Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

"Άγιος Πρεβέζης": Ποιος ήταν ο Μητροπολίτης με την έντονη ερωτική ζωή; (photo)

Απίστευτη ιστορία!

20 Αυγούστου 2019 13:26

Είναι μια αληθινή ιστορία του Μητροπολίτη Πρεβέζης ή αλλιώς ''Άγιου Πρεβέζη ο οποίος είχε έντονη ερωτική ζωή και πολλά πάθη. Η ζωή του μένει ενδιαφέρουσα ακόμα και σήμερα...

Παρακάτω θα δείτε έναν διάλογο που αποκαλύπτει πολλά...

-Είπες στον άνδρα σου για τα ψάρια; Τι ώρα θα πάει;
-Στις 10. -Εγώ τότε θα έρθω. Θα αργήσει κάτω;
-Κανά δυο ώρες.
-Τότε θα έρθει κατά τις 12;
-Ναι.
-Δηλαδή, εγώ θα έρθω 10-10:30, να έχουμε ευκαιρία να σε δω καλά, να σε δω καλά, όπως θέλω εγώ και να νιώσουμε αγάπη μου την γλύκα του κορμιού.

Θα μπορούσε να είναι ένας συνηθισμένος διάλογος ενός παράνομου ζευγαριού, που κανονίζει να βρεθεί την ώρα που ο απατημένος σύζυγος θα λείπει. Μόνο που πρόκειται για τον ερωτικό διάλογο του μητροπολίτη Πρεβέζης και της συζύγου ενός ιερέα, που ήταν οδηγός του μητροπολίτη.

Η «προϋπηρεσία» του μητροπολίτη
Τη δεκαετία του '50 ο Στυλιανός Κορνάρος εκλέχτηκε Μητροπολίτης Πρεβέζης. Είχε μόλις ολοκληρώσει τη θητεία του ως αρχιμανδρίτης στη Μακρόνησο και τη Γυάρο. Κάποιοι υποστήριξαν ότι η έδρα της Μητρόπολης, ήταν το αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που προσέφερε για την «αναμόρφωση» των εξόριστων, όταν συνυπηρετούσε με τον κατοπινό δικτάτορα Δημήτρη Ιωαννίδη. Οι εξόριστοι δεν ξέχασαν ποτέ τα βασανιστήρια του πατρός Στυλιανού.
Προδοσίες και σωματική βία ήταν τα μέσα που χρησιμοποιούσε ο αρχιμανδρίτης, για να συνετίσει τους χαρακτηρισμένους ως ανθέλληνες, και να τους βάλει στον σωστό δρόμο. Οι εξόριστοι τον κατηγορούσαν ότι μετέφερε ακόμη και πληροφορίες που μάθαινε στην εξομολόγηση. Ο ίδιος βέβαια ποτέ δεν παραδέχτηκε τις πράξεις του και έλεγε ότι το μόνο όπλο που χρησιμοποίησε για να οδηγήσει τους εξόριστους στον δρόμο του Θεού, ήταν ο σταυρός. Παρά τον πρότερο βίαιο βίο του Στυλιανού, σαν νέος μητροπολίτης έχαιρε μεγάλης εκτίμησης, καθώς διέθετε έναν ισχυρό χαρακτήρα και το κατάλληλο φρόνημα για το εκκλησιαστικό του αξίωμα.

Το χρονικό του σκανδάλου
Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να φουντώσουν οι φήμες στην Πρέβεζα, ότι ο σεβασμιότατος έχει αδυναμία στις γυναίκες. Όσο οι φήμες ήταν ανεπιβεβαίωτες, όλα πήγαιναν καλά για τον μητροπολίτη. Το 1978 όμως, έγινε γνωστή η παράνομη σχέση του με τη σύζυγο ενός ιερέα και οι φήμες για τον μητροπολίτη επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο γοητευμένος μητροπολίτης πολιόρκησε ασφυκτικά την παπαδιά και χρειάστηκε ακόμα και να την απειλήσει με δυσμενή μετάθεση του άντρα της, ώσπου εκείνη να ενδώσει στις πιέσεις του. Το παράνομο ζευγάρι έγινε γρήγορα αντιληπτό από τον απατημένο ιερέα, ο οποίος έσπευσε να πάρει τα μέτρα του. Στην αρχή ηχογραφούσε τους ερωτικούς διαλόγους του ζευγαριού, αλλά σύντομα αντιλήφθηκε ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις κι έτσι φωτογράφισε τους εραστές σε πολύ προσωπικές στιγμές. Επιπλέον δείτε μια προφητεία του Νοστράδαμου!

Ο παπάς όμως δεν πήγε στην ιεραρχία, ούτε στην αστυνομία, καθώς η μοιχεία ήταν παράνομη. Έκανε κάτι πιο διαβολικό. Με τις ερωτικές φωτογραφίες ανά χείρας και με τη βοήθεια του Κυρίου, επισκέφθηκε τον μητροπολίτη και τον εκβίαζε ότι θα τις δημοσιεύσει, αν εκείνος δεν του δώσει χρήματα. Πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν, ότι αυτός ήταν εξ' αρχής ο στόχος του παπά, που έριξε σαν δόλωμα τη γυναίκα του στα δίχτυα του μητροπολίτη, με σκοπό να βγάλει χρήματα, αλλά η υπόθεση δεν επιβεβαιώθηκε. Ο Πρεβέζης πάντως αρνήθηκε να πληρώσει τον παπά, πιστεύοντας ότι δε θα τολμούσε να κάνει πράξη την απειλή του.

Τα νέα διαδίδονται
Δυστυχώς για τον μητροπολίτη, το σκάνδαλο δεν άργησε να γίνει γνωστό. Ένα τηλεφώνημα στον τότε αρχισυντάκτη της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, Σπύρο Καρατζαφέρη, ήταν αρκετό για να ταξιδέψει στην Πρέβεζα, να βρει τη μοιραία γυναίκα και να συνομιλήσει μαζί της. Όπως είπε ο ίδιος ο δημοσιογράφος, του τηλεφώνησε ένας παπάς από την Πρέβεζα και του είπε για την παράνομη σχέση. Ο Καρατζαφέρης το έψαξε, έκανε ρεπορταζ, δημοσίευσε σπαρταριστούς διαλόγους και ο τότε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, έδωσε εντολή στον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ να δρομολογήσει το ζήτημα στην εκκλησιαστική δικαιοσύνη.

Η «θεία» δίκη
Στη δίκη οι αποκαλύψεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας. Ο μητροπολίτης που ηγήθηκε της εκκλησιαστικής έρευνας είπε: «Αι πληροφορίαι που συνέλλεξα από την ανάκρισιν, είναι αρκεταί διά να αποπέσουν οι ολιγοστές εναπομείνασες τρίχες της κεφαλής μου». Ο μητροπολίτης Πρεβέζης, υποστήριξε ότι είχε πέσει θύμα πλεκτάνης από τον παπά και όταν κατάλαβε ότι ο κλοιός γύρω του στένευε, πέρασε στην επίθεση.

Κατηγόρησε κάποιους ιερείς ότι ήταν ομοφυλόφιλοι και απείλησε να δημοσιεύσει τα στοιχεία τους. Η δίκη διακόπηκε και όταν συνεχίστηκε αποκαλύφθηκε ότι η παπαδιά είχε ζητήσει 200.000 δρχ. από τον εραστή της σαν αντάλλαγμα για τη σιωπή της. Αν και ο Πρεβέζης προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του σαν το μεγάλο θύμα της υπόθεσης, όταν ήρθαν στο φως οι ερωτικές του συνδιαλέξεις με την παπαδιά, κολάστηκαν ακόμα και οι άγιοι. Οι διάλογοι ήταν τόσο αποκαλυπτικοί, που η καθαίρεση ήταν μονόδρομος. Ο Στυλιανός, που είχε μετατραπεί από «άγιος» σε σάτυρο, αν και καθαιρέθηκε από μητροπολίτης, συνέχισε να λειτουργεί στην Αθήνα, όπου λίγο αργότερα το σκάνδαλο είχε αρχίσει να ξεχνιέται. Η παράνομη ερωμένη του δεν «καθαιρέθηκε» από σύζυγος του παπά και συνέχισε να ζει στο πλάι του, χαρίζοντάς του μάλιστα, πολλά παιδιά. Ο Σπύρος Καρατζαφέρης, που έγραψε ένα εξαιρετικά πετυχημένο βιβλίο με λεπτομέρειες της υπόθεσης, είδε την αποκάλυψή του, να γίνεται θεατρικό έργο και κινηματογραφική ταινία από τον Δημήτρη Κολλάτο. Μάλιστα, ξεπέρασε κάθε φαντασία, όταν πρότεινε στον μητροπολίτη Πρεβέζης, να πρωταγωνιστήσει, υποδυόμενος τον εαυτό του. Ο έκπτωτος μητροπολίτης αρνήθηκε, αν και ο Καρατζαφέρης υποστηρίζει, ότι για λίγο το σκέφτηκε. Άλλωστε ήξερε τον ρόλο καλύτερα από τον καθένα. Ήταν το σωτήριο έτος 1979. Ο «άγιος Πρεβέζης», πέθανε είκοσι χρόνια αργότερα.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share