Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

19 Ιουλίου 2010: Γάζωσαν τον Σωκράτη Γκιόλια έξω από το σπίτι του - Η δολοφονία "καρμπόν" με του Γιώργου Καραϊβάζ

Ποιοι σκότωσαν τον Σωκράτη Γκιόλια;

19 Ιουλίου 2021 09:45
19 Ιουλίου 2010: Γάζωσαν τον Σωκράτη Γκιόλια έξω από το σπίτι του - Η δολοφονία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μόλις έγινε γνωστή η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, τον περασμένο Απρίλιο, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, αμέσως στο μυαλό μας ήρθε η αντίστοιχη δολοφονία του επίσης δημοσιογράφου, Σωκράτη Γκιόλια. Οι ομοιότητες πολλές...

Ήταν λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα της 19ης Ιούλη 2010, όταν ο Σωκράτης έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες των δολοφόνων της «ΣΕΧΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ» στην είσοδο του σπιτιού του στην Ηλιούπολη.

19 Ιουλίου 2010: Γάζωσαν τον Σωκράτη Γκιόλιας έξω από το σπίτι του - Η δολοφονία 'καρμπόν' με του Γιώργου Καραϊβάζ

Οι δράστες χτύπησαν το κουδούνι της πολυκατοικίας και όταν απάντησε ο Σωκράτης, τον ενημέρωσαν ότι κάποιοι προσπαθούσαν να του κλέψουν το αυτοκίνητο.

Ο Γκιόλιας κατέβηκε στην είσοδο του σπιτιού και πριν προλάβει να αντιδράσει δέχτηκε στο σώμα του 16 σφαίρες.

Την ευθύνη για την εκτέλεση ανέλαβε μέσω προκήρυξης στα «ΝΕΑ» η «ΣΕΧΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ».

19 Ιουλίου 2010: Γάζωσαν τον Σωκράτη Γκιόλιας έξω από το σπίτι του - Η δολοφονία 'καρμπόν' με του Γιώργου Καραϊβάζ

Το «troktiko»

Ο δημοσιογράφος που είχε συνδέσει το όνομά του με το πασίγνωστο blog «Troktiko», γεγονός που τον έκανε αγαπητό σε πολλούς, αλλά και μισητό σε πολλούς περισσότερους ήταν η ενασχόλησή του με το «troktiko».

19 Ιουλίου 2010: Γάζωσαν τον Σωκράτη Γκιόλιας έξω από το σπίτι του - Η δολοφονία 'καρμπόν' με του Γιώργου Καραϊβάζ

Το πρώτο μεγάλο blog της χώρας με συνεχείς αποκαλύψεις που σημείωνε απίστευτα νούμερα επισκεψιμότητας για εκείνη την εποχή, που μέχρι και σήμερα πολλοί επίδοξοι διαδικτυακοί εκδότες θα τα ζήλευαν. Αν και η ενημέρωση μέσω διαδικτύου ήταν ακόμη σε βρεφικό στάδιο ο Σωκράτης Γκιόλιας είχε κατορθώσει με τα λίγα μέσα που διέθετε να βάλει το τρωκτικό μέσα σε κάθε σπίτι που διέθετε ηλεκτρονικό υπολογιστή και σύνδεση ίντερνετ. Βλέπετε τότε τόσο οι υπολογιστές, όσο και οι συνδέσεις ίντερνετ δεν ήταν κάτι δεδομένο για ένα ελληνικό νοικοκυριό.

Τι έκανε λοιπόν ο Σωκράτης Γκιόλιας και κέρδισε τους αναγνώστες του διαδικτύου; Ήταν ευθύς! Δεν λειτουργούσε βάσει σκοπιμοτήτων, δεν επέλεγε τι θα προβάλει και τι όχι και το πιο σημαντικό ήταν ότι λειτουργούσε με βασικό του κανόνα το ήθος χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Είτε κόστος επαγγελματικό, είτε προσωπικό. Όπως ήταν φυσικό το διαδικτυακό κοινό εκείνης της εποχής, της εποχής που από το Καστελόριζο ανακοινώθηκε η καταδίκη της Ελλάδας και η στέρηση κάθε ίχνους Εθνικής της κυριαρχίας , συνειδητοποίησε πως είχε ένα διαδικτυακό μέσο με το μέρος του και αυτό ήταν το τρωκτικό. Τότε που όλοι πανηγύριζαν και ισχυρίζονταν πώς οι ευρωπαίοι εταίροι και τα «αδέρφια» του ΔΝΤ θα μας βοηθήσουν να σταθούμε στα πόδια μας, το troktiko του Σωκράτη Γκιόλια έγραφε «κουράγιο αδέρφια» γι’ αυτά που έρχονται, ενώ παράλληλα πόσταρε χαρακτηριστικά τραγούδια όπως το «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί». Φυσικά λίγοι καταλάβαιναν τι έρχεται και ένας από αυτούς ήταν ο Σωκράτης Γκιόλιας, ο οποίος δικαιώθηκε πανηγυρικά πολλές φορές μετά τον θάνατό του.

Το «troktiko» ήταν ένα μέσο που άφησε εποχή στην ελληνική κοινωνία και πολύ περισσότερο ήταν το μέσο που ενέπνευσε πολλούς άλλους στο μέλλον να ασχοληθούν με την διαδικτυακή δημοσιογραφία. Φυσικά πολλοί λίγοι το έπραξαν με γνώμονα το όραμα του Σωκράτη, που δεν ήταν άλλο από μια διαφορετική πηγή ενημέρωσης του κοινού, αφού οι περισσότεροι ασχολήθηκαν με μοναδικό τους στόχο το κέρδος και η αλήθεια είναι ότι απέτυχαν.

19 Ιουλίου 2010: Γάζωσαν τον Σωκράτη Γκιόλιας έξω από το σπίτι του - Η δολοφονία 'καρμπόν' με του Γιώργου Καραϊβάζ

Ποιοι σκότωσαν λοιπόν τον Σωκράτη Γκιόλια; Ποιοι άνανδροι κρατούσαν τα όπλα που «ξέρασαν» τις σφαίρες επάνω στο κορμί ενός αθώου συζύγου και πατέρα. Παραμένει ακόμη άγνωστο. Πλέον είναι κοινό μυστικό ότι η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση εκτέλεσε ένα συμβόλαιο θανάτου. Άλλωστε μετά από αυτό το χτύπημα εξαφανίστηκε. Ποιοι τους όπλισαν το χέρι; Κανείς δεν γνωρίζει τόσα χρόνια μετά. Το μόνο που απομένει είναι μια ακατάληπτη σχεδόν προκήρυξη ανάληψης ευθύνης που προσπαθούσε να εξηγήσει τους ανύπαρκτους λόγους που θα μπορούσαν να κάνουν τον Σωκράτη Γκιόλια στόχο τρομοκρατών. Μην κοροϊδευόμαστε. Τέτοιοι λόγοι δεν υπήρχαν ποτέ! Ο Σωκράτης Γκιόλιας ήταν ο ίδιος ένας «τρομοκράτης» που με όπλο την ευθύτητά του και το όραμά του έβαζε «βόμβες» στα σχέδια αυτών που ήθελαν να πλήξουν τους αθώους και αδύναμους της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτός ήταν ο μοναδικός, ευγενικός και αξιαγάπητος φίλος, Σωκράτης Γκιόλιας.

Τόσα χρόνια μετά, η τελευταία φράση του «troktikou» με την οποία σταμάτησε τη λειτουργία του, παραμένει τόσο επίκαιρη όσο ποτέ: «Καληνύχτα Ελλάδα».

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share