Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ιταλικό σινεμά, από σήμερα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Έως τις 27 Οκτωβρίου σε ελληνική ή αθηναϊκή πρεμιέρα

21 Οκτωβρίου 2022 12:22
Ιταλικό σινεμά, από σήμερα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι νέες τάσεις του ιταλικού κινηματογράφου περνούν από σήμερα στις οθόνες της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με το 2ο Cinema made in Italy, στα χνάρια της περσινής επιτυχημένης διοργάνωσης. Προβάλλονται έως τις 27 Οκτωβρίου σε ελληνική ή αθηναϊκή πρεμιέρα 12 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ της τελευταίας διετίας, που απέσπασαν διακρίσεις σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ.

Με την ευκαιρία δείτε εδώ ποιες είναι οι superhero movies που έρχονται το 2023.

Μαζί τους έρχονται στην Ταινιοθήκη κάποιοι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς των Ιταλών σκηνοθετών και ηθοποιών, για να συνομιλήσουν με το κοινό του αφιερώματος.

Επιπλέον, την ερχόμενη Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς με την κλασική «Περιπέτεια» (1960) του Μικελάντζελο Αντονιόνι, σε μια προβολή -φόρο τιμής στη μούσα του κορυφαίου δημιουργού, τη Μόνικα Βίτι, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Ανάμεσα στις ταινίες του αφιερώματος θα προβληθούν οι τελευταίες ταινίες των βετεράνων του ιταλικού σινεμά: του 91χρονου Πάολο Ταβιάνι σε μια σημαντική αναδρομή στον Πιραντέλο στο «Λεονόρα Αντίο» και του Μάρκο Μπελόκιο «Ο Μαρξ μπορεί να περιμένει», στην προσπάθεια του να κατανοήσει την αυτοκτονία του δίδυμου αδερφού του, πενήντα χρόνια μετά το τραγικό γεγονός από το οποίο δεν ανέκαμψε ποτέ πραγματικά και που αποτελεί ταυτόχρονα πηγή ενοχής και έμπνευσης για τον σκηνοθέτη.

Την αυλαία του 2ου Cinema made in Italy σηκώνει σήμερα η «Ξηρασία» (Siccità) του Πάολο Βίρτζι, στην οποία συμμετέχει μια πλειάδα ιταλών ηθοποιών, μεταξύ των οποίων η Μόνικα Μπελούτσι και ο Σίλβιο Ορλάντο -γνωστός από τις ταινίες του Νάνι Μορέτι. Στην προβολή θα παρευρεθεί η ηθοποιός Σάρα Σεραϊόκο (επαναληπτική προβολή για το κοινό την Τρίτη 25/10 στις 19.30).

Τρεις ταινίες του αφιερώματος θα προβληθούν (και) online: «Η Ιστορία του Βασιλιά Κάβουρα» που έχει γίνει θερμά αποδεκτή από την κριτική και το κινηματογραφόφιλο κοινό, «Ο Λεγεωνάριος» και «Καλιφόρνια».

Το 2ο Cinema made in Italy συνδιοργανώνουν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Cinecittà, η πολιτιστική πρωτοβουλία Tempo Forte της Πρεσβείας της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του αφιερώματος στην διεύθυνση www.tainiothiki.gr και στο Facebook της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σινεμά

Ροή ειδήσεων

Share