Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

13 Απριλίου 2003 - Σαν σήμερα η τραγωδία στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 21 μαθητές (photos-video)

17 χρόνια από την τραγωδία

13 Απριλίου 2020 14:25
13 Απριλίου 2003 - Σαν σήμερα η τραγωδία στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 21 μαθητές (photos-video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ημερολόγιο έγραφε Κυριακή 13 Απριλίου 2003, όταν ο χρόνος πάγωσε στην κοιλάδα των Τεμπών. Σαν σήμερα 21 μαθητές είχαν χάσει τη ζωή τους σε ένα τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα. Ανάμεσα στους μαθητές που γλίτωσαν ήταν και ο Μακάριος Λιακόπουλος, ο οποίος μερικά χρόνια αργότερα θα αφιερωθεί για πάντα στον Θεό και θα χειροτονηθεί αρχιμανδρίτης

Απόγευμα της Κυριακής 13 Απριλίου 2003, ένα λεωφορείο με μαθητές της πρώτης Λυκείου επέστρεφε στο Μακροχώρι Ημαθίας από εκδρομή στην Αθήνα. Από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στην κοιλάδα των Τεμπών ο οδηγός ενός φορτηγού που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα Έβρου στην Αθήνα, έχασε τον έλεγχο και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο στο 388ο χιλιόμετρο στην εθνική οδό Λάρισας- Θεσσαλονίκης.

Από τη μοιραία σύγκρουση σκοτώνονται επιτόπου 21 μαθητές και τραυματίζονται άλλοι 9. Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο έκαναν πάνω από δύο ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο της Ελλάδας και βυθίζουν τη χώρα στο πένθος. Για χρόνια όλοι χαρακτήριζαν καρμανιόλα το συγκεκριμένο κομμάτι της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, όμως ο χαμός 21 παιδιών είναι κάτι που δεν το χωρά ανθρώπου νους.

Ακόμη και σήμερα, 17 χρόνια μετά, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιες είναι οι ακριβείς αιτίες του πολύνεκρου δυστυχήματος. Από τη μία ο οδηγός της νταλίκας οδηγούσε για 6 ώρες χωρίς διάλειμμα, ένα βαρύ όχημα με ελαστικά σε κακή κατάσταση. Από την άλλη το πούλμαν είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την τραγωδία, τον Οκτώβριο 2008, γίνεται η δίκη. Αθώος ο οδηγός του λεωφορείου, κάθειρξη 15 ετών στον οδηγό της νταλίκας, φυλάκιση από 4 έως 14 χρόνια στους ιδιοκτήτες της νταλίκας και του εργοστασίου νοβοπάν...

Παράλληλα, επιδικάστηκε αποζημίωση 8,5 εκατ. ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων. Το Μακροχώρι ωστόσο, δεν ξεχνά ποτέ και δεν σταμάτησε να θρηνεί για όλα αυτά τα παιδιά που δεν γύρισαν ποτέ σπίτι. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012, “παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω”.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share