Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δεν το χωρά ο νους σήμερα: Τί ψωνίζαμε το 1999 με 1.000 δραχμές στην τσέπη

Δε θα το πιστεύετε!

27 Αυγούστου 2022 15:14
Δεν το χωρά ο νους σήμερα: Τί ψωνίζαμε το 1999 με 1.000 δραχμές στην τσέπη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έχετε ιδέα τι αγοράζαμε το 1999 με 1.000 δραχμές; Το Athensmagazine.gr βρήκε αναλυτικά τη λίστα με τα ψώνια που κάναμε και σας την παρουσιάζει παρακάτω, όπως έκανε και με το χωριό που απεικονίζεται στο 5χιλιαρο των δραχμών.

Αναλυτικά:

  • Τσιγάρα: 400 δραχμές.
  • Τυρόπιτα: 100 δραχμές.
  • Καφές φραπέ: 500 δραχμές.
  • Σύνολο χίλιες δραχμές κι όλα αυτά, με… βασικό μισθό 170 χιλιάδες δραχμές (498 €)

Σήμερα τα ίδια προϊόντα κοστίζουν:

  • Τσιγάρα: 3,70 – 4,70 ευρώ.
  • Τυρόπιτα 1,5 ευρώ.
  • Καφές φραπέ ή freddo: 3 – 4 ευρώ.
  • Σύνολο 8-9 ευρώ, δηλαδή περίπου τρία χιλιάρικα, με βασικό μισθό 480 ευρώ.

Ο βασικό μισθός σε δραχμές υπολογίζεται ότι είναι 163.000 δρχ (περίπου όσο και το 1999). Απλά 15 χρόνια μετά, το κόστος ζωής τριπλασιάστηκε. Ο βασικός μισθός μειώθηκε και για ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού δεν υπάρχει καν. Τα συμπεράσματα δικά σας.

δραχμεσ-1999-αγορεσ-27-8

Δραχμές στα ΑΤΜ: Χαμός με το αδιανόητο περιστατικό

Ένα αδιανόητο περιστατικό είχε συμβεί στα ΑΤΜ της Ισπανίας! Γιατί είχαν εμφανίσει δραχμές; Θα σας μεταφέρουμε χρόνια πίσω! Μπορεί η υποστήριξη στην Ελλάδα από την κυβέρνηση της Ισπανίας να ήταν από ανύπαρκτη έως χλιαρή, όμως οι καλλιτέχνες της Ισπανίας, έβλεπαν στην ελληνική κρίση πολλές ομοιότητες με την δική τους κατάσταση.

Και μία από τις πιο μαχητικές ομάδες καλλιτεχνικών δράσεων, οι Luzinterruptus, είχαν σκεφτεί να κάνουν μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή όσο και συμβολική εικαστική παρέμβαση.

Μέσα στην διάρκεια δύο ωρών, κατά την διάρκεια της νύχτας, παράλλαξαν 7 τραπεζικά ΑΤΜ στα οποία τοποθέτησαν ένα γυαλί μέσα στο οποίο έριξαν δεκάδες ψηφοδέλτια του ελληνικού δημοψηφίσματος με το "όχι" γραμμένο στα ελληνικά, θυμίζοντας το εσωτερικό μιας κάλπης.

Από την έξοδο του μηχανήματος έβγαιναν χαρτονομίσματα δραχμών, τα οποία χύνονταν στο δρόμο και γίνονταν ορατά μέσω ενός εντυπωσιακού φωτισμού που ήταν ενσωματωμένος στο ψεύτικο ΑΤΜ. Η εγκατάσταση αυτή σχολιάστηκε αρκετά στην Ισπανία, με τους καλλιτέχνες να κερδίζουν αρκετή δημοσιότητα.

"Θέλαμε να αναδείξουμε την ύπαρξη δυνατότητας τα ελληνικά ΑΤΜ να μπορούν να βγάζουν το δικό τους νόμισμα. Είδαμε αυτό το "όχι" ως έναν τρόπο για την εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας, αλλά και ως μια μικρή ρωγμή από την οποία θα ερχόταν η αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία" είχε δηλώσει ο επικεφαλής των Luzinterruptus.

Προηγούμενες εγκαταστάσεις της ομάδας, είχαν ποικίλα θέματα αιχμής, από τους νόμους που φιμώνουν τον Τύπο στην Ισπανία, έως την διάβρωση του υγειονομικού συστήματος της χώρας από την διαφθορά. Όσο για την διάρκεια της συγκεκριμένης εγκατάστασης κράτησε μόλις 8 ώρες, μέχρι να ανοίξουν οι τράπεζες το πρωί. Και μιας και αναφερθήκαμε στις δραχμές, δείτε εδώ ποια κέρματα μπορεί να αξίζουν χιλιάδες ευρώ.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share