Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα: Η Χούντα ανατρέπει τον Μακάριο και προκαλεί τον "Αττίλα"!

«Ο Αλέξανδρος εισήλθε εις το νοσοκομείο»

15 Ιουλίου 2019 12:24
Σαν σήμερα: Η Χούντα ανατρέπει τον Μακάριο και προκαλεί τον

Σαν σήμερα το 1974 ξεκίνησε να γράφεται μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της Κύπρου, καθώς η Χούντα των Συνταγματαρχών -δια των οργάνων της στη Μεγαλόνησο (Εθνική Φρουρά, ΕΛΔΥΚ, ΕΟΚΑ Β')- ανατρέπει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπο Μακάριο και εγκαθιστά κυβέρνηση «μαριονετών» υπό τον δημοσιογράφο Νίκο Σαμψών. Πέντε ημέρα αργότερα, οι Τούρκοι θα εισβάλουν στην Κύπρο στην επιχείρηση "Αττίλας".

Οι σχέσεις της ελληνικής χούντας και ιδιαίτερα του ισχυρού άνδρα της ταξιάρχου Δημητρίου Ιωαννίδη με τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο ήταν ιδιαίτερα τεταμένες. Ο Ιωαννίδης πίστευε ότι ο Μακάριος είχε απεμπολήσει την «Ένωση», ήταν φιλοκομμουνιστής και φοβόταν το πνεύμα ανεξαρτησίας του. Από τον Απρίλιο του 1974 εξύφαινε σχέδιο για την ανατροπή του. «Πρέπει να τελειώνουμε με τον Μούσκο» φέρεται να είπε σε συγκέντρωση αξιωματικών στο σπίτι του πρωθυπουργού Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου (Μιχαήλ Μούσκος ήταν το κοσμικό όνομα του Μακαρίου).

Ο Μακάριος είχε προειδοποιηθεί για τα σχέδια του Ιωαννίδη από τον Ευάγγελο Αβέρωφ και άλλους Ελλαδίτες πολιτικούς παράγοντες, αλλά δεν φαίνεται να έδινε ιδιαίτερη σημασία. Τους φόβους τους για το ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος στη μεγαλόνησο είχαν εκφράσει από το εξωτερικό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Στην Κύπρο, απλώς είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα για την προστασία παραγόντων της δημόσιας ζωής, λόγω και της δραστηριότητας της ΕΟΚΑ Β'.

Η αφορμή για την επιτάχυνση των εξελίξεων δόθηκε την 1η Ιουλίου 1974, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε τη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες και του περιορισμού των ελλαδιτών αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς. Την επομένη, 2 Ιουλίου, ο Μακάριος με επιστολή του προς τον Έλληνα ομόλογό του στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για ανάμιξη στις εναντίον του συνωμοσίες και αξίωνε να ανακληθούν στην Ελλάδα 650 ελλαδίτες αξιωματικοί, που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου.

Την ίδια ημέρα, σε σύσκεψη στο γραφείο του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Μπονάνου, με τη συμμετοχή του Ιωαννίδη, αποφασίστηκε ότι το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου θα γινόταν τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 1974. Ο Μπονάνος ανέθεσε την αρχηγία του πραξικοπήματος στον ταξίαρχο Μιχαήλ Γεωργίτση, με υπαρχηγό τον καταδρομέα συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Κομπόκη. Και οι δύο αξιωματικοί υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά.

Στις 11 Ιουλίου συνήλθε στην Αθήνα το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει την επιστολή Μακαρίου και αποφασίστηκε να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη το Σάββατο 13 Ιουλίου, για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από την επαπειλούμενη μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Κύπρο. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης, ο πρωθυπουργός Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μπονάνος και ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Γεώργιος Ντενίσης (θείος της γνωστής ηθοποιού Μιμής Ντενίση). Η σύσκεψη, που κράτησε μόλις λίγα λεπτά της ώρα έγινε για το θεαθήναι, για να παραπλανηθεί ο στρατηγός Ντενίσης, ο οποίος ήταν αντίθετος σε ενδεχόμενο πραξικόπημα στην Κύπρο και να αφεθεί ελεύθερο το έδαφος στους δύο υφισταμένους του Γεωργίτση και Κομπόκη να δράσουν ανενόχλητοι στο νησί.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 15 Ιουλίου 1974, ο Μακάριος πήρε τον δρόμο της επιστροφής στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία από την εξοχική του κατοικία στο όρος Τρόοδος, όπου είχε περάσει το Σαββατοκύριακο. Η πομπή του Μακαρίου πέρασε μπροστά από το στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου τα τανκς ζέσταιναν ήδη τις μηχανές τους για το επικείμενο πραξικόπημα. Η πομπή του Μακαρίου πέρασε ανενόχλητη από το σημείο εκείνο, χωρίς κάποιο από τα μέλη της συνοδείας του να παρατηρήσει κάτι το ύποπτο.

Στις 8.15 πμ, τα πρώτα τεθωρακισμένα άρχισαν να βγαίνουν από τη βάση τους, με κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο. Παράλληλα, μία μοίρα καταδρομών διατάχθηκε να καταλάβει όλα τα επίκαιρα σημεία και τα δημόσια κτίρια. Το πολυαναμενόμενο πραξικόπημα είχε εκδηλωθεί με το σύνθημα «Ο Αλέξανδρος εισήλθε εις το νοσοκομείο».

Την ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ο Μακάριος δεχόταν μια ομάδα ελληνοπαίδων από την Αίγυπτο. Κάποιο από τα παιδιά άκουσε τους πυροβολισμούς, αλλά ο Μακάριος τα καθησύχασε. Όταν τα πυρά πύκνωσαν και το Προεδρικό Μέγαρο άρχισε να κανονιοβολείται από τα τεθωρακισμένα της Εθνικής Φρουράς, ο Μακάριος, αφού προστάτευσε πρώτα τους μικρούς του επισκέπτες, στη συνέχεια διέφυγε από τη μοναδική αφύλακτη δίοδο, που υπήρχε στα δυτικά του Προεδρικού Μεγάρου.

Με τη βοήθεια τριών σωματοφυλάκων του και ντυμένος με πολιτικά ρούχα, ακολούθησε την κοίτη ενός παρακείμενου χειμάρρου και κάτω από μυθιστορηματικές συνθήκες έφθασε στη Μονή Κύκκου. Εκεί, ξεκουράστηκε για λίγο και στη συνέχεια πήρε τον δρόμο για την Πάφο. Το ερώτημα που πλανάται από τότε είναι γιατί οι πραξικοπηματίες δεν απέκλεισαν ολοκληρωτικά το Προεδρικό Μέγαρο, αλλά άφησαν αφύλακτη μία δίοδο, από την οποία διέφυγε ο Μακάριος. Ο συνταγματάρχης Κομπόκης, που είχε το γενικό πρόσταγμα της επίθεσης, ισχυρίζεται ότι είχε εντολές να αφήσει ελεύθερη μία δίοδο για τη διαφυγή του Μακαρίου, ενώ ο επικεφαλής του πραξικοπήματος ταξίαρχος Γεωργίτσης επικαλέστηκε την έλλειψη δυνάμεων.

Μέχρι το μεσημέρι, οι πραξικοπηματίες είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους σχεδόν ολόκληρη τη Λευκωσία, παρά την αντίδραση των πολιτοφυλάκων της ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσαρίδη και του Εφεδρικού Στρατού, που αποτελούνταν αποκλειστικά από Ελληνοκυπρίους. Αμέσως άρχισαν να αναζητούν το πρόσωπο που θα αναλάμβανε την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βολιδοσκοπήθηκαν τρεις ανώτατοι δικαστικοί και ο Γλαύκος Κληρίδης, οι οποίοι αρνήθηκαν. Τελικά, ο Γεωργίτσης κατέληξε στον δημοσιογράφο και παλαιό αγωνιστή της ΕΟΚΑ Νίκο Σαμψών, μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία του Κύπρου. Όταν το πληροφορήθηκε ο Ιωαννίδης φέρεται να είπε με αγανάκτηση: «500.000 Έλληνες υπάρχουν στην Κύπρο, αυτόν βρήκατε να κάνετε πρόεδρο».

Κι ενώ οι πραξικοπηματίες θεωρούσαν τον Μακάριο νεκρό και το ανακοίνωναν συνεχώς μέσω του ΡΙΚ, αυτός ήταν ζωντανός και απηύθυνε μήνυμα μέσω ενός αυτοσχέδιου ραδιοσταθμού της Πάφου:

"Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις, ποιος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος, τον οποίο συ εξέλεξες δια να είναι ο ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός. Είμαι ζωντανός. Και είμαι μαζί σου, συναγωνιστής και σημαιοφόρος εις τον κοινόν αγώνα. Το πραξικόπημα της χούντας απέτυχε. Εγώ ήμουν ο στόχος της και εγώ, εφόσον ζω, η Χούντα εις την Κύπρον δεν θα περάση. Η Χούντα απεφάσισε να καταστρέψη την Κύπρο.Να την διχοτομήση.Αλλά δεν θα το κατορθώση.Πρόβαλε παντοιοτρόπως αντίστασιν εις την Χούντα. Μη φοβηθής. Ενταχθήτε όλοι εις τα νομίμους δυνάμεις του κράτους. Η Χούντα δεν πρέπει να περάση και δεν θα περάση. Νυν υπέρ πάντων ο αγών!"

Μέχρι το πρωί της 16ης Ιουλίου όλη η Κύπρος βρισκόταν υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών. Το τίμημα του πραξικοπήματος ήταν βαρύ. Οι νεκροί από την αδελφοκτόνα διαμάχη έφθασαν τους 450. Ο Μακάριος, αφού διανυκτέρευσε στο στρατόπεδο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Πάφο, επιβιβάστηκε σε αγγλικό στρατιωτικό αεροπλάνο και δια μέσου της Μάλτας έφθασε στο Λονδίνο, όπου την επομένη, 17 Ιουλίου, συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Χάρολντ Ουίλσον και τον Υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κάλαχαν.

Όσον αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις για το πραξικόπημα, η Μεγάλη Βρετανία τήρησε επιφυλακτική στάση και συνέστησε «αυτοσυγκράτηση». Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου και κάλεσαν όλα τα κράτη να πράξουν το ίδιο, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσιγκερ απέρριψε πρόταση για υποστήριξη του ανατραπέντος καθεστώτος Μακαρίου. Στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κυπραίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αι πρόσφατοι εξελίξεις εν Κύπρω αποτελούν υπόθεσιν ανεξαρτήτου κράτους, μέλους των Ηνωμένων Εθνών».

Οι Τουρκοκύπριοι παρέμειναν απαθείς, καθώς θεώρησαν ότι το πραξικόπημα ήταν καθαρά υπόθεση των Ελληνοκυπρίων. Την ίδια ημέρα με την εκδήλωση του πραξικοπήματος, η Τουρκία έθεσε τις στρατιωτικές δυνάμεις της σε επιφυλακή, γιατί όπως δηλώθηκε ανετράπη η συνταγματική τάξη στο νησί. Στην Άγκυρα συνήλθε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με αφορμή την κατάσταση στην Κύπρο. Οι στρατιωτικοί διαβεβαίωσαν τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ ότι θα είναι έτοιμοι για απόβαση στην Κύπρο μέσα σε πέντε ημέρες.

Και όντως ήταν...

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 15 Ιουλίου!

Διαβάστε αναλυτικά στο Athensmagazine.gr τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 15 Ιουλίου!

763 π.Χ.

οι Ασσύριοι καταγράφουν μια έκλειψη ηλίου πάνω στην οποία βασίστηκε η χρονολόγηση της ιστορίας της Μεσοποταμίας.

518

πεθαίνει ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αναστάσιος Α.

1099

ο επικεφαλής της Α' Σταυροφορίας Γοδεφρείδος ντε Μπουγιόν κυριεύει τα Ιεροσόλυμα για λογαριασμό των χριστιανών και την ανακηρύσσει πρωτεύουσα του βασιλείου του.

1149

η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, αφιερώνεται στο μέρος, όπου πιστεύεται, ότι ενταφιάστηκε ο Ιησούς.

1207

ο Ιωάννης της Αγγλίας, εκδιώκει τους μοναχούς του Καντέρμουρι, επειδή υποστήριξαν τον αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπερι Στίβεν Λάνκγτον.

1291

πεθαίνει ο Ροδόλφος Α της Γερμανίας.

1381

στη Βρετανία, ο Τζον Μπολ, ένας από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης των Αγροτών, η οποία ήταν εναντίον της πολιτικής του κράτους για τους φόρους, εκτελείται παρουσία του Ριχάρδου Β της Αγγλίας.

1410

στη μάχη του Γκρούνγοαλντ (ή Ζαλγκίρις) οι Τεύτονες Ιππότες ηττώνται από τους Πολωνούς και τους Λιθουανούς.

1573

γεννιέται ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς αρχιτέκτονες, ο Ίνιγκο Τζόουνς.

1606

γεννιέται ο μεγάλος Φλαμανδός ζωγράφος Ρέμπραντ Χάρμενσζουν φαν Ράιν, γνωστότερος ως Ρέμπραντ.

1667

ο γιατρός Ζαν Μπατίστ Ντενίς πραγματοποιεί την πρώτη μετάγγιση αίματος.

1685

στην Αγγλία, ο Δούκας του Μονμούθ εκτελείται στο Τάουερ Χιλ, μετά την ήττα του στη μάχη του Σέντγκεμορ, που διεξήγαγε προκειμένου να κερδίσει το θρόνο.

1767

πεθαίνει ο Σκοτσέζος ποιητής Μάικλ Μπρους.

1779

γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής Κλέμεντ Μουρ.

1796

γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Καμίλ Κορό.

1799

στο αιγυπτιακό χωριό Ροζέτ, ο Γάλλος κυβερνήτης Πιέρ Μπουράρντ βρίσκει την πέτρα της Ροζέτας, μία πέτρα στην οποία είναι χαραγμένα ιερογλυφικά, η κοινή αιγυπτιακή και ελληνικά, με αποτέλεσμα να αρχίσει η αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών.

1815

ο Ναπολέων Βοναπάρτης παραδίδεται από το πλοίο HMS Bellerophon.

1828

πεθαίνει ο Γάλλος γλύπτης Ζαν Αντουάν Χουντόν.

1848

γεννιέται ο Ιταλός οικονομολόγος Βιλφρέντο Παρέτο, ο οποίος προσέφερε σημαντικά στη μικροοικονομία και τους στατιστικούς δείκτες κίνησης.

1850

γεννιέται στην Ιταλία η μητέρα Καμπρίνι, κατά κόσμον Μαρία Φρανσέσκα Καμπρίνι, η οποία αργότερα πήγε ως μέλος ιεραποστολής στη Νέα Υόρκη και έγινε η πρώτη κάτοικος της Αμερικής, που κηρύσσεται αγία από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

1857

πεθαίνει ο Αυστριακός πιανίστας και συνθέτης Καρλ Τζέρνι, γνωστός για τις ασκήσεις για μαθητές, που έγραψε.

1862

κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο, η Συνομοσπονδία σπάει τη θαλάσσια πολιορκία στο Βίκσμπεργκ, στο Μισισιπή.

1870

γεννιέται ο Ρώσος πολιτικός και συγγραφέας Βλαντιμίρ Ντιμίτριεβιτς Ναμπόκοφ, συγγραφέας της "Λολίτα".

1871

γεννιέται ο Ιάπωνας συγγραφέας Κουνικίντα Νόπο.

1889

πεθαίνει στην Αλεξάνδρεια ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ.

1890

πεθαίνει ο Ελβετός ποιητής Γκότφριντ Κέλερ.

1892

γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας, φιλόσοφος και κριτικός Γουόλτερ Μπέντζαμιν.

1896

Τσουνάμι χτυπά τις ακτές της Ιαπωνίας και σκοτώνει πάνω από 22.000 ανθρώπους.

1899

πεθαίνει ο Γεώργιος Αβέρωφ, εθνικός ευεργέτης.

1900

κατά τη διάρκεια των τελικών του στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, οι Αμερικανοί αθλητές δεν λαμβάνουν μέρος για θρησκευτικούς λόγους, καθώς είναι Κυριακή.

1901

στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, 74.000 εργάτες χαλυβουργείων κατέρχονται σε απεργία.

1902

αρχίζουν στο Παρίσι οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης κατά του Δουλεμπορίου.

1904

πεθαίνει ο Ρώσος θεατρικός συγγραφέας Άντον Τσέχοφ.

1910

η κατάσταση για τους Έλληνες της Μακεδονίας είναι απελπιστική, καθώς οι Τούρκοι, με το πρόσχημα της αναζήτησης όπλων, υποβάλουν τους Έλληνες σε κάθε είδους εξευτελισμό.

1913

στη Βρετανία, η Βουλή των Κοινοτήτων τάσσεται υπέρ του Νόμου περί Αυτοδιάθεσης της Ιρλανδίας. Η Βουλή των Λόρδων, όμως, απορρίπτει για δεύτερη συνεχή φορά την πρόταση.

1914

γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Χάμοντ Άινς.

1916

ιδρύεται στο Σιάτλ από τον 35χρονο Γουίλιαμ Μπόινγκ με μετοχικό κεφάλαιο 100.000 δολαρίων, η Pacific Aero Products, που θα γράψει την ιστορία της αεροναυπηγικής. Χρόνια αργότερα θα μετονομαστεί σε Boeing.

1917

γεννιέται ο Μιχάλης Γενίτσαρης, Έλληνας συνθέτης και τραγουδιστής.

1918

κοντά στον ποταμό Μαρν, στη βορειοανατολική Γαλλία, αρχίζει η δεύτερη Μάχη του Μαρν, κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Η νίκη των Συμμάχων, μετά από τρεις εβδομάδες, ανακόπτει την πορεία των Γερμανών προς το Παρίσι.

1919

γεννιέται στο Δουβλίνο η συγγραφέας Άιρις Μέρντοκ .

1925

στο Ιράκ, εγκαινιάζεται στη Βαγδάτη το πρώτο Κοινοβούλιο από τον βασιλιά Φεϊζάλ.

1926

γεννιέται ο Αργεντινός δικτάτορας Λεοπόλδος Γκαλντιέρι.

1929

πεθαίνει ο Αυστριακός ποιητής και συγγραφέας Ούγκο φον Χόφμανσταλ.

1930

γεννιέται ο Στίβεν Σμέιλ, ο Αμερικανός μαθηματικός, που έσπασε το φράγμα της διάστασης.

1931

ο Κιντ Τσοκολέιτ, κατά κόσμος Ελίχιο Σαλντάνα, είναι ο πρώτος Κουβανός παγκόσμιος πρωταθλητής στο μποξ.

1934

γεννιέται ο Βρετανός συνθέτης Χάρισον Μπρίτγουστλ.

1942

γεννιέται ο Μεξικανός παλαιστής Άαρον Ροντρίγκεζ, γνωστός και ως Μιλ Μάσκαρας (1000 μάσκες).

1943

γεννιέται ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, τραγουδοποιός.

1944

κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η Αμερική καταλαμβάνει την Σαϊπάν.

1945

γεννιέται ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής.

1947

γεννιέται η Βρετανίδα Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, η αγαπημένη του πρίγκιπα Καρόλου, μετά αλλά και πριν το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

1949

δύο διάσημοι Τσέχοι τενίστες, οι Ντρόμπνι και Τσερνίκ, ζητούν πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ.

1951

διασπάται η ΕΠΕΚ (Εθνική Προοδευτική Ένωσις Κέντρου) του Πλαστήρα, με την αποχώρηση του Τσουδερού και άλλων βουλευτών.

1953

γεννιέται ο έκπτωτος Πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ.

1956

γεννιέται ο Ίαν Κέρτις, η φωνή των Joy Division.

1958

στη Βηρυτό του Λιβάνου, αποβιβάζονται 5.000 Αμερικανοί πεζοναύτες, προκειμένου να προστατέψουν τη φιλοδυτική κυβέρνηση της χώρας.

1959

πεθαίνει η διάσημη τραγουδίστρια Μπίλι Χολιντέι.

1960

η Γαλλία συμφωνεί να δώσει την ανεξαρτησία στην Γκαμπόν.

1961

στη Μόσχα, Αμερικανοί και Σοβιετικοί αθλητές στίβου αγωνίζονται στο Στάδιο Λένιν.

1962

αμερικανική ιατρική έκθεση συνδέει τις πρόωρες γεννήσεις με το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

1963

οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ αρχίζουν συνομιλίες για συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών δοκιμών.

1963

γεννιέται η αμερικανίδα ηθοποιός Έλεν Χάντ.

1963

γεννιέται η αμερικανίδα ηθοποιός Κόρτνεϊ Κοξ.

1963

γεννιέται ο μεγάλος Δανός ποδοσφαιριστής και πλέον προπονητής Μίκαελ Λάουντρουπ.

1965

το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Mariner 4, στέλνει στη γη τις πρώτες φωτογραφίες του Κόκκινου Πλανήτη, του Άρη.

1965

ο βασιλιάς Κωνσταντίνος εξαναγκάζει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Ξεσπούν τα «Ιουλιανά».

1966

γεννιέται η Γαλλίδα ηθοποιός Ιρέν Ζακόμπ.

1969

πραγματοποιείται στο Ελσίνκι συνέδριο των Ελληνικών Αντιδικτατορικών Επιτροπών Εξωτερικού.

1969

γεννιέται ο μπασκετομπολίστας Νάσος Γαλακτερός.

1970

η Δανία κατακτά το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γυναικών κερδίζοντας στον τελικό την Ιταλία με 2-0.

1971

ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον, ανακοινώνει στο σχέδιο του να επισκεφθεί την Κίνα, σε μία προσπάθεια έναρξης των διμερών σχέσεων.

1974

ξεσπά στην Κύπρο το αιματηρό πραξικόπημα της αθηναϊκής χούντας κατά του Προέδρου Μακαρίου. Ο αρχιεπίσκοπος διαφεύγει, ενώ η χούντα διορίζει νέο "Πρόεδρο" τον δημοσιογράφο Νίκο Σαμψών.

1975

εκτοξεύονται ο Απόλλο και ο Σογιουζ, για να ενώσουν δορυφορικά τη Σοβιετική Ένωση με τις ΗΠΑ.

1979

στην Άγκυρα, οι ένοπλοι της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης λύνουν την πολιορκία της αιγυπτιακής πρεσβείας και αφήνουν ελεύθερους εννέα ομήρους.

1984

η Χόλι Στέισι κερδίζει το US Womens Open τουρνουά γκολφ για τρίτη φορά.

1990

η Κύπρος τιμά με πάνδημα μνημόσυνα τα θύματα της προδοσίας και του πραξικοπήματος του 1974.

1991

αρχίζει την κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Κοσκωτάς.

1992

ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ καταπλέουν στην Αδριατική για να εποπτεύσουν την τήρηση, από θαλάσσης, του εμπάργκο που έχει επιβληθεί εναντίον της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

1993

θεσπίζεται ετήσιο λογοτεχνικό βραβείο, αφιερωμένο στον κορυφαίο ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο.

1994

οι 12 χώρες-μέλη της Ε.Ε. επιλέγουν τον Ζακ Σαντέρ ως τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής και διάδοχο του Ζακ Ντελόρ.

1994

πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.

1995

στην Κύπρο, 21 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και το πραξικόπημα του Σαμψών και η Βουλή εκδίδει καταδικαστικό ψήφισμα.

1996

στην Ουγκάντα, φανατικοί Χριστιανοί σφάζουν 90 πρόσφυγες από το Σουδάν, σε καταυλισμό.

1997

στις ΗΠΑ, έξω από την πολυτελή του βίλα, δολοφονείται σε ηλικία 50 ετών, ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας, Τζιάνι Βερσάτσε, με δύο σφαίρες στο κεφάλι.

2001

η Εθνική νεανίδων πόλο κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μάντσεστερ επικρατώντας στον τελικό με 8-6 της Τσεχίας.

2001

πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών η ηθοποιός Μαρία Φωκά.

2002

ο Αμερικανός Ταλιμπάν, Τζον Γουόκερ Λιντ, δηλώνει ένοχος και παραδέχεται, ότι προσέφερε βοήθεια στον εχθρό, καθώς και ότι είχε στην κατοχή του εκρηκτικά. Ο Λιντ θα εκτίσει ποινή 10 ετών για κάθε μία από τις κατηγορίες.

2002

ο αστεροειδής 2002 ΜΝ περνά σε πολύ μικρή απόσταση από τη Γη. Περνά στα 121.000 χιλιόμετρα το 1/3 της απόστασης του πλανήτη μας από το φεγγάρι.

2003

πεθαίνει ο Χιλιανός ποιητής Ρομπέρτο Μπολάνιο.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share