Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022

Θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την 11η Σεπτεμβρίου: Από τον Νοστράδαμο στον κορωνοϊο - Πώς συνδέονται τα γεγονότα

20 χρόνια από τη μέρα που άλλαξε τον κόσμο

11 Σεπτεμβρίου 2021 13:11
Θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την 11η Σεπτεμβρίου: Από τον Νοστράδαμο στον κορωνοϊο - Πώς συνδέονται τα γεγονότα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Ωστόσο, όσα χρόνια και αν περάσουν από εκείνη τη μαύρη μέρα που άλλαξε τον κόσμο, οι θεωρίες συνωμοσίας… καλά κρατούν.

Μάλιστα, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, οι θεωρίες συνωμοσίας στις ΗΠΑ για τη σύνδεση των… δύο γεγονότων, έχουν την τιμητική τους.

Κάποιες από τις θεωρίες αυτές αναφέρουν για παράδειγμα ότι η επίθεση που έγινε στην καρδιά της Νέας Υόρκης δεν ήταν έργο της Αλ Κάιντα αλλά των ΗΠΑ!

Για παράδειγμα, για την Αμερικανίδα, Χέδερ Μπάουερ, το σημαντικότερο στην επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου δεν είναι η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων σε μία κόλαση σκόνης στη Νέα Υόρκη, ο κρατήρας στο Πεντάγωνο ή τα συντρίμμια του αεροσκάφους σε χωράφι της Πενσιλβάνια. Η ίδια είναι σίγουρη ότι οι επιθέσεις ενορχηστρώθηκαν από τις ΗΠΑ και όχι από την Αλ Κάιντα.

«Αμφισβητώ απολύτως τα πάντα και αναρωτιέμαι τι είναι αλήθεια σε όλα αυτά που μας λένε για την ιστορία αυτή» σημειώνει η Μπάουερ, νοικοκυρά από το Ουισκόνσιν, στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, η οποία είναι εξίσου πεπεισμένη ότι δεν υπάρχει η Covid-19. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, η ίδια ήταν 14 ετών. Για χρόνια πίστευε την «επίσημη» εκδοχή, μέχρι που άρχισε να ενδιαφέρεται για τις θεωρίες συνωμοσίας που ανέπτυξε το κίνημα QAnon.

: Θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την 11η Σεπτεμβρίου

Πλέον πιστεύει ότι οι επιθέσεις ενορχηστρώθηκαν για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο στο Ιράκ που ξεκίνησε το 2003. Η ίδια συμμετέχει στο λεγόμενο κίνημα Αλήθειας για την 11η Σεπτεμβρίου, που συζητά ακούραστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα «αποδεικτικά στοιχεία» σύμφωνα με τα οποία οι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κατέρρευσαν ύστερα από ελεγχόμενη έκρηξη και όχι εξαιτίας των δύο αεροσκαφών που τα χτύπησαν.

Μια από τις εξηγήσεις που συχνά προβάλλεται είναι ότι «η κηροζίνη δεν μπορεί να λιώσει τον χαλύβδινο σκελετό» και ότι χρειάζονταν εκρηκτικά για να καταρρεύσουν κάθετα οι πύργοι. Οι ισχυρισμοί, που έχουν αναπτυχθεί με κάθε λεπτομέρεια εδώ και 20 χρόνια, συχνά αντικρούονται από τα ΜΜΕ και από ντοκιμαντέρ.

«Μια συνωμοσιολογική χώρα»

Στο πλαίσιο της επετείου θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις και ομιλίες –με κοινό– για να συζητηθεί η 11η Σεπτεμβρίου, αλλά επίσης η προέλευση της πανδημίας του κοροναϊού και τα εμβόλια.

Το 17ο «Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την αλήθεια της 11ης Σεπτεμβρίου», στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, θα παρουσιάσει δύο ντοκιμαντέρ για την πανδημία, μεταξύ των οποίων το Plandemic.

«Υπάρχουν τόσα πράγματα για τα οποία θέλουμε να μιλήσουμε, και δεν έχουμε παρά οκτώ ώρες» δήλωσε η Κάρολ Μπρούιλετ, διοργανώτρια της εκδήλωσης και ιδρύτρια της Συμμαχίας για την αλήθεια για την 11η Σεπτεμβρίου στη βόρεια Καλιφόρνια.

Το υλικό δεν λείπει. Ένας από τους προσκεκλημένους, ο Κέν Τζένκινς, είναι παραγωγός δεκάδων DVD για τις επιθέσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου είναι οι πρώτες που επωφελήθηκαν από την έκρηξη του Διαδικτύου και εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα από παλαιότερες απόψεις, όπως αυτή για τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι ή για τον Νιλ Άρμστρονγκ που πάτησε στη Σελήνη.

«Η Αμερική είναι μια χώρα εντυπωσιακά συνωμοσιολογική» δήλωσε ο Γκάρετ Γκράφ, δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίου για το θέμα αυτό.

Με το Διαδίκτυο, αυτές οι συνωμοσιολογικές απόψεις επέτρεψαν σε αυτούς που τις πιστεύουν να δημιουργήσουν πιο εύκολα ένα δίκτυο οπαδών.

Θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την 11η Σεπτεμβρίου

Από τον άνθρακα στην Covid

Αυτές οι θεωρίες «γεννήθηκαν τη στιγμή ακριβώς που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, όπως το YouTube, επέτρεψαν στον κόσμο να προπαγανδίσει τις ιδέες του με πειστικό τρόπο» είπε ο ίδιος.

Η Επιτροπή Δικηγόρων για την έρευνα για την 11η Σεπτεμβρίου διοργανώνει επίσης ένα διαδικτυακό συνέδριο για την 20η επέτειο, όπου επίσης θα συζητηθεί το θέμα της Covid-19.

Η εκδήλωση ονομάστηκε «από τον άνθρακα της 11ης Σεπτεμβρίου στην πανδημία» σε μια αναφορά στους φακέλους που περιείχαν αυτή τη θανατηφόρο ουσία και που εστάλησαν σε πολιτικούς και δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια κάποιων εβδομάδων τον Σεπτέμβριο του 2001.

Η σύνδεση μεταξύ του άνθρακα και της Covid είναι ξεκάθαρη, διαβεβαιώνει ο δικηγόρος Μικ Χάρισον, μέλος της Επιτροπής.

«Επειδή έχουμε κάνει έρευνες για το έργο των ΗΠΑ που αφορά τα βιολογικά όπλα, ανησυχούμε αυτή τη στιγμή για το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα με τη χρήση των όπλων αυτών στη χώρα», δήλωσε ο ίδιος.

Για την Μπάουερ και τον Χάρισον, η μάχη ενάντια στην επίσημη εκδοχή των επιθέσεων είναι καθήκον των πολιτών. «Προσπαθώ να βελτιώσω τη χώρα αυτή καθιστώντας την κυβέρνηση περισσότερο δημοκρατική, πιο υπεύθυνη και πιο διαφανή», δήλωσε ο Μικ Χάρισον.

Η 11η Σεπτεμβρίου «θέτει ένα τεράστιο πρόβλημα, διότι ακόμα δεν γνωρίζουμε την αλήθεια γι’ αυτό που συνέβη».

Η απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποχαρακτηριστούν ορισμένα έγγραφα της έρευνας για τις επιθέσεις, και η πιθανή ευθύνη της Σαουδικής Αραβίας, θα μπορούσαν να άρουν τις αμφιβολίες…ή να τροφοδοτήσουν εκ νέου τις θεωρίες συνωμοσίας.

Άλλες θεωρίες συνωμοσίας

Μάλιστα, οι θεωρίες συνωμοσίας ήταν τόσες πολλές που το BBC συγκέντρωσε τρεις από τους επικρατέστερους μύθους που διαδόθηκαν μετά την 9/11 και τους παρουσιάζει:

  • Η «εβραϊκή συνωμοσία»

Ένας από τους πιο ευρέως διαδεδομένους μύθους ήταν πως οι επιθέσεις ήταν αποτέλεσμα μιας εβραϊκής συνωμοσίας. Μετά την ανάκληση ενός άρθρου εφημερίδας πως χιλιάδες Εβραίοι είχαν σκοτωθεί, κάποιοι το εξέλαβαν ως σημάδι ότι ορισμένοι είχαν ενημερωθεί προκαταβολικά.

: Θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την 11η Σεπτεμβρίου: Από τον Νοστράδαμο στον κορωνοϊο - Πώς συνδέονται τα γεγονότα

  • Οι προφητείες του Νοστράδαμου

Ένας άλλος μύθος έγινε viral μέσω email. Τα απόκρυφα χειρόγραφα του Νοστράδαμου, ενός Γάλλου αστρολόγου του 16ου αιώνα, υπήρξαν ανέκαθεν δημοφιλή. Διάφορες εκδοχές των προβλέψεών του άρχισαν να κυκλοφορούν, ωστόσο εκείνες που έγιναν viral δεν γράφτηκαν ακριβώς από τον Νοστράδαμο. Η μία βρέθηκα μάλιστα να προέρχεται από ένα καναδικό blog. Μετά τις επιθέσεις, τα βιβλία του Νοστράδαμου βρέθηκαν στην κορυφή των πωλήσεων της Amazon στις ΗΠΑ.

  • Το «κατά λάθος» hoax

Λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εμφανίστηκε μια εικόνα στο ίντερνετ που διαδόθηκε ταχύτατα. Ήταν η φωτογραφία ενός τουρίστα, τραβηγμένη στην κορυφή ενός από τους Δίδυμους Πύργους, ένα δευτερόλεπτο πριν πέσει πάνω το αεροπλάνο. Ήταν ένα κακόγουστο αστείο για μερικούς φίλους, που τελικά έφτασε πολύ πιο μακριά. Σύντομα διαψεύστηκε αλλά αποτελεί ένα πρώτο παράδειγμα των meme, αφού ακολούθησαν διάφορες εκδοχές του.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share