Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Παιδικές αναμνήσεις: Η ζυγαριά του μπακάλη!

Τη θυμάστε;

5 Απριλίου 2019 10:40
Παιδικές αναμνήσεις: Η ζυγαριά του μπακάλη!

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Δεν είμαστε λίγοι εκείνοι που θυμόμαστε τις ημέρες που πηγαίναμε στον μπακάλη και βλέπαμε καθημερινά αυτή τη ζυγαριά.

Με αυτή μας ζύγιζε το αλεύρι, τα καρύδια, τον τραχανά, το τυρί, το βούτυρο, τις πατάτες, τα κρεμμύδια και φυσικά απαραίτητη στο ζύγισμα των δεμάτων του καπνού αλλά και ό,τι άλλο υπήρχε στο κατάστημα.

Ήταν το απαραίτητο εργαλείο του μανάβη και του μπακάλη, μέχρι την εμφάνιση των σύγχρονων ζυγαριών. Αυτά είναι τα καλύτερα παγωτά των παιδικών μας χρόνων! Τα θυμάστε όλα;

Η ζυγαριά του μπακάλη!

Εσείς τη θυμάστε αυτή τη ζυγαριά; Αν ναι γράψτε μας στα σχόλια μια παλιά στιγμή σας, που σας φέρνει στο μυαλό.

Σχολικές ποδιές: Τι γινόταν μέχρι να καταργηθούν το 1982;

Όταν καταργήθηκαν οι σχολικές ποδιές μετά το 1982 πολλοί ήταν εκείνοι που το ευχαριστήθηκαν! Η καινούρια σχολική χρονιά που ξεκίνησε για τους μαθητές εκείνης της εποχής τους βρήκε χωρίς να φοράνε τις υποχρεωτικές μπλε ποδιές!

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1982 ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Βερυβάκης αποφάσισε την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της σχολικής ποδιάς.

Οι μαθητές υποδέχτηκαν τα νέα με χαρά, καθώς οι περισσότεροι υποστήριζαν ότι η σχολική ενδυμασία τους καταπίεζε.

Η ζυγαριά του μπακάλη!

Ιδιαίτερα τα κορίτσια απαλλάχτηκαν από τη μπλε ποδιά με τον άσπρο γιακά και τα άσπρα καλτσάκια που τις περιόριζε. Τα αγόρια έπρεπε και αυτά να φορούν ποδιές, αλλά οι εκπαιδευτικοί ήταν απόλυτα χαλαροί μαζί τους και πρακτικά, το μέτρο ίσχυε μόνο για τις κοπέλες.

Τα κορίτσια, με την κατάργηση της ποδιάς, βρήκαν ευκαιρία να φορέσουν λίγο πιο κοντές φούστες και το μέχρι τότε απαγορευμένο καλσόν.

Οι αντιδράσεις για την κατάργηση της ποδιάς

Οι πιο προοδευτικοί συμφώνησαν με το μέτρο του υπουργού, γιατί πίστευαν πως η ομοιομορφία στο ντύσιμο των μαθητών εμπόδισε την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και έκανε τα σχολεία να μοιάζουν με στρατόπεδα.
Αντίθετα, οι πιο παραδοσιακοί υποστήριξαν ότι με την κατάργηση της σχολικής ποδιάς θα χανόταν η ταυτότητα των μαθητών και θα επικρατούσε ασυδοσία στην εξωτερική εμφάνιση, ειδικά των κοριτσιών.
Τον πρώτο καιρό δεν έβγαλαν όλοι οι μαθητές την ποδιά και συνέχισαν να τη φορούν. Ίσως και από συνήθεια…
Έτσι, σε πολλές φωτογραφίες του 1982-3 το ντύσιμο των μαθητών είναι «ανάμεικτο».

Η ομοιομορφία για κάποιους εμπόδιζε την ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών

Εκείνοι που σίγουρα δεν χάρηκαν με την κατάργηση της ποδιάς ήταν οι έμποροι, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και οι σχεδιαστές που επιμελούνταν τα νέα σχέδια της ποδιάς.
Κάθε χρόνο λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς γονείς και μαθητές έσπευδαν στα πολυκαταστήματα του κέντρου της Αθήνας, Μινιόν, Αφοί Λαμπρόπουλοι, Δραγώνας, για να αγοράσουν καινούριες σχολικές ενδυμασίες.
Οι τιμές της σχολικής ποδιάς

Οι τιμές των νέων σχεδίων αποτελούσαν θέμα στις εφημερίδες.

Η ζυγαριά του μπακάλη!

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» διαβάζουμε τις τιμές για τις ποδιές, από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο.
Η διαφορά από τις απλές, που μπορούσε να βρει κανείς ακόμα και σε βιοτεχνίες,
μέχρι τις «μοντέρνες» ποδιές του Τσεκλένη, ήταν τεράστια.

Πολλοί θυμούνται τα χρόνια που φορούσαν τη σχολική τους ποδιά με νοσταλγία. Η αλήθεια είναι ότι το μέτρο καταργήθηκε χωρίς αντιδράσεις. Άλλωστε δεν είχε κανένα ουσιαστικό συμβολισμό και η εποχή σήκωνε πολλές «αλλαγές».

Δείτε όλα τα Retro θέματα στο Athensmagazine.gr!

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share