Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023

9 από τους σπουδαιότερους Φιλοσόφους αποκαλύπτουν το μυστικό της ευτυχίας

Δείτε τη λίστα

1 Αυγούστου 2021 13:31
9 από τους σπουδαιότερους Φιλοσόφους αποκαλύπτουν το μυστικό της ευτυχίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί το να έχει κανείς όλα τα επεισόδια της αγαπημένης τους σειράς να μοιάζει με την απόλυτη ευτυχία, όμως πάντα κάτι λείπει.

Σε κάτι τέτοιες στιγμές, μπορεί να μας βοηθήσει η σοφία των σπουδαιότερων φιλοσόφων της ιστορίας μας, όπως ο Σωκράτης ή ο Κομφούκιος.

Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε τι ανακάλυψαν για την ευτυχία οι φιλόσοφοί μας

Ο Σωκράτης, όπως τον ζωγράφισε το 1787 ο Ζακ-Λουί Νταβίντ.

  • Μπέρτραντ Ράσελ

 9 από τους σπουδαιότερους Φιλοσόφους αποκαλύπτουν το μυστικό της ευτυχίας

Το να ανακατεύεται σε κάτι τόσο διαπραγματεύσιμο, όπως η ευτυχία, δεν αντικατοπτρίζει έναν λάτρη των μαθηματικών, της επιστήμης και της λογικής. Όμως η ιδέα του ότι η ευτυχία μπορεί να βρεθεί στην παράδοση του έμφυτου αισθήματος της αγάπης, έχει μία βάση σύμφωνα με τη σύγχρονη φυσική.

  • Φρίντριχ Νίτσε

 9 από τους Φιλοσόφους

Για το Νίτσε, τον διάσημο μηδενιστή με το μουστάκι, η ευτυχία είναι ένα είδος ελέγχου που έχει κανείς στο περιβάλλον του. Ο Γερμανός φιλόσοφος έγραφε συχνά για τις επιπτώσεις που έχει η δύναμη (ή η έλλειψή της) στα βιώματα των ανθρώπων. Όταν οι άνθρωποι αντιστέκονται, παίρνουν πίσω την παρέμβασή τους. Αυτή η αίσθηση για τον εαυτό τους, μπορεί να τους οδηγήσει στην ευτυχία.

  • Τζον Στιούαρτ Μιλ

 9 από τους Φιλοσόφους


Ο Τζον Στιούαρτ Μιλ ήταν ένας τιτάνας του φιλελευθερισμού και μάλλον αποτέλεσε την πιο σημαντική του μορφή. Εξάπλωσε το ευαγγέλιο της ελευθερίας όπου μπορούσε. Όταν μελέτησε την ευτυχία, υιοθέτησε τη σοφία των Αρχαίων Ελλήνων. Πίστευε πως πρέπει να χρησιμοποιούμε πράγματα για έναν συγκεκριμένο σκοπό και αν δεν είχαν, τα εξόριζε από τη ζωή του.

  • Σωκράτης

Από τους σπουδαιότερους Φιλοσόφους

Για τον Σωκράτη, έναν από τους σπουδαιότερους αρχαίους στοχαστές, η ευτυχία δεν έρχεται με εξωτερικές ανταμοιβές και τα βραβεία, αλλά από την ιδιωτική, εσωτερική επιτυχία που παραχωρούν οι άνθρωποι στον εαυτό τους. Με το να λιγοστεύουμε τις ανάγκες μας, μπορούμε να μάθουμε να εκτιμάμε πιο απλές απολαύσεις.

  • Κομφούκιος

 9 από τους σπουδαιότερους Φιλοσόφους αποκαλύπτουν το μυστικό της ευτυχίας

Η άποψη του Κομφούκιου για την ευτυχία έχει αποτυπωθεί σε πολλά βιβλία, με στόχο να κατανοήσουν οι άνθρωποι τη σύνδεση μεταξύ των σκέψεων, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς τους. Σύμφωνα με τη νοοτροπία του, η ευτυχία είναι μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία, που αναπαράγεται όσο βρίσκουμε λόγους για την ύπαρξή της.

  • Σενέκας

Φιλόσοφοι

Για μερικούς ανθρώπους, η εστία βρίσκεται στο εξωτερικό. Νιώθουν πως εξωτερικές δυνάμεις κατευθύνουν τις πράξεις τους. Για άλλους, η εστία βρίσκεται μέσα τους. Ο Σενέκας, θεωρεί πως ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι οι τελευταίοι.

  • Λάο Τσε

Aποκαλύπτουν το μυστικό της ευτυχίας

Κανείς δεν είναι σίγουρος για το ποιος είναι ο Λάο Τσε, όμως η σοφία του στο να ζει κανείς τη στιγμή, έχει μείνει στους αιώνες. Μερικές έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη ευτυχία όταν ασχολούνται με πράγματα που απαιτούν την πλήρη προσοχή τους, όπως μια καλή συζήτηση, δημιουργικές εργασίες ή η συνουσία.

  • Σαίρεν Κίρκεγκωρ

 9 από τους σπουδαιότερους Φιλοσόφους

Ο Κίρκεγκωρ πίστευε πως η ευτυχία πηγάζει από το να ζει κανείς τη στιγμή και να το διασκεδάζει. Μόλις σταματήσουμε να μετατρέπουμε τις καταστάσεις σε προβλήματα και ξεκινήσουμε να τα βλέπουμε σαν εμπειρίες, μπορούμε να αντλήσουμε ικανοποίηση από αυτές.

  • Χένρι Ντέιβιντ Θόρω

 9 από τους σπουδαιότερους Φιλοσόφους αποκαλύπτουν το μυστικό της ευτυχίας

Ο Θόρω προτίμησε να σπάσει τη σύμβαση. Απέφυγε τη συνήθεια. Ίσως μέσα από τη δέσμευσή του στην τυχαιότητα, πίστεψε πως θα μπορούσε να ανακαλύψει μια μεγαλύτερη, περισσότερο κοσμική αίσθηση της ευτυχίας. Πίστευε πως πρέπει να ζούμε τη στιγμή.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share