Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σαν Σήμερα: Η ΕΣΣΔ κατακτάει το πρώτο Euro στην ιστορία!

Ο τελικός έγινε στις 10 Ιουλίου του 1957!

10 Ιουλίου 2019 12:27
Σαν Σήμερα: Η ΕΣΣΔ κατακτάει το πρώτο Euro στην ιστορία!

Σαν σήμερα, 10 Ιουλίου του 1957, η Σοβιετική Ένωση κερδίζει με 2-1 την Γιουγκοσλαβία και κατακτά το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου ή όπως το γνωρίζουμε...Euro!

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εθνικών ομάδων ανήκε στον γάλλο παράγοντα Ανρί Ντελονέ (1883-1955). Τη διατύπωσε στις 5 Φεβρουαρίου 1927, έχοντας ως πρότυπο το Κόπα Αμέρικα της Νοτίου Αμερικής, αλλά οι συνθήκες δεν ήταν ακόμη ώριμες, επειδή το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ήταν ακόμη ανοργάνωτο.

Το 1954, με την ίδρυση της ΟΥΕΦΑ, η ιδέα επανήλθε στο προσκήνιο από τον Ντελονέ, ο οποίος είχε αναλάβει το πόστο του γενικού γραμματέα της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Συνάντησε, όμως, τη σφοδρή αντίδραση των τεσσάρων ομοσπονδιών της Μεγάλης Βρετανίας (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρειος Ιρλανδία), οι οποίες παρέσυραν και τους άλλους μεγάλους της Ευρώπης. Από τα 31 μέλη της ΟΥΕΦΑ, μόνο 14 ψήφισαν την πρόταση.

Στις 27 Μαρτίου 1957, όταν πλέον είχαν ξεκινήσει αντίστοιχες διοργανώσεις σε άλλες ηπείρους (το Κόπα Αμέρικα στη Νότιο Αμερική, το Κόπα Άφρικα στην Αφρική και το Κύπελλο Εθνών στην Ασία), η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε τη διοργάνωση ενός πρωταθλήματος μεταξύ εθνικών ομάδων ανά τετραετία, με την ονομασία Κύπελλο Εθνών «Ανρί Ντελονέ», προς τιμήν του εμπνευστή του, ο οποίος είχε πεθάνει από το 1955.

Στην πρώτη διοργάνωση δήλωσαν συμμετοχή μόνο 17 χώρες, με την Ελλάδα παρούσα και απούσες τις πιο δυνατές ομάδες της Ευρώπης, όπως οι τέσσερις βρετανικές ομοσπονδίες (Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία), η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1954 Δυτική Γερμανία, η φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958 Σουηδία, η Ιταλία και η Ολλανδία.

Ο προκριματικός γύρος διεξήχθη με το σύστημα των διπλών νοκ άουτ αγώνων από τον Σεπτέμβριο του 1958 και οι τέσσερις ομάδες που απέμειναν συγκρότησαν την τετράδα της τελικής φάσης, που διεξήχθη στο Παρίσι το 1960. Στον τελικό της 10ης Ιουλίου η Σοβιετική Ένωση νίκησε με 2-1 στην παράταση τη Γιουγκοσλαβία και κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης. Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση στους φιλάθλους είχαν ως αποτέλεσμα στο δεύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1964 να συμμετάσχουν όλες οι χώρες - μέλη της ΟΥΕΦΑ. Από το 1968 ο θεσμός αυτός μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και οι ομάδες της τελικής φάσης, από 4 το 1960, θα φθάσουν στις 24 το 2016.

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 10 Iουλίου!

Ποια είναι τα σημαντικότερα γεγονότα που συγκλόνισαν τον πλανήτη; Τι έγινε σαν σήμερα 10 Ιουλίου;

1774 Η τσαρική Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, που προβλέπει -μεταξύ άλλων- ελεύθερη ανά τη Μεσόγειο ναυσιπλοΐα για τους Ρώσους. Τη συνθήκη αυτή θα εκμεταλλευτούν οι Έλληνες, που θα αναπτύξουν τη ναυτιλία τους, κατασκευάζοντας σύγχρονα πλοία, στα οποία θα υψώσουν τη ρωσική σημαία.

1911 Κυκλοφορεί στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Μακεδονία».

1940 Αρχίζει η Μάχη της Αγγλίας, που θα διαρκέσει 114 ημέρες. Ο Χίτλερ προσπαθεί να εκμηδενίσει τη βρετανική αεροπορία, με τελικό στόχο τη γερμανική απόβαση στα βρετανικά νησιά.

1960 Η Σοβιετική Ένωση νικά 2-1 στην παράταση τη Γιουγκοσλαβία στο «Παρκ ντε Πρενς» του Παρισιού και κατακτά το Α’ Κύπελλο Εθνών Ευρώπης (νυν Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ή Euro).

1964 Η Μαίρη Κουάντ προκαλεί επανάσταση στη μόδα με τη μίνι φούστα στην Αγγλία.

1976 Μεγάλη οικολογική καταστροφή προκαλείται στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου, εξαιτίας έκκλησης διοξίνης από χημικό εργοστάσιο στο Σεβέζο.

1985 Γάλλοι κομάντος ανατινάζουν το πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior» στο λιμάνι Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Κατά την επιχείρηση, ένας φωτογράφος χάνει τη ζωή του.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share