Όλη η αλήθεια: Τι ισχύει με το νέο νόμο κατά της πειρατείας – Το «τσουχτερό» πρόστιμο για τις παράνομες ταινίες

Ο νέος νόμος φέρνει σαρωτικές αλλαγές
Η Ελλάδα εισέρχεται πλέον σε μια νέα ψηφιακή εποχή, στην οποία η πειρατεία δεν θα αντιμετωπίζεται απλώς ως ένα «γκρίζο» σημείο του διαδικτύου, αλλά ως μια σαφώς τιμωρούμενη πράξη, ακόμη και για τον απλό χρήστη. Με τον πρόσφατο νόμο 5179/2025 (ΦΕΚ Α΄/26/20-2-2025), το νομικό πλαίσιο που διέπει την ψηφιακή πνευματική ιδιοκτησία αλλάζει ριζικά, επεκτείνοντας τις κυρώσεις πέρα από τους διακινητές προς όλους όσοι έχουν πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμενο.
Πρόστιμα για όσους παρακολουθούν πειρατικό περιεχόμενο
Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότερες νομικές συνέπειες αφορούσαν όσους διέθεταν ή αναρτούσαν παράνομα αρχεία, ενώ οι τελικοί χρήστες δεν ερχόντουσαν συχνά αντιμέτωποι με ποινές, πέρα ίσως από την προσωρινή παρεμπόδιση πρόσβασης σε ορισμένες ιστοσελίδες. Πλέον, όμως, η νομοθεσία επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα ακόμα και στους θεατές που επιλέγουν μη νόμιμες πηγές για να παρακολουθήσουν ταινίες, σειρές ή αθλητικά γεγονότα.
Τα νέα μέτρα προβλέπουν την επιβολή προστίμων από 750 ευρώ για ιδιώτες που εντοπίζονται να καταναλώνουν πειρατικό περιεχόμενο, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το ποσό διπλασιάζεται. Αν η παράνομη θέαση πραγματοποιείται σε επαγγελματικούς χώρους όπως καφετέριες, μπαρ ή ξενοδοχεία, το πρόστιμο ξεκινά από 1.500 ευρώ και φτάνει έως τις 3.000 ευρώ.
Όταν διαπιστώνεται οικονομική εκμετάλλευση του παράνομου περιεχομένου – όπως για παράδειγμα μέσω μεταπώλησης πρόσβασης σε streaming – τότε οι κυρώσεις γίνονται ιδιαίτερα αυστηρές, φτάνοντας έως και τις 10.000 ευρώ.
Το νομοθετικό πλαίσιο δίνει πλέον τη δυνατότητα για «δυναμικό αποκλεισμό» ιστοσελίδων που αναρτούν πειρατικό υλικό. Δηλαδή, όταν διαπιστώνεται παραβίαση, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να διακόψουν την πρόσβαση σε σχετικές πλατφόρμες μέσα σε μόλις 30 λεπτά. Παράλληλα, προβλέπεται η διασύνδεση των IP διευθύνσεων με τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών – με εισαγγελική εντολή – για την εξακρίβωση ταυτότητας των παραβατών, ακόμα και μέσω φορολογικών δεδομένων (ΑΦΜ).