον βηματισμό της καθημερινότητάς της: επιβλήθηκαν σημαντικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων. Τα μέτρα διήρκεσαν μέχρι τις 4 Μαΐου, οπότε και σταδιακά αποκλιμακώθηκαν για να επανέλθουν πιο αυστηρά κάτω από την έξαρση της πανδημίας, τον Νοέμβριο του 2020.

Για την Ιστορία να αναφέρουμε ότι, στις 12 Μαρτίου του 2020, το 9ο κρούσμα κορωνοϊού, ένας 66χρονος άντρας, ήταν ο πρώτος που κατέληξε από τη νόσο.

Από τις αρχές του Μαρτίου του 2020 είχε αποφασιστεί το κλείσιμο όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθο και ανεστάλησαν όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας. Στις 13 Μαρτίου ανακοινώθηκε το κλείσιμο όλων των εμπορικών κέντρων, καφετεριών, μπαρ, μουσείων, αθλητικών εγκαταστάσεων και εστιατορίων.

Oι φούρνοι, οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, τα φαρμακεία και τα σουπερμάρκετ παρέμειναν ανοιχτά. Στις 18 Μαρτίου έκλεισαν και όλα τα εμπορικά καταστήματα αλλά παρέμειναν ανοιχτές οι επιχειρήσεις τροφίμων και οικιακών αναγκών, οι επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και οπτικών και τα γραφεία τελετών.

Από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι και τις 4 Μαΐου επιβλήθηκαν σημαντικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, πλην εξαιρέσεων. Μέχρι σήμερα, τρία χρόνια μετά, έχουν καταγραφεί περίπου 6 εκατ. (5.910.103) κρούσματα και περισσότεροι από 36.000 (36.372) θάνατοι.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share