Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για τις θερινές εκπτώσεις - Πότε είναι η έναρξη

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

4 Ιουλίου 2023 11:13
Αντίστροφη μέτρηση για τις θερινές εκπτώσεις - Πότε είναι η έναρξη
ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ / EUROKINISSI
Από Ελεωνόρα - Βασιλική Πατρικαλάκη

Θερινές εκπτώσεις 2023: Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου θα ξεκινήσουν φέτος οι θερινές εκπτώσεις.

Όπως προβλέπεται από νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, οι καλοκαιρινές εκπτώσεις πραγματοποιούνται «από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου», δηλαδή από τη Δευτέρα 10 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Την επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων θα εκδώσει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αλλά και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) όπου θα αναλύεται και το ωράριο των καταστημάτων.

Την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 16 Ιουλίου, τα εμπορικά καταστήματα αναμένεται να είναι ανοιχτά.

Αντίστροφη μέτρηση για τις θερινές εκπτώσεις - Πότε είναι η έναρξη
ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ / EUROKINISSI

Τι ισχύει κατά την περίοδο των εκπτώσεων

Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, επιτρέπεται η αναγραφή τόσο της παλαιάς όσο και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση. Επιπλέον, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Σε περίπτωση που προσφέρονται μειωμένες τιμές για περισσότερο από το 60% των πωλούμενων προϊόντων, είναι υποχρεωτική η αναφορά του ποσοστού έκπτωσης. Το ποσοστό αυτό πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Σε περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορία προϊόντων, πρέπει να αναγράφεται το εύρος του ποσοστού (π.χ. από...% έως...%). Σε κάθε άλλη περίπτωση, πρέπει να αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και αναγράφεται η μειωμένη τιμή πρέπει να είναι ακριβής.

Σε περίπτωση ελέγχου, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην ετικέτα αντανακλά την πραγματικότητα.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share