Κυριακή, 12 Μαΐου 2024

Δανάη Ιμπραχήμ: Η νέα συγγραφέας που μιλά για την διαφορετικότητα μέσα από μία υπέροχη τριλογία φαντασίας και μας εμπνέει

"Η διαφορετικότητα θα έπρεπε να μας ενώνει"

5 Οκτωβρίου 2022 11:23
Δανάη Ιμπραχήμ: Η νέα συγγραφέας που μιλά για την διαφορετικότητα μέσα από μία υπέροχη τριλογία φαντασίας και μας εμπνέει
Από Αγάπη Μυργιώτη

"Μέσα από το βιβλίο τόσο σαν συγγραφέας όσο και σαν αναγνώστης ξεκλειδώνεις χιλιάδες ζωές", υπογραμμίζει η Δανάη Ιμπραχήμ, η νεαρή συγγραφέας που σημείωσε επιτυχία μέσα από την τριλογία φαντασίας της, "Ο θησαυρός της Δαμασκού".

Φανταστείτε έναν κόσμο γεμάτο βασιλιάδες, τζίνι και αραβική μαγεία που σε ταξιδεύουν σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο και σε κάνουν μέρος μιας διαφορετικής πραγματικότητας. Έτσι, φαντάζεται η Δανάη, τον κόσμο που δημιουργεί μέσα στα βιβλία της.

Η Δανάη

Η Δανάη σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και πλέον συνεχίζει τις σπουδές της κάνοντας μεταπτυχιακό στην Οθωμανική Ιστορία.

Εκ γενετής η Δανάη έχει πολλά ερεθίσματα μιας και έχει διπλή καταγωγή. Από την μία ο πατέρας της που κατάγεται από τη Ντέιρ αλ-Ζορ, της Συρίας και μεγάλωσε στη Δαμασκό και από την άλλη η μητέρα της, βέρα Αθηναία.

Η νέα συγγραφέας που μιλά για την διαφορετικότητα μέσα από μία υπέροχη τριλογία φαντασίας και μας εμπνέει

Όταν ξεκίνησε να γράφει

Από όταν ήταν ακόμα στο δημοτικό, η νεαρή συγγραφέας αγαπούσε να φτιάχνει μικρές, δικές της ιστορίες. Έτσι, μετέπειτα, η δραστηριότητα αυτή που ξεκίνησε ως αφορμή για εργασίες στο σχολείο, άρχισε να γίνεται με πολύ αγάπη, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Όταν ήταν στα εφηβικά της χρόνια, αγαπούσε εφηβικά βιβλία όπως το Vampire Diaries και αντλούσε μεγάλη έμπνευση από τους βρικόλακες. Ξεκίνησε τότε να γράφει μια σειρά ιστοριών με βρικόλακες, τις οποίες ανέβασε αργότερα στην εφαρμογή Wattpad, Μια διαδικτυακή πλατφόρμα λογοτεχνίας που προορίζεται για τους χρήστες να διαβάζουν και να γράφουν πρωτότυπες ιστορίες.

Στη συνέχεια, αποφάσισε πως θα ήταν καλή ιδέα να προσπαθήσει να γράψει κάτι το οποίο θα μιλάει για αραβικό πολιτισμό, κομμάτι του οποίου ρέει στο αίμα της, λόγω της καταγωγής του πατέρα της και να αρχίσει να μαθαίνει γι΄ αυτόν.

Η νέα συγγραφέας που μιλά για την διαφορετικότητα μέσα από μία υπέροχη τριλογία φαντασίας και μας εμπνέει

Μελέτησε για τον αραβικό πολιτισμό, την ισλαμική θρησκεία, η οποία μάλιστα της έκανε μεγάλη εντύπωση, καθώς συνειδητοποίησε ότι δεν είναι έτσι όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, τη λαογραφία και την ιστορία της Αραβίας.

Με ένα τσουβάλι γνώσεις και με πολύ φαντασία ξεκίνησε να γράφει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο, "Ο θησαυρός της Δαμασκού - Το παιχνίδι των Θεών".

Η τριλογία

Η Δανάη ξεκίνησε να γράφει τον "θησαυρό της Δαμασκού" για την εφαρμογή, αλλά πολύ σύντομα, πριν καν φτάσει στη μέση της ιστορίας, άρχισε να σκέφτεται ότι θα ήταν καλή ιδέα να το εκδώσει.

Αφού έγραψε το πρώτο της βιβλίο, έστειλε στον εκδοτικό οίκο Πηγή, προκειμένου να προχωρήσει σε έκδοση. Ο εκδοτικός οίκος αγάπησε την ιδέα και έτσι το Οκτώβριο του 2018 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο.

Τον Μάρτιο του 2021 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας με τίτλο "O θησαυρός της Δαμασκού - Το Όνειρο της Ερήμου" και τον Σεπτέμβριο του 2022, βγήκε στην αγορά και το τρίτο βιβλίο της σειράς "Ο θησαυρός της Δαμασκού - Το κάλεσμα της μοίρας".

Η ιστορία του βιβλίου της αφορά το 674 π.Χ. και διαδραματίζεται στη Δαμασκό. Μερικά από τα στοιχεία που κυριαρχούν στα βιβλία της είναι τα τζίνι, η αραβική μαγεία, οι βασιλιάδες.

Οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι τρείς, δύο ξαδέρφια από τη Κωνσταντινούπολη και η κόρη του Χαλίφη από τη Δαμασκό.

Παράλληλα, τα βιβλία κάνουν έντονες αναφορές στον πόλεμο και όπως η ίδια η Δανάη δηλώνει, μιλώντας κυρίως για το τρίτο μέρος της ιστορίας: "Ελπίζω ότι έχω γράψει ένα βιβλίο αντιπολεμικό".

Η νέα συγγραφέας που μιλά για την διαφορετικότητα μέσα από μία υπέροχη τριλογία φαντασίας και μας εμπνέει

Ένα μήνυμα για τη διαφορετικότητα

Στόχος της Δανάης, είναι μέσα από τα βιβλία της, να δείξει στους αναγνώστες ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές θρησκείες, σεξουαλικές προτιμήσεις, οικονομική κατάσταση...

"Η διαφορετικότητα θα έπρεπε να μας ενώνει", υπογραμμίζει.

Η συγγραφές έχει επενδύσει στους χαρακτήρες της ιστορίας και θέλει οι αναγνώστες της να ανακαλύπτουν τον εαυτό τους μέσα από αυτούς, όπως κάνει και η ίδια.

"Όταν γράφω το νιώθω, μπορεί αν ανοίξει κάποιος την πόρτα του δωματίου μου να με δει να κλαίω, να γελάω, να κάνω μορφασμούς. Παράλληλα, μέσα από τους διαφορετικούς χαρακτήρες ανακαλύπτω τον εαυτό μου. Πολλές φόρες μάλιστα, κάνουν πράγματα που θα έκανα και εγώ."

Στο μέλλον

Στόχος της Δανάης για το μέλλον είναι να συνεχίσει να γράφει ιστορίες φαντασίας, επενδύοντας πιθανώς στους χαρακτήρες και στον κόσμο της Δαμασκού.

Ο θησαυρός της Δαμασκού - Το παιχνίδι των Θεών

Βρισκόμαστε στο έτος 674 μ.Χ. Τα πλοία του χαλίφη Μωαβία Α΄ έχουν περικυκλώσει την Κωνσταντινούπολη και απειλούν να την πολιορκήσουν. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Δ΄ χρειάζεται χρήματα για να εξασφαλίσει την επιτυχημένη άμυνα της πόλης, γι' αυτό και δίνει μια σημαντική αποστολή στον έμπιστό του, στρατιώτη Αστέριο. Εκείνος κι ο εκ γενετής μουγκός του ξάδερφος, ταξιδεύουν στην αραβοκρατούμενη, πλέον, Δαμασκό, για να επιστρέψουν στον αυτοκράτορά τους έναν θησαυρό. Σύμμαχός τους στη δύσκολη αυτή αποστολή γίνεται η κόρη του χαλίφη, Ααζίν, μια νεαρή κοπέλα με υψηλές γνώσεις και ικανότητες.

Η αποστολή τους θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη μόλις μπουν στον δρόμο τους φαντάσματα του παρελθόντος. Οι ανίδεοι Ρωμαίοι θα μάθουν με αιματηρό τρόπο την πραγματική ιστορία της δυναστείας των Ομεϋαδών και θα κληθούν να προστατέψουν τη σουλτάνα Ααζίν από θανάσιμους εχθρούς. Όλοι τους, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, θα χρειαστεί να διασχίσουν δύσβατα μονοπάτια για να επιβιώσουν από κάθε δοκιμασία που μπαίνει στο διάβα τους. Σύντροφοί τους αξίες κι ιδανικά, αλλά και μια θεϊκή βοήθεια. Στο τέλος θα καταφέρει ο καθένας τους να βρει τον δικό του θησαυρό. "Ο πατέρας σου πιστεύει σε λάθος θεό". "Το λες συνέχεια αυτό για τον Αλλάχ. Γιατί είναι λάθος;" "Γιατί δεν είναι ο Θεός". "Κι αν είναι; Κι αν πιστεύουμε στον ίδιο θεό, αλλά τον αποκαλούμε με διαφορετικό όνομα;"

O θησαυρός της Δαμασκού - Το Όνειρο της Ερήμου

«Μια φορά κι έναν καιρό, ένας άντρας από την Κωνσταντινούπολη ήρθε στη Δαµασκό αναζητώντας χρυσάφι. Διέσχισε ερήµους, οάσεις, ατελείωτους ξηρούς λόφους, µέχρι που έφτασε σε µία πηγή. Γονάτισε µπροστά στο νερό, ζήτησε καθοδήγηση, και µπροστά του εµφανίστηκε µια νεράιδα, αγγελικά πλασµένη. Ταξίδεψαν µαζί, διέσχισαν όλη τη Συρία, µε µόνο όπλο τη συνεργασία τους. Μέχρι που κάποια στιγµή, συνέβη το ανεπανόρθωτο. Ερωτεύτηκαν».

Η περιπέτεια στη Δαµασκό δεν φαίνεται να έχει τελειώσει. Ο Αστέριος καλείται να πάρει µια σηµαντική απόφαση όσον αφορά τον πολυπόθητο θησαυρό του αυτοκράτορα. Η δαιµονική φύση αυτού του πλάσµατος, όµως, δεν είναι το µόνο του πρόβληµα. Ο Ρωµαίος στρατιώτης πρέπει να σωθεί από την κατάρα της Λίλιθ και τη µήνη του χαλίφη.

Ο θησαυρός της Δαμασκού - Το κάλεσμα της μοίρας

«Η µοίρα, λοιπόν, είναι ανώτερη όλων µας». «Και κανείς δεν µπορεί να αγνοήσει το κάλεσµά της» Ένας στρατιώτης που δεν πίστευε στη µαγεία. Μία σουλτάνα που δεν πίστευε στον έρωτα. Ένας ταπεινός υπήκοος που δεν πίστευε σε κάτι καλύτερο. Τρεις πληγωµένες ψυχές, οι δρόµοι των οποίων ενώθηκαν για έναν ιερό σκοπό. Μία περιπέτεια που τελειωµό δεν έχει. Πάλεψαν µε θεούς και δαίµονες, ονειρεύτηκαν στην έρηµο, µα το τέλος του ταξιδιού δεν είναι στο χέρι τους. Πρέπει να βασιστούν στην εύνοια της µοίρας. Ποιος όµως θα καταφέρει να την αποκτήσει; Τρεις αδύναµοι θνητοί; Ένας χαλίφης έτοιµος να ξεκινήσει έναν αιµατηρό πόλεµο; Ξεχασµένοι θεοί που διψούν για εκδίκηση; Όλα τα πιόνια έχουν πάρει τη θέση τους στη σκακιέρα. Ο µεγάλος παίχτης είναι έτοιµος να ξεκινήσει την παρτίδα. Άραγε ποιος θα είναι ο νικητής;

 

Συνεντεύξεις

Ροή ειδήσεων

Share