Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Η Ελένη Βασιλειάδη μιλάει στο AthensMagazine για το νέο της βιβλίο «Μαμά, Μπαμπά, μ’ ακούτε;» και την έννοια της θετικής γονεϊκότητας

Η σελίδα της Positive Parents στο Facebook έχει πάνω από 50.000 ακόλουθους

28 Φεβρουαρίου 2023 12:58
Η Ελένη Βασιλειάδη μιλάει στο AthensMagazine για το νέο της βιβλίο «Μαμά, Μπαμπά, μ’ ακούτε;» και την έννοια της θετικής γονεϊκότητας
Από Αγάπη Μυργιώτη

«Η θετική γονεϊκότητα είναι μια προσέγγιση που θεωρεί ότι το παιδί δεν είναι χειριστικό αλλά ότι εκφράζει ανάγκες και συναισθήματα», υπογραμμίζει η Ελένη Βασιλειάδη, μιλώντας στο AthensMagazine, για την έννοια της θετικής γονεϊκότητας και για το βιβλίο της «Μαμά, Μπαμπά, μ’ ακούτε;», που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις iwrite.

Η Ελένη Βασιλειάδη, το 2018, δημιούργησε το blog www.positiveparents.gr και την αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, μέσα από τα οποία άρχισε να μοιράζεται με άλλους δημιουργικούς και ανήσυχους γονείς, ό,τι μάθαινε ως Μαμά δίπλα στα δύο παιδιά της. Η όμορφη αυτή κοινότητα που έχει δημιουργήσει έχει να προσφέρει πολλά στους γονείς και αυτό αποδεικνύεται από τα αναρίθμητα θετικά σχόλια που λαμβάνει.

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε και το βιβλίο της «Μαμά, Μπαμπά, μ’ ακούτε;», ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για τους γονείς.

«Έγραψα το βιβλίο «Μαμά, Μπαμπά, μ’ ακούτε;» για να δώσω στον γονέα του 2023 την ευκαιρία να κάνει μία μικρή παύση από την απαιτητική καθημερινότητα, να αλλάξει την εστίασή του και να σκεφτεί τον ρόλο του με μία σύγχρονη ματιά, να προβληματιστεί χωρίς ενοχές, να σκεφτεί τις δικές του αντιδράσεις, ανάγκες, αξίες, και πεποιθήσεις», αναφέρει η συγγραφέας, για το βιβλίο της.

«Μαμά, Μπαμπά, μ’ ακούτε;»

Πότε και πώς αρχίσατε να ασχολείστε με την θετική γονεϊκότητα;

Όταν η πρώτη μου κόρη έγινε περίπου 2 ετών και ξεκίνησε να ουρλιάζει «ΟΧΙ» και να χτυπιέται στο πάτωμα αισθάνθηκα ανήμπορη και «πετάχτηκαν» ξαφνικά στο μυαλό μου δεκάδες ερωτήσεις... όπως: Πώς θα πω «όχι» στο παιδί χωρίς φωνές και κυρίως χωρίς να με φοβάται; Υπάρχει τρόπος; Γιατί δεν θέλει να φάει/να ντυθεί/ να κοιμηθεί; Γιατί κλαίει και τα σπάει όλα;

Μου ερχόταν να φωνάζω και να απειλώ και από την άλλη δεν ήθελα να χτίσω μια σχέση βασισμένη στην εξουσία. Οπότε αποφάσισα να ασχοληθώ με το «επάγγελμα του γονέα». Πήγα σε πολλά σεμινάρια και διάβασα βιβλία θετικής και συνειδητής γονεϊκότητας και μη βίαιης επικοινωνίας βασισμένα στις πρόσφατες ανακαλύψεις στο τομέα των Νευροεπιστημών.

Σιγά σιγά, είδα τον ρόλο μου ως γονέα και το ίδιο το παιδί με άλλα γυαλιά. Χωρίς παιχνίδια εξουσίας, με λιγότερη ένταση και προσπαθώντας να αποφύγω κάθε μορφή βίας, είτε ψυχολογικής είτε σωματικής. Συνειδητοποίησα ότι το ίδιο το παιδί μπορούσε να με οδηγήσει αν ήμουν έτοιμη να συνδεθώ μαζί του, να το εμπιστευτώ και να το ακολουθήσω.

Άλλαξε η οικογενειακή μου ζωή και βελτιώθηκε η σχέση με τα παιδιά μου. Το 2018, δημιούργησα το blog www.positiveparents.gr και τη σελίδα στο Facebook και άρχισα να μοιράζομαι με άλλους δημιουργικούς και ανήσυχους γονείς, ό,τι μάθαινα ως Μαμά δίπλα στα δύο μου παιδιά.

Έφτιαξα και μοιράστηκα γονεϊκές ζωγραφιές και ιστορίες όπου μιλούσε το παιδί στους γονείς του για τη δική του πραγματικότητα και για τη σημασία της σχέσης τους. Παράλληλα, αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με την ενδυνάμωση γονέων, παρακολούθησα διάφορες εκπαιδεύσεις και μία διετή εκπαίδευση στην Γαλλία και πιστοποιήθηκα ως Parenting Consultant.

Δημιούργησα έναν βιωματικό κύκλο εργαστηρίων θετικής γονεϊκότητας και τέλος Δεκεμβρίου του 2022, εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο για γονείς με τίτλο «Μαμά, Μπαμπά, μ’ακούτε;».

Πώς θα χαρακτηρίζατε με λίγες λέξεις την θετική γονεϊκότητα και πώς θεωρείτε ότι μπορεί να βοηθήσει έναν γονέα;

Η θετική γονεϊκότητα είναι μια προσέγγιση που θεωρεί ότι το παιδί δεν είναι χειριστικό αλλά ότι εκφράζει ανάγκες και συναισθήματα.

Βασίζεται στις νευροεπιστημονικές ανακαλύψεις που απέδειξαν ότι η εκπαιδευτική βία και το στρες που προκαλεί επηρεάζουν αρνητικά τον υπό κατασκευή και ιδιαίτερα ευάλωτο εγκέφαλο των μικρών παιδιών και έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους.

Προϋποθέτει να σεβόμαστε το παιδί ως άτομο με ανάγκες, συναισθήματα, απόψεις και να του φερόμαστε με αξιοπρέπεια. Ο γονέας εστιάζει στη σχέση με το παιδί, επιδιώκει να επικοινωνεί και να ακούει το παιδί με ενσυναίσθηση και ευαισθησία, να περνάει ποιοτικό χρόνο με το παιδί, να το ενθαρρύνει.

Αυτή η προσέγγιση παρέχει επικοινωνιακά εργαλεία και μία καλύτερη κατανόηση των αναγκών του παιδιού σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Βοηθάει να μην αντιδράμε παρορμητικά αλλά να διαχειριζόμαστε τις δύσκολες συμπεριφορές με εποικοδομητικό τρόπο προσφέροντας μια θετική εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή τιμωρητική ανατροφή.

Έτσι, χτίζοντας μία μακροχρόνια σχέση βασισμένη σε μία επικοινωνία αμοιβαίου σεβασμού ενισχύεται η αυτοεκτίμηση και η συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού ενώ μειώνονται οι εντάσεις στην οικογένεια.

Όλη αυτή η γνώση μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ικανοί και σίγουροι στο γονεϊκό μας ρόλο και να το χαρούμε περισσότερο.

Η σελίδα σας στο Facebook «Positive Parents», συγκεντρώνει πάνω από 50.000 ακολούθους, με την πλειοψηφία αυτών να σχολιάζουν θετικά! Πώς αισθάνεστε που δημιουργήσατε μια τόσο θετικά επιδραστική πλατφόρμα, ποια τα οφέλη για εσάς και ποια για όσους γίνουν μέλη της ομάδας;

Νιώθω πολύ ευγνώμων για το γεγονός ότι αυτή η ομάδα (που κλείνει σε λίγο 5 χρόνια!) έχει στηρίξει τόσους γονείς και πολύ χαρούμενη που υπάρχει αυτό το ευχάριστο κλίμα αλληλεγγύης και σεβασμού μεταξύ των ανθρώπων. Δεν χρειάζεται σχεδόν ποτέ να κάνω moderation και έχω διαγράψει ελάχιστα σχόλια από την αρχή! Είναι κάτι πολύ εντυπωσιακό αν σκεφτείς ότι είναι μια μεγάλη ανοιχτή ομάδα και ότι ακουμπάμε ευαίσθητα θέματα.

Μοιράζομαι αυθεντικά κομμάτια της δίκης μου γονεϊκής διαδρομής, προσωπικές συνειδητοποιήσεις, δίνω τροφή για σκέψη με ιστορίες, κάποια εργαλεία επικοινωνίας και ζωγραφιές.

Προσωπικά η ομάδα μου δίνει μεγάλη ενθάρρυνση, ελπίδα και ενέργεια!

Όσον αφορά τα οφέλη να γίνει κάποιος μέλος της ομάδας, αντί να πω κάτι εγώ, θα αναφέρω μερικά λόγια από τα μέλη της!

Τον περασμένο Οκτώβριο, είχα ρωτήσει τους γονείς που είναι στην ομάδα πώς τους έχει βοηθήσει η σελίδα Positive Parents. Απάντησαν εκκατοντάδες άτομα! Είπαν μεταξύ άλλων ότι λαμβάνουν τροφή για σκέψη, γνώση, υποστήριξη, απενοχοποίηση, αμεσότητα, ειλικρίνεια, κουράγιο, ζεστασιά, νοιάξιμο, έμπνευση, αισιοδοξία, τρυφερότητα, αποδοχή, αγάπη, ενσυναίσθηση, ενθάρρυνση, μοίρασμα, φιλοσοφία, όραμα, ελπίδα, υπενθύμιση, δύναμη, κατανόηση, σεβασμός, αλήθεια, θετικότητα, προοπτική, συμπαράσταση, ηρεμία, υπομονή, ανάσα, ανακούφιση, ταύτιση, ασφάλεια, αυθεντικότητα και άλλα τόσα πολλά! Επίσης, πολλά άτομα είπαν ότι με την ομάδα δεν νιώθουν μόνοι και αυτό είναι πραγματικά πολύτιμο.

Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μία κοινότητα μέσω της οποίας μπορείς να μοιραστείς πράγματα για τη γονεϊκότητα;

Πολύ σημαντικό.

Ως γονείς δεν μιλάμε για τις δυσκολίες μας. Είναι ακόμα ταμπού και ντροπιαστικό στη σημερινή κοινωνία να λέμε ότι νιώθουμε πολλές φορές απελπισία, εξάντληση ως γονείς, ότι δεν απολαμβάνουμε πάντα τη καθημερινότητα με τα παιδιά, ότι φωνάξαμε, ότι δεν ξέρουμε πολλές φορές τι να κάνουμε με το παιδί. Αλλάζουν ευτυχώς σιγά σιγά τα πράγματα.

Επίσης το οικογενειακό περίγυρο δεν είναι πάντα βοηθητικό γιατί δεν ξέρει να μας ακούει ενώ μας κρίνει και μας δίνει άσκοπες έτοιμες λύσεις. Πολλές φορές προσπαθεί κιόλας να επιβάλλει τις αντιλήψεις του και «ανακατεύεται» με αποτέλεσμα να μην αφήνει τον γονιό να σκεφτεί τον ρόλο του, τις ανάγκες και τις αξίες του και να βρει λύσεις.

Όποτε, το να υπάρχει ένας χώρος με κοινές απόψεις με τις δικές σου όπου ξέρεις ότι θα μπορείς να πεις τη δυσκολία σου ή να ρωτήσει κάτι χωρίς να σε κρίνουν είναι βασικό.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Μαμά, Μπαμπά, Μ’ ακούτε;», από τις εκδόσεις iwrite! Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο και για τα όσα μπορεί κάποιος να ανακαλύψει διαβάζοντάς το.

Το βιβλίο γεννήθηκε από την δική μου διαδρομή ως γονέας αλλά και από μία ανάγκη και επιθυμία των γονιών στην σημερινή κοινωνία.

Πολλοί σημερινοί γονείς που έχουν μεγαλώσει σε μία παραδοσιακή πατριαρχική οικογένεια, δεν θέλουν να αναπαράγουν το ίδιο μοντέλο αυταρχικής διαπαιδαγώγησης με τα δικά τους παιδιά. Αναζητούν έναν άλλο τρόπο να συνυπάρχουν με τα παιδιά τους, με αμοιβαίο σεβασμό, υγιή όρια και χωρίς βία. Γνωρίζουν ότι η παιδική ηλικία και ο τρόπος που αποδεχόμαστε, αγαπάμε και είμαστε με το παιδί μας... διαμορφώνει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τον άνθρωπο που θα είναι αύριο...

Κι όμως, ενώ ετοιμαζόμαστε χρόνια για να ασκούμε ένα επάγγελμα, δεν ετοιμαζόμαστε για το σπουδαιότερο επάγγελμα της ζωής μας: γονέας... και δυσκολευόμαστε αρκετά!

Έτσι, για παράδειγμα εστιάζουμε και δαπανούμε καθημερινά περισσότερη ενέργεια στο πώς το παιδί θα υπακούει και θα συμπεριφέρεται «σωστά» από το να συνδεθούμε μαζί του, να το ακούμε, να του μάθουμε τη συνεργασία, και να περνάμε καλά σαν οικογένεια...

Έγραψα το βιβλίο «Μαμά, Μπαμπά, μ’ ακούτε;» για να δώσω στον γονέα του 2023 την ευκαιρία να κάνει μία μικρή παύση από την απαιτητική καθημερινότητα, να αλλάξει την εστίασή του και να σκεφτεί τον ρόλο του με μία σύγχρονη ματιά, να προβληματιστεί χωρίς ενοχές, να σκεφτεί τις δικές του αντιδράσεις, ανάγκες, αξίες, και πεποιθήσεις...

Στις περισσότερες ιστορίες και ζωγραφιές, το ίδιο το παιδί προκαλεί τον γονέα - αναγνώστη να μπει στο κόσμο του, να δει με τα μάτια του, να βγει από τα παραδοσιακά παιχνίδια εξουσίας, να παίξει και να συνδεθεί μαζί του, να χαρεί τις απλές στιγμές παρά τις αναταράξεις της οικογενειακής ζωής.

Το βιβλίο προσκαλεί τον γονέα να κάνει τη διαδρομή του, να κάνει λάθη, να μάθει, να προβληματιστεί, να βρει τις δικές του δημιουργικές λύσεις αφού το κάθε παιδί και ο κάθε γονιός είναι μοναδικός και δεν μπορούν να υπάρξουν έτοιμες λύσεις.

Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς αλλά γονείς που προχωράνε, φροντίζουν τη σχέση, και μεγαλώνουν παρέα με τα παιδιά τους! Η αποστολή μας ως γονείς είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο. Είναι ένα ραντεβού που δίνουμε στο παιδί μας σε 30 χρόνια!

Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο;

Το βιβλίο απευθύνεται στους γονείς που δεν ψάχνουν τόσο έτοιμες «ξερές» συμβουλές, όσο μία συμπαράσταση, μία ενδυνάμωση, μία νέα ματιά και δημιουργική τροφή για σκέψη. Οι ιστορίες και οι ζωγραφιές του βιβλίου θα ταξιδέψουν και θα βοηθήσουν τους γονείς που προσπαθούν να πράξουν διαφορετικά μαζί με το παιδί τους από τον τρόπο που μεγάλωσαν οι ίδιοι… χωρίς ταμπέλες, τιμωρίες και απειλές... αλλά με ενσυναίσθηση, ευαισθησία και ενθάρρυνση.

Αυτό το βιβλίο είναι για τους γονείς που θέλουν να χαρούν περισσότερο τη σχέση με το παιδί τους παρά την απαιτητική καθημερινότητα, που είναι έτοιμοι να συνδεθούν με το παιδί μέσα τους και να δουν τον κόσμο με τα μάτια του παιδιού τους!

Το βιβλίο απευθύνεται επίσης σε μελλοντικούς γονείς για να προετοιμαστούν για το νέο συναρπαστικό ρόλο τους, να μάθουν χρήσιμες επικοινωνιακές δεξιότητες, και για να σκεφτούν τη σχέση που επιθυμούν να χτίσουν με το παιδί τους.

Μία συμβουλή που θα θέλατε να δώσετε στους νέους γονείς;

Κάποιες ιδέες…

Να εστιάζουν στη σχέση και στον ποιοτικό χρόνο που περνάνε με τα παιδιά, προσφέροντάς τους μια στοργική και αγαπητική παρουσία αντί να εστιάζουν αποκλειστικά στα αποτελέσματα και τις επιδόσεις.

Να θυμούνται ότι το ελεύθερο παιχνίδι είναι μια βασική ανάγκη του παιδιού όποτε να αφήνουν μέσα στην εβδομάδα ελεύθερο χρόνο στο παιδί χωρίς οθόνες, δομημένο πρόγραμμα και δραστηριότητες.

Να έχουν κατά νου ότι ο εγκέφαλος του παιδιού είναι υπό κατασκευή και ότι η συμπεριφορά του παιδιού δεν είναι χειριστική αλλά αποτελεί ένα μήνυμα που μπορούμε - τις περισσότερες φορές - να αποκωδικοποιήσουμε ακούγοντας το παιδί μας με ενσυναίσθηση.

Να βλέπουν τα λάθη (τα δικά τους και του παιδιού τους) ως ευκαιρίες μάθησης και εξέλιξης, να επανορθώνουν όταν κάνουν λάθη χωρίς να το πνίγουν οι ενοχές και να ζητάνε συγγνώμη.

Να μην κυνηγούν την τελειότητα, αλλά να είναι αληθινοί, να ζητάνε βοήθεια, να επιμορφώνονται και να μιλάνε για τις δυσκολίες τους. Βήμα βήμα!

 

Συνεντεύξεις

Ροή ειδήσεων

Share