Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ποιο είναι το θαυματουργό αγίασμα και η παράδοση με τον δράκο;

Που μπορείτε να το βρείτε;

19 Σεπτεμβρίου 2019 14:50
Ποιο είναι το θαυματουργό αγίασμα και η παράδοση με τον δράκο;

Ποιο είναι το θαυματουργό αγίασμα και η παράδοση με τον δράκο; Από την αυλή της εκκλησίας του Αγίου Μύρωνα στην Κρήτη, κατεβαίνοντας τη πλαγιά από το δυτικό μέρος, συναντούμε ένα μικρό σπηλαίο μέσα σε βράχους ,που προχωρεί κάτω από την εκκλησία.

Το σπήλαιο αυτό υπήρξε ο χώρος ασκήτευσης του Αγίου και συνδέεται άμεσα με ένα θαύμα ,το οποίο τέλεσε ο Άγιος Μύρωνας. Δείτε ακόμα: Πώς θεραπεύουν το λάδι του καντηλιού και ο αγιασμός;

Μια μέρα λοιπόν , λέει η παράδοση, ερχόταν ένα λιοντάρι στο χωριό από το βόρειο μέρος και οι κάτοικοι του ήταν απογοητευμένοι και φοβισμένοι.

Ο Άγιος Μύρωνας είχε χειροτονηθεί την περίοδο εκείνη επίσκοπος και απουσίαζε από το χωριό .Μια φορά όμως που ο Άγιος είχε επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του, ο δράκος ξανάκανε την εμφάνιση του. Αυτό συνέβη ένα πρωί Κυριακής την ώρα που ο Άγιος λειτουργούσε στην εκκλησία του Σωτήρος Χριστού, η οποία υπάρχει έως σήμερα.

Ο Άγιος ,χωρίς να φοβηθεί καθησύχασε τους πιστούς και έστειλε το διάκο με την αρχιερατική του ράβδο να διατάξει το θηρίο στο όνομα του Χριστού ,να μείνει στη θέση όπου βρισκόταν .

Πράγματι το θηρίο έμεινε ακίνητο και νεκρό. Μετά το τέλος της λειτουργίας ο Άγιος στάθηκε στην αυλή της εκκλησίας και έριξε πάνω στο ξαπλωμένο θηρίο που φαινόταν στην πλαγιά ,μια μεγάλη πέτρα.

Την ίδια στιγμή βροχή από πέτρες ,άγνωστο από που, έπεσαν πάνω στο θηρίο το οποίο απολιθώθηκε και έγινε ένας μεγάλος βράχος.

Ο βράχος αυτός έκλεισε-σύμφωνα πάντα με την παράδοση –μέσα του το Δράκο γι’ αυτό και σήμερα ο βράχος που σώζεται λέγεται «δράκος».

Σήμερα ακόμη φαίνεται η ουρά του λιονταριού στο βορειοδυτικό μέρος του χωριού και το κεφάλι του απολιθωμένο στο νοτιοδυτικό ,ακριβώς μέσα στη σπηλιά που τρέχει το θαυματουργό Αγίασμα.

Η σπηλιά του Αγίου Μύρωνα σήμερα

Για να μπει κάνεις μέσα στη σπηλιά –το Αγιάσμα όπως λέγεται- πρέπει να κατέβει τρία σκαλοπάτια .Είναι ένας χώρος στενός. Στέγη του το κεφάλι του λιονταριού που απολίθωσε ο Άγιος.

Αριστερά υπάρχει ένα ύψωμα, μισό περίπου μέτρο ψηλότερα από τις πλάκες του δαπέδου, το οποίο –σύμφωνα πάντα με την παράδοση-αποτελούσε την κλίνη του ασκητή Αγίου.

Γύρω-γύρω υπάρχουν βράχοι, ενώ χαμηλά στο δάπεδο υπάρχουν τρεις λακκούβες. Στη μεσαία τρέχει πάντα αγίασμα.

Σ’ένα βαθούλωμα του βράχου βρίσκεται η εικόνα του Αγίου και μπροστά της υπάρχει αναμμένο πάντα το καντήλι.

Απορία αλλά και εντύπωση ,ωστόσο, προκαλεί τόσο στους κατοίκους του χωριού όσο και στους επισκέπτες, το πως γίνεται, ενώ τόσοι άνθρωποι εδώ και αιώνες βγάζουν αγίασμα ,αυτό να μην τελειώνει ποτέ!

Ο «δράκος» ένα βαρόμετρο της φύσης

Ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο συμβαίνει στο βράχο του Δράκου από τα παλιά χρόνια ως σήμερα. Ο βράχος που είναι από γρανίτη και έχει έκταση περίπου 1000τμ ,αποτελεί ένα αλάνθαστο προγνωστικό του καιρού.

Άλλοτε μικρές φυσαλίδες σαν άσπρος αφρός βγαίνουν από τις σχισμάδες του-ένδειξη ότι πρόκειται να βρέξει-σύμφωνα πάντα με τους κατοίκους ,κι άλλοτε ακούγεται ένας περίεργος θόρυβος μέσα από τον βράχο –ένδειξη πως θα κάνει βαρυχειμωνιά.

Αυτό επιβεβαιώνουν πολλοί κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι έχουν υπάρξει μάρτυρες αυτού του φαινομένου.

Πολλοί ξένοι ,γεωλόγοι και μηχανικοί έχουν επισκεφτεί το Δράκο αλλά δεν έχουν καταφέρει έως σήμερα να ερμηνεύσουν το ιδιαίτερο αυτό φαινόμενο που η παράδοση και η πίστη το θέλει να λειτουργεί με τη χάρη του Αγίου, ως ένα πρωτότυπο βαρόμετρο της φύσης.

Το αγίασμα της Παναγίας που «συγκλονίζει» τους Τούρκους!

Στην ανατολική ακτή του Βοσπόρου, στην περιοχή του Anadolu Hisar πίσω από το μεγάλο σουπερ μάρκετ Carrefourυπάρχει ένα ονομαστό άγιασμα της Παναγίας, το Göksu Ayazmazı, ή Küçüksu Ayazması, ή Anadolu Hisar Ayazması, ή Panaya Ayazması, ή Meryem Ana Ayazması, όπως το ονομάζουν με τις διάφορες ονομασίες οι ίδιοι οι Τούρκοι, που είναι τόπος προσκυνήματος των μουσουλμάνων για τις ιαματικές και τις άλλες θαυματουργικές του ιδιότητες. Ένα ελληνορθόδοξο αγίασμα που «συγκινεί» τους Τούρκους σε σημείο να αφιερώσουν ολόκληρα άρθρα για την χαρισματικές του ιδιότητες.

Το αγίασμα αυτό αναφέρεται από το 1870 αλλά είναι πολλούς αιώνιες παλαιότερο και βρίσκεται στον ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου στην περιοχή του Anadolu Hisar, στο χωριό Vaniköy που έχει γίνει τόπος προσκυνήματος για τους Τούρκους. Όπως αναφέρει η γνωστή Τουρκάλα ιστορικός, Samiha Ayverdı, η αγιότητα της περιοχής αυτής που είναι αφιερωμένη στην Παναγία ήταν γνωστή ακόμα από την βυζαντινή περίοδο και είχε την ονομασία «Potamonion», μια περιοχή γεμάτη ψηλά πλατάνια Από την βυζαντινή περίοδο οι ελληνορθόδοξοι κάτοικοι της περιοχής συνήθιζαν να πανηγυρίζουν στις 8 Σεπτεμβρίου, μέρα όπου μαζεύονταν προσκυνητές από πολλά μέρη και της Μικράς Ασίας αλλά και της Θράκης για να προσκυνήσουν το χαρισματικό αυτό άγιασμα, το «Kutsal Kuyular».


Τα ίδια και περισσότερα αναφέρει ο Τούρκος συγγραφέας, Mehmet Yaşin, ο οποίος περιγράφει την διαδρομή των πιστών από την ευρωπαϊκή ακτή με το βαποράκι της γραμμής για να πάνε να προσκυνήσουν το αγίασμα. Στην απόβαρα οι βαρκάρηδες φώναζαν στο κοινό, «Ayazma bir lira», δηλαδή μια λίρα το εισιτήριο για να τους πάει στο αγίασμα της ΠαναγίαςÖ μεγάλη η χάρη της. Γυναίκες κλασικές τουρκάλες μανδηλολοφορούσες μαζί με ένα τσούρμο παιδιά, άντρες μεροκαματιαρήδες, ηλικιωμένοι με τις γκλίτσες τους όλοι χαρούμενοι με γέλια και φωνές πήγαιναν να προσκυνήσουν το αγίασμα της Παναγίας

Το ίδιο θαυματουργό αγίασμα με τις τόσες ιαματικές του ιδιότητες αναφέρει και ο δημοσιογράφος, Figen Ünal, που περιγράφει το αγίασμα αλλά και τα γεγονότα του ανθελληνικού πογκρόμ το 1955 στις 6 -7 Σεπτεμβρίου, που είχαν σαν αποτέλεσμα εκείνη την μαύρη χρονιά να μην γιορταστεί το πανηγύρι της Παναγίας καθώς οι ελληνορθόδοξοι τρομοκρατημένοι από τις θηριωδίες του τουρκικού όχλου μετρούσαν τις πληγές τους από το δολοφονικό αυτό πογκρόμ.


Ένας άλλος Τούρκος δικαιούμενος, ο καθηγητής Perizat Erker, περιγράφει και αυτός το ιερό αυτό αγίασμα και την ιερή μαγεία της όλης περιοχής όπου αναβλύζει το ιερό ύδωρ της Παναγίας, ενώ αναφέρει και κάποια θαύματα που έχει κάνει η Αγιότητα και η Χάρη της και κάποια χαρακτηριστικά περιστατικά από τους προσκυνητές, χριστιανούς και μουσουλμάνους, που πηγαίνουν να προσκυνήσουν το αγίασμα της. Για το ίδιο αγίασμα έχει αφιερώσει ολόκληρο αφιέρωμα και ο Τούρκος δημοσιογράφος, Burcu Çalık, στην εφημερίδας Sabah.

Όλα αυτά μας δίνουν μια συγκλονιστική εικόνα από το θαυματουργό αυτό αγίασμα της Παναγίας, που γίνεται τόπος προσκυνήματος αλλά και πολλών αφιερωμάτων από τους ίδιους τους Τούρκους. Και μάλιστα σε μια εποχή που εμείς οι Νεοέλληνες αρεσκόμαστε να προβάλουμε την δήθεν «προοδευτικότητα» μας αμφισβητώντας όλα αυτά που μας κράτησαν επί αιώνες στην ύπαρξη και που σήμερα τα περιφρονούμε ενώ την ίδια στιγμή άλλη πλευρά του Αιγαίου, αναδεικνύονται με τόσο απροσδόκητο τρόπο!

Ένα καλό μάθημα για όλους εμάς εδώ, στο… ευρολιγούρικο Ελλαδιστάν!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Γερόντισσα Μακρίνα: Όταν αγαπάμε την Παναγία, πολλή ευλογία θα έχουμε στην ψυχή μας!

Διαβάστε περισσότερα θέματα retromania στο Athensmagazine.gr.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share