Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 2 Ιουλίου 1998, η θερμοκρασία έφτασε τους 45 βαθμούς στην Ελλάδα!

Που σημειώθηκαν οι πιο υψηλές θερμοκρασίες;

2 Ιουλίου 2019 08:19
Σαν σήμερα 2 Ιουλίου 1998, η θερμοκρασία έφτασε τους 45 βαθμούς στην Ελλάδα!

Στις 2 Ιουλίου του 1998 είχαμε ρεκόρ καύσωνα στον Πειραιά η θερμοκρασία έφτασε στους 43,7 βαθμούς Κελσίου, ενώ την ίδια ημέρα είχε 45 βαθμούς Κελσίου στο Βέλο της Κορινθίας, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην Ελευσίνα και στο Αργος και 44 βαθμούς Κελσίου στο Τυμπάκι, στην Καλαμάτα, στο Τατόι, στη Λαμία, στο Αστρος Κυνουρίας και στη Λάρισα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χαμηλότερη θερμοκρασία εκείνης της ημέρας ήταν 33 βαθμοί Κελσίου!

Ψάξαμε και βρήκαμε δημοσιεύματα της εποχής για να καταλάβετε τι έγινε εκείνο τον Ιούλιο:

Ο καύσωνας - ρεκόρ εξαντλεί ρεύμα και νερό

Στους 41 βαθμούς θα φτάσει το θερμόμετρο αύριο στην Αθήνα, ενώ τα πράγματα θα αρχίσουν να καλυτερεύουν μόνο από το βράδυ του Σαββάτου. Στο μεταξύ, ρεκόρ κατανάλωσης νερού και ρεύματος σημειώθηκε χθες στην πρωτεύουσα λόγω του καύσωνα. Τα αποθέματα του νερού μειώθηκαν μέσα σε μία ημέρα κατά 2 εκατ. κυβικά μέτρα, ενώ η κατανάλωση του ρεύματος άγγιξε τα 6.950 MW (6.450 MW πέρυσι την ίδια εποχή). Οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία λόγω αναπνευστικών και καρδιολογικών διαταραχών αυξήθηκαν κατά 23%-24%. Αντίστοιχη αύξηση παρουσιάστηκε και στις κλήσεις που δέχτηκε το ΕΚΑΒ για παροχή πληροφοριών σχετικά με τον καύσωνα.

Και όλα αυτά ενώ η τρίτη γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ, η οποία θα λύσει το πρόβλημα των μπλακ άουτ, συνεχίζει να προκαλεί σύγκρουση ανάμεσα στην εταιρεία και την Κοινότητα Κρυονερίου, που δεν θέλει την εγκατάσταση στην περιοχή της.

Στο μεταξύ η ΔΕΗ καλεί τους καταναλωτές να αποφύγουν τη χρήση των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Τους 41 βαθμούς θα αγγίξει το θερμόμετρο αύριο στην Αθήνα. Μάλιστα, από τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, φαίνεται ότι στα ηπειρωτικά διαμερίσματα της χώρας ο υδράργυρος θα ανέβει ακόμη περισσότερο και θα δείξει 42 βαθμούς, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, τα πράγματα θα αρχίσουν να καλυτερεύουν σταδιακά από το βράδυ του Σαββάτου.

Ο καύσωνας έπληξε και τη Θεσσαλονίκη και τα δύο παιδιά προτίμησαν τη δροσιά του συντριβανιού

ΜΕΡΑ ταλαιπωρίας θα είναι και η σημερινή καθώς στην πρωτεύουσα η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη από χθες και όπως όλα δείχνουν, σε κάποιες περιοχές το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 40 βαθμούς. Πολλή ζέστη θα κάνει και στη Θεσσαλονίκη με θερμοκρασία ανάλογη με εκείνη που είχε χθες η Αθήνα, δηλαδή 38 βαθμούς. Το θέμα είναι πως οι άνεμοι σε όλη τη χώρα σήμερα και αύριο θα πνέουν με μικρή ένταση, και έτσι η ζέστη θα είναι ακόμη περισσότερο αισθητή.

Ο καιρός θα αρχίσει να αλλάζει από το βράδυ του Σαββάτου. Τις μεσημεριανές βέβαια ώρες η θερμοκρασία θα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αργότερα όμως, από τη Βόρεια Ελλάδα θα αρχίσουν να πνέουν βοριάδες με μέτρια ένταση. Όσο προχωρά η νύχτα, οι άνεμοι θα ισχυροποιούνται με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να αρχίσει σιγά σιγά να πέφτει. Την Κυριακή, η θερμοκρασία θα έχει υποχωρήσει, πρώτα στις βόρειες περιοχές της χώρας, όπου και αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές. Τη Δευτέρα, όπως όλα δείχνουν, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κι άλλο και θα σταθεροποιηθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Έτοιμος για βουτιά. Το θερμόμετρο κόλλησε στους 38 βαθμούς

Στο μεταξύ όμως και εν όψει των ημερών που έρχονται, ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε συναγερμό, ενώ δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί ακόμη και το σχέδιο «Ξενοκράτης», όπως ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας κ. Κώστας Γείτονας. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι όλα τα συναρμόδια υπουργεία έχουν λάβει τα μέτρα τους και κάλεσε τους πολίτες που «έχουν συγγενείς ηλικιωμένους ή ασθενείς που ζουν μακριά τους, να τους επισκέπτονται ή να επικοινωνούν μαζί τους πιο συχνά».

ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Στο μεταξύ σε καθημερινή εφημερία βρίσκονται από χθες τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων όλης της χώρας για να δεχθούν τους ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα που οφείλονται στον καύσωνα.

Ο καύσωνας δημιούργησε από χθες τα πρώτα προβλήματα, καθώς αυξήθηκαν κατά 23% έως 24% οι ασθενείς με αναπνευστικές και καρδιολογικές διαταραχές που μεταφέρθηκαν με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία. Αντίστοιχη αύξηση παρατηρήθηκε και στις κλήσεις στο ΕΚΑΒ για παροχή πληροφοριών που αφορούν την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων οι οποίες σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες. Από τους 169 ασθενείς που μεταφέρθηκαν με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από τις 7 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, 13 είχαν παρουσιάσει καρδιολογικά προβλήματα και 14 αναπνευστικά, ενώ είχαν σημειωθεί και 11 λιποθυμίες.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οδηγίες για την αντιμετώπιση της ζέστης εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από τη ζέστη είναι τα μικρά παιδιά, όσοι έχουν υπερβεί το 65ο έτος ζωής, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, και όσοι παίρνουν φάρμακα για την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων ή διαταραχών.

Για να περάσετε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τον καύσωνα, ακολουθήστε τις συμβουλές που παρατίθενται στη συνέχεια:


* Να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς και τα πολύωρα ταξίδια με οχήματα.


* Να αποφεύγετε τις βαριές σωματικές εργασίες και την άσκηση κάτω από τον ήλιο.


* Να φοράτε ελαφρά, άνετα και ανοικτόχρωμα ρούχα, από πορώδη υλικά, καθώς και
καπέλο με φαρδύ γείσο.


* Να τρώτε μικρά και ελαφρά γεύματα, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, και φτωχά σε λίπη. Να πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων ή λαχανικών), αλλά όχι οινοπνευματώδη ποτά, ούτε αναψυκτικά με ζάχαρη. Αν ιδρώνετε πολύ, να προσθέσετε λίγο αλάτι στη διατροφή σας για να κάνετε κατακράτηση υγρών.


* Να κάνετε πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για πρόσθετη προστασία να τοποθετείτε βρεγμένα μαντίλια στο κεφάλι και στον αυχένα σας.


* Να φοράτε γυαλιά ηλίου.


* Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα ή αν παίρνετε φάρμακα.


* Να προσέχετε τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, όπως τις βουτιές στη θάλασσα ύστερα από ηλιοθεραπεία και την απότομη έξοδο από ένα κτίριο που έχει κλιματισμό.


ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΕΦΗ
Ειδικά για τα νεογνά και τα βρέφη, πρέπει να έχετε υπ' όψιν σας τα εξής.


* Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα ελαφρά, και να έχουν τα χέρια και τα πόδια
τους ελεύθερα.


* Εκτός από το γάλα, τα νεογνά χρειάζονται και άλλα υγρά, όπως χαμομήλι και νερό.


* Τα βρέφη και τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα λίπη.


* Τα βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο. Τα μεγαλύτερα παιδιά δεν πρέπει να μένουν στον ήλιο περισσότερο από 10 έως 30 λεπτά μετά το μπάνιο στη θάλασσα, ούτε να κυκλοφορούν χωρίς καπέλο.


* Τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν πρέπει να αφήνονται κλεισμένα μέσα σε αυτοκίνητα ­ το ίδιο ισχύει και για τα κατοικίδια ζώα.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Οδηγίες προς όλους τους εργαζομένους για τον καύσωνα δίνουν το υπουργείο Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Σε εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Χρ. Πρωτόπαπας και η οποία στάλθηκε σε όλες τις νομαρχίες της χώρας παρέχονται οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα. Οδηγίες προς τους εργαζομένους δίνει με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθούν τεχνικά μέτρα για την προφύλαξη των εργαζομένων στην ύπαιθρο, να συντομευτούν τα ωράρια, να υπάρχουν κλιματιζόμενοι χώροι διαλειμμάτων και να μην εργάζονται κατά τη διάρκεια του καύσωνα όσοι ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου.

Η ΖΕΣΤΗ και η άπνοια βοήθησαν και στην ­ ύστερα από πολύ καιρό ­ επανεμφάνιση του νέφους στον αττικό ουρανό. Συγκεκριμένα, τόσο το διοξείδιο του αζώτου όσο και το όζον ξεπέρασαν το όριο επιφυλακής, χωρίς όμως να φθάσουν στα επίπεδα λήψης εκτάκτων μέτρων. Το διοξείδιο του αζώτου έφθασε στα 338 μgr/m³ στον σταθμό μέτρησης της οδού Πατησίων (με όριο επιφυλακής τα 200 μgr/m³) και το όζον στα 221 μgr/m³ (με όριο επιφυλακής τα 200 μgr/m³).

Η πρόβλεψη του ΠΕΡΠΑ είναι ότι και σήμερα θα επικρατήσει στην περιοχή της πρωτεύουσας η ίδια κατάσταση.

ΚΑΤΑ 2.000.000 κυβικά μέτρα μειώθηκαν μέσα στη χθεσινή ημέρα τα αποθέματα νερού για την ύδρευση της περιοχής πρωτευούσης, λόγω της μεγάλης ζέστης. Απ' αυτά στην κατανάλωση διοχετεύτηκαν περίπου 1.250.000.000 κυβικά μέτρα, ποσότητα που είναι η μεγαλύτερη φετινή, ενώ τα υπόλοιπα φαίνεται να εξατμίστηκαν από τους ταμιευτήρες Μόρνου και Υλίκης λόγω της μεγάλης ζέστης. Έτσι ενώ προχθές τα αποθέματα νερού ήταν 1.002.098.000 κυβικά μέτρα, χθες ήταν 1.000.098.000 κυβικά μέτρα. Πάντως τα αποθέματα νερού είναι αρκετά και επαρκούν για την ομαλή ύδρευση της πρωτεύουσας για χρονικό διάστημα πάνω από δύο χρόνια.

Πηγή: Η εφημερίδα τα ΝΕΑ


 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share