“Βασιλιάς Ληρ”: Ρεσιτάλ ερμηνείας από την Μπέττυ Αρβανίτη

Το αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού
Το αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ “Βασιλιάς Ληρ” παρουσιάζεται στο “Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας” σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και απόδοση – διασκευή Στρατή Πασχάλη. Στον ρόλο του Βασιλιά Ληρ, σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας, η Μπέττυ Αρβανίτη. Μαζί της οι: Νίκος Αλεξίου, Αντώνης Γιαννακός, Νέστορας Κοψιδάς, Ερατώ Πίσση, Γκαλ Ρομπίσα, Εύα Σιμάτου, Βιργινία Ταμπαροπούλου.
Για το έργο
Γραμμένο το 1609, περίοδο που στην Αγγλία -εκτός από πολλά είδη λόγου- άκμαζε το θέατρο, o Βασιλιάς Ληρ αποτελεί ένα διαχρονικό αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας. Το έργο έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες και έχει παρουσιαστεί σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε κάποιες από αυτές πάμπολες φορές.
Το θέμα αυτής της τραγωδίας του Σαίξπηρ αφορά στην απόφαση του Βασιλιά Ληρ να μοιράσει το βασίλειό του στις τρεις κόρες του. Τη Γονερίλη, τη Ρεγάνη και τη μικρότερη την Κορδέλια. Αυτή που θα τον πείσει για την αγάπη της θα πάρει το βασίλειο. Ο γηραιός βασιλιάς, παρά τις συμβουλές του Δούκα του Κεντ, αποκληρώνει την Κορδέλια κι εξορίζει τον Δούκα…
Ο Στρατής Πασχάλης σημειώνει:
Πρόκειται για μυσταγωγία της απόγνωσης και του κοσμικού αδιεξόδου, που παρακολουθεί το τέλος της ζωής ενός γέροντα μεσαιωνικού βασιλιά, σχεδόν «βιβλικού», που πεθαίνει έχοντας δοκιμάσει την πίκρα της απόρριψης από τις δυο του κόρες, αλλά και τα όρια της δύναμής του. Ο Βασιλιάς Ληρ είναι μια σκληρή σκηνική μελέτη γύρω από το θέμα της διαχρονικής πάλης των γενεών, αλλά και της πάντα επίκαιρης διαπίστωσης πως η εξουσία δεν έχει φύλο. Γραμμένο στο απόγειο της δημιουργικής τροχιάς του Σαίξπηρ, αρχές του 1600, αντικαθρεφτίζει τη βαθιά ρομαντική και υπαρξιακή του μελαγχολία, την αίσθηση της ανθρώπινης μηδαμινότητας και του παράλογου της ζωής, που το νοηματοδοτεί μόνο η ποίηση και το αινιγματικό της μυστήριο.
Info
- Παραστάσεις: Τετάρτη & Κυριακή στις 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00
- Διάρκεια παράστασης: 115′, χωρίς διάλειμμα.
- Δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα του Θεάτρου μετά την έναρξη της παράστασης
- Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας: Κεφαλληνίας 18, Αθήνα // 2108838727.