Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

«Το Αγόρι και ο Δράκος»: Το παραμύθι της Χρύσας Νικολάκη που αγγίζει μικρούς και μεγάλους

"Έξω απ' του κάστρου την αυλή η ζωή τους έγινε όμορφη κι απλή..."

21 Σεπτεμβρίου 2022 11:37
«Το Αγόρι και ο Δράκος»: Το παραμύθι της Χρύσας Νικολάκη που αγγίζει μικρούς και μεγάλους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

"... Κι έτσι αποφασίσανε μαζί να περάσουνε την υπόλοιπη ζωή, να είναι για πάντα ευτυχισμένοι και όχι "χρυσά" παγιδευμένοι... Έξω απ' του κάστρου την αυλή η ζωή τους έγινε όμορφη κι απλή..." γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, της συγγραφέως Χρύσας Νικολάκη.

Ένα παιδικό βιβλίο με εικόνες και μια όμορφη ιστορία που δεν αφορά μόνο τα παιδιά, καθώς το βαθύ του νόημα αγγίζει κάθε άνθρωπο και κάθε ηλικία.

Παράλληλα, μην χάσετε την έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου στο Ωδείο Αθηνών.

«Το Αγόρι και ο Δράκος»

Κριτική Παραμυθιού από την Παϊζη Όλγα

"Τα παραμύθια εξελίσσονται στο χώρο και στο χρόνο. Αλεπούδες, βάτραχοι, κουκουβάγιες, και πληθώρα άλλων ζώων επιστρατεύονται, αποκτώντας ανθρώπινες ιδιότητες, προκειμένου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των διλημμάτων ενός παιδιού στο δρόμο προς την ενηλικίωση του.

Στο συγκεκριμένο παραμύθι της συγγραφέως Χρύσας Νικολάκη, έχουμε το ταξίδι του αγοριού και του δράκου. Ένα ταξίδι που συνδέεται, σ’ ένα βαθύτερο επίπεδο, με το ταξίδι αυτογνωσίας. Πολλές φορές το ταξίδι αυτό ξεκινά από μια αφετηρία που έχει πόνο και δυσκολία, όπως συμβαίνει με το όμορφο αγόρι του παραμυθιού μας, που παρά την ομορφιά του τοπίου, παρά το κάλλος του, βιώνει «ερημιά και μοναξιά», καθώς απουσιάζει ακόμα η βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό του, άνευ της οποίας η ψυχή νιώθει παγωνιά.

Πέραν της ομορφιάς ή της αισθητικής, του πλούτου ή της καλοπέρασης, οι επί της ουσίας ανάγκες μας βρίσκουν πάντα τρόπο να εκδηλωθούν, επιζητώντας επιτακτικά τη θαλπωρή της πλήρωσης τους.

Ο δράκος, ον υπερφυσικό, άλλοτε ως απειλή και άλλοτε ως δέος, μας προκαλεί φόβο, τον ίδιο φόβο που μας ξυπνά και η ανάγκη μας για αλλαγή, καθώς η κάθε αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με το φόβο του άγνωστου. Ο δράκος του παραμυθιού, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ο δικός μας δράκος, ο δράκος που ενυπάρχει στον καθένα μας. Είναι αυτό το βαθύτερο Εγώ που δεν γνωρίζουμε κι ωστόσο μας προτρέπει να μην φοβηθούμε το
άγνωρο. Μας παρακινεί να Μας ανακαλύψουμε και να επιλέξουμε πως επιθυμούμε Εμείς να ζήσουμε.

Ο δράκος έρχεται να μας προσκαλέσει-προκαλέσει σε αυτό το ταξίδι αυτοεπίγνωσης. Μας ζητά ν’ αποφασίσουμε ποιοι θέλουμε να είμαστε, σε ποιο σύστημα αξιών θέλουμε να στηριχθούμε. Θέτει διλήμματα ζωής, κι όσο βαθαίνει η γνώση του εαυτού μας, τόσο συνδεόμαστε με την αλήθεια μας και ενδυναμωμένοι πλέον μπορούμε να τοποθετηθούμε στα υπαρξιακά και πυρηνικά ερωτήματα που γεννώνται.

Το αγόρι, στέκει ανοιχτό και γενναίο μπροστά στο δράκο του, δεν φοβάται, καθώς σταδιακά αναγνωρίζει τα δικά του κομμάτια. Μέσα από τις εσωτερικές αναζητήσεις και διαδρομές, και μόνο τότε, ο άνθρωπος αρχίζει να νιώθει ισχυρός, συμπαγής, καθώς οι συνειδητές επιλογές ορίζουν τη θέση της εσωτερικής δύναμης και ασφάλειας του.

Το παραμύθι προτρέπει μικρούς και μεγάλους να αντέξουν να πουν αυτό το θαρραλέο και μεγάλο ΝΑΙ στη βόλτα με το δράκο τους, σ’ αυτό το ταξίδι που αποτελεί μια πολύτιμη κι έμπρακτη στάση αγάπης και αποδοχής.

Εύχομαι από καρδιάς στη συγγραφέα, η προσπάθεια της να φωτίσει τις παιδικές ψυχές, να στεφθεί από πλήρη επιτυχία, ώστε να καταφέρουν ν’ αγκαλιάσουν το δικό τους δράκο, πετώντας και δημιουργώντας τόπους πληρότητας.

Υ.Σ . Και ως παιδιά εννοώ τον κάθε έναν από μας, ανεξαρτήτως ηλικίας."

Παϊζη Όλγα, Συνθερική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Λίγα λόγια για την συγγραφέα, Χρύσα Νικολάκη

«Το Αγόρι και ο Δράκος»: Το παραμύθι της Χρύσας Νικολάκη που αγγίζει μικρούς και μεγάλους

Η Χρύσα Νικoλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & αριστούχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master of Arts) με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου και κινηματογράφου, όπως και σκηνοθεσίας. Επίσης, κατέχει δίπλωμα μετάφρασης και υποτιτλισμού, DIPLOMA OF TRANSLATION(Βρετανικό Συμβούλιο).

Έχει δημοσιεύσει μελέτες λογοτεχνικής θεματολογίας σε επιστημονικά-θεολογικά περιοδικά. Το 2020 εξέδωσε την δεύτερη ποιητική της συλλογή «Θαύματα κι Αερικά» (Εκδόσεις Δρόμων).

Ασχολείται κυρίως με την κριτική της λογοτεχνίας και του θεάτρου.

Τον Απρίλιο του 2019 εκδόθηκε το πρώτο της παραμύθι: «Το αγόρι και ο Δράκος», (εκδ. Άπαρσις). Το 2020 βραβεύτηκε με το Β΄ Βραβείο με το ποίημα της «Ιερομνήμονες» στον Θ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας. Το 2019 έλαβε το Α΄ Βραβείο με το ποιητικό της παραμύθι «Ο Νικολιός, η Τύχη κι η Χαρά » από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ). Το 2021 εκδόθηκε η ποιητική της συλλογή «Γυναίκα Σαολίν» και η επιστημονική της μελέτη «Η Ορθόδοξη παράδοση στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» (εκδ. Δρόμων). Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά .Ειναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.) και της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών(Ε .Ε.Λ)

Τα τελευταία χρόνια της ανατέθηκε η κριτικογραφία βιβλίων ποίησης και φιλοσοφίας του σπουδαίου καθηγητή Δημήτρη Λιαντίνη για τα οποία έκανε 2 φιλοσοφικές διαλέξεις.( Παλαιχθωνας, Ζακυνθινή Εστία Πολιτισμού).

 

Βιβλίο

Ροή ειδήσεων

Share