ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου στο AthensMagazine: Πώς θα εστιάσουμε στις θετικές λεπτομέρειες και πώς θα πετύχουμε τους στόχους του 2023

«Για να περάσουμε καλύτερα πρέπει να ψάχνουμε να βρίσκουμε τις όμορφες μικρές λεπτομέρειες»

«Αφού μία μικρή λεπτομέρεια μπορεί να σου χαλάσει τη μέρα, εγώ αποφάσισα ότι άμα ψάξω, θα βρω λεπτομέρειες που μπορούν να μου τη φτιάξουνε», υπογραμμίζει η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, μιλώντας στο AthensMagazine, για το νέο της ημερολόγιο για το 2023, με τίτλο «Καλύτερα Γίνεται», το οποίο εστιάζει στις μικρές λεπτομέρειες της ζωής. 

Πρόκειται για ένα ημερολόγιο, το οποίο είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένο. Ανάμεσα στις σελίδες του μπορείς να σημειώσεις σχετικά με το πρόγραμμα της καθημερινότητάς σου, ωστόσο υπάρχουν και 52 λεπτομέρειες, τις οποίες καλείσαι να ορίσεις και να σκεφτείς. 

«Αν τα ορίσουμε μόνοι μας και μετά ψάχνουμε να βρούμε μικρές τέτοιες στιγμές, το κεφάλι μας θα μας βρει αυτά τα ερεθίσματα, θα μας βρεις δέκα λόγους για να βγούμε σωστοί», τονίζει η έμπειρη life coach. 

Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, μίλησε μεταξύ άλλων τόσο για το πώς μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους του 2023, όσο και για την συνδρομητική πλατφόρμα «Nama Tribe», που όπως χαρακτήρισε και ένας εκ των πελατών της, είναι το «Netflix της αυτοβελτίωσης»

Η συνέντευξη της Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου στο AthensMagazine και την Αγάπη Μυργιώτη 

Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με το coaching; 

Σπούδασα Γαλλική Φιλολογία, έκανα MBA (Master in Business Administration), ξεκίνησα να δουλεύω σε πολυεθνικές και παράλληλα έκανα διδακτορικό στη Στρατηγική. Όλα αυτά έγιναν μέχρι το 2000. Έπειτα, έπαθα ένα burn out και αποφάσισα να ασχοληθώ με το coaching. Μου άρεσε! Είχα κάνει ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο και το βρήκα καλό και σαν business opurtunity, έβλεπα ότι είναι κάτι που θα αναπτυχθεί και εν τέλει μου βγήκε σε καλό. Οπότε, εδώ είμαστε! (γέλια)

Ποια οφέλη μπορεί να έχει ένας άνθρωπος μέσω του coaching;

Το coaching σαν επιστήμη σου επιτρέπει να γεφυρώσεις το χάσμα μεταξύ του πού είσαι και του πού θέλεις να πας, πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Η μεθοδολογία είναι ότι μπορείς να ανοίξεις καινούργιους δρόμους, να ανακαλύψεις νέες προοπτικές, να αντιληφθείς πράγματα για τον εαυτό σου, να μάθεις να ερμηνεύεις τα πράγματα διαφορετικά, να αντιδράς διαφορετικά, να παρακινείσαι, να σκέφτεσαι στρατηγικά. Όλα αυτά είναι πράγματα που κάνω στο coaching.

Το νέο ημερολόγιο για το 2023 «Καλύτερα Γίνεται», εστιάζει στις λεπτομέρειες. Πόσο εύκολο είναι να εστιάσει κάποιος στις λεπτομέρειες; 

Α, είναι πολύ εύκολο! Σκεφτείτε ότι όλη σας η μέρα είναι τέλεια και έρχεται η μαμά σας και σας λέει «Πού πας με αυτή τη φούστα;» είναι μία λεπτομέρεια, η οποία μπορεί να σου χαλάσει όλη τη μέρα. Αφού λοιπόν η μικρή λεπτομέρεια μπορεί να σου χαλάσει τη μέρα, εγώ αποφάσισα ότι άμα ψάξω, θα βρω λεπτομέρειες που μπορούν να μου τη φτιάξουνε.

Γιατί χαλιόμαστε πολύ, από τα πολύ μικρά. Δεν χαλιόμαστε από τα μεγάλα, αλλά από τα μικρά. Τα μεγάλα στιβώμαστε και τα αντιμετωπίζουμε. Τα μικρά όμως, είναι σαν το νερό στα βράχια, λίγο λίγο μας διαλύουνε. Θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολο να βρεις μεγάλα πράγματα να είσαι ευτυχισμένος. Αξίζει όμως να βρούμε τα μικρά πραγματάκια που θα βοηθήσουν να κλείσουμε τις ρωγμές, μέσα από τις οποίες μπαίνει οτιδήποτε αρνητικό.

Και επειδή το κακό έχει πιο μεγάλη δύναμη και η αναλογία του με το καλό είναι ένα προς τρία… αν μια μικρή λεπτομέρεια σου χαλάσει το κέφι, πρέπει να βρεις τρεις καλές για να σου φτιάξει. Άρα είναι προς όφελος μας να ψάχνουμε συνέχεια να βρούμε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες. 

Η αλήθεια είναι ότι το ένστικτο επιβίωσης που έχουμε, μας κάνει να αξιολογούμε πιο έντονα τα αρνητικά πράγματα, γιατί είναι μια απειλή για εμάς. Άρα, η δουλειά μας είναι, για να περάσουμε καλύτερα να ψάχνουμε να βρίσκουμε τα μικρά, όπως το να κοιτάμε μια όμορφη γωνιά στο σπίτι μας και να λέμε «τι ωραία που την έχω φτιάξει». Αυτή η ευλογία δεν θέλω να περάσει απαρατήρητη! 

Ποια θετικά μπορεί να αποκομίσει κάποιος συμπληρώνοντας το ημερολόγιο; 

Έχω αφήσει χώρο για να ορίσει ο καθένας, τι σημαίνει γι’ αυτόν η κάθε λέξη και μετά να ψάξει να βρεις αυτές τις στιγμές. Για κάποιον έμπνευση μπορεί να σημαίνει μία ταινία, ένα ωραίο βιβλίο, μια ωραία συζήτηση, για κάποιον άλλο τα χρώματα στη φύση. Ο καθένας το ορίζει διαφορετικά και εγώ δεν θέλω να βάλω τους ανθρώπους σε κουτάκια, θέλω να τους βάλλω να σκεφτούνε κάτι που δεν έχουν σκεφτεί και να το φέρουν στα μέτρα τους, έτσι ώστε να τους είναι χρήσιμο και παραγωγικό.

Οπότε αν τα ορίσουμε μόνοι μας και μετά ψάχνουμε να βρούμε μικρές τέτοιες στιγμές, το κεφάλι μας θα μας βρει αυτά τα ερεθίσματα, θα μας βρεις δέκα λόγους για να βγούμε σωστοί. Σκέψου στο τέλος της χρονιάς να έχεις μαζέψει από κάθε εβδομάδα, τέσσερις πέντε τέτοιες λεπτομέρειες. Έχουμε 52 εβδομάδες, αν έχεις μαζέψει από πέντε θα έχεις σχεδόν 300 λεπτομέρειες. 300 λεπτομέρειες χαράς, θετικότητας, νίκης και ευγνωμοσύνης, σε κάνουν κάθε μέρα να χαίρεσαι!

Πόσο εύκολο είναι να πετύχουμε τους στόχους της νέας χρονιάς; Ποιο είναι το κλειδί για να τους πετύχουμε;

Βάζουμε πολύ ρομαντικούς στόχους. Δηλαδή πολύ ρομαντικά λέμε θα κάνω τρεις φορές την εβδομάδα γυμναστική, μπορεί για δύο χρόνια να μην έχεις κουνηθεί από τον καναπέ, αλλά το σκέφτεσαι ρομαντικά και λες «θα ήθελα όμως πολύ να το κάνω».

Μπερδεύουμε το θέλω, τον ευσεβή πόθο με το στόχο. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα (και τα δύο πολύ όμορφα είναι), απλά ο στόχος συνδέεται με δράση. 

Δηλαδή, αν εγώ πω ότι θα κάνω δύο φορές τη εβδομάδα γυμναστική, επιτόπου θα πάρω και θα κλείσω μάθημα ή θα σηκωθώ εκείνη τη στιγμή να κάνω, γιατί αν το αφήσω από δευτέρα, οι πιθανότητες να το πραγματοποιήσω είναι λίγες. 

Επίσης, πολλές φορές δεν συνδέουμε ένα πολύ ελκυστικό γιατί… «γιατί θέλω να το κάνω;». Το να γυμναστώ επειδή θέλω ένα σώμα σφικτό στα 50 μου μπορεί να μην υπερνικά τη βαρεμάρα μου για τη γυμναστική, αλλά το να κάνω γυμναστική για να μπορώ να παίξω με το παιδί μου και να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες, μπορεί να είναι σημαντικό για εμένα και να με κάνει να θέλω να σηκωθώ από τον καναπέ.

Σημασία, έχει να ξέρουμε «γιατί» θέλουμε, «γιατί» κάνει τη διαφορά για εμάς. Αυτό το γιατί είναι το κλειδί!

Τι συμβολίζει η αλυσίδα στο εξώφυλλο του ημερολογίου;

Το illustration, το έχει κάνει η Χριστίνα Βίκου. Εγώ της έστειλα τα κείμενα και εκείνη ζωγράφισε πάνω σε αυτά. Η ιδέα λοιπόν, είναι να σπάσεις τα δεσμά του μυαλού σου, αυτά που σε σταματάνε και να πηδήξεις ελεύθερος σε μία θάλασσα από δυνατότητες!

Θέλετε να μας πείτε και για τη συνδρομητική πλατφόρμα «Nama Tribe»;

«Nama», σημαίνει το νερό που αναβλύζει από πηγή. Αν σκεφτείς πόση δύναμη έχει το νερό που αναβλύζει και ρέει και είναι καθαρό και προσπερνάει τα βότσαλα που το εμποδίζουν για να βγει, σημειολογικά είναι κάτι που ακουμπάει την καρδιά μου…. αυτή η ροή και αυτή η καθαρότητα. 

Το «Nama Tribe» λοιπόν, η φυλή των Nama, δεν είναι μόνο μια συνδρομητική πλατφόρμα, είναι και μία κοινότητα, είναι άνθρωποι που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μία φορά την εβδομάδα έχουμε ένα live σεμινάριο coaching, το οποίο παρακολουθεί όποιος θέλει, από όπου θέλει και μπορεί να μου κάνει και ερωτήσεις και μετά αυτό ανεβαίνει στην πλατφόρμα. Στη πλατφόρμα, μπορείς να δεις και όλα τα προηγούμενα και υπάρχουν και φύλλα εργασίας, τα οποία θα σε βοηθήσουν να βάλεις σε εφαρμογή αυτή τη γνώση.

Πέρα από αυτό μέσα στην ομάδα μπορείς να βρεις buddy, έναν άνθρωπο δηλαδή, με τον οποίο να συμπορευτείτε, όχι ρομαντικά, αλλά πνευματικά. Να κρατήσει ο ένας τον άλλο υπόλογο, να τον παρακινήσει. Επιπλέον, μπορείς να γνωριστείς με άλλους ανθρώπους που έχουν έναν κοινό παρονομαστή με εσένα.

Οργανώνουμε και συναντήσεις, όπου μαζεύονται άνθρωποι (πολλές φορές πάω και εγώ) και γνωρίζονται. Όσο μεγαλώνεις, ο κύκλος μικραίνει, οπότε είναι και ένας τρόπος να γνωριστείς με νέους ανθρώπους.

Επιπλέον, έχουμε και διασκεδαστικά πράγματα, όπως το να διαβάζουμε βιβλία, να βλέπουμε ταινίες και να τις συζητάμε. Κάνουμε πράγματα για να θυμόμαστε ποιοι είμαστε, να μην χάνουμε την ανθρωπιά μας μπροστά σε μια οθόνη και ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι και έχουμε ανάγκη από ανθρώπινους φυσικούς δεσμούς, στη φυσική μας ζωή, όχι στη digital ζωή. Αυτά μας αφυπνούν το πνεύμα, μας δίνουν ενέργεια.

Είναι μια συνδρομητική πλατφόρμα και μάλιστα ένας πελάτη μας λέει ότι είναι το Netflix της αυτοβελτίωσης… και δουλεύει ακριβώς όπως το Netflix, γράφεσαι και ανανεώνεται αυτόματα και μετά εσύ ψάχνεις, βλέπεις, διαλέγεις ότι θέλεις. 

Το σημαντικό είναι ότι το «Nama Tribe», καλύπτει τους πέντε τομείς της ευμάρειας, που είναι η σχέση με τον εαυτό μας, η σχέση με τους άλλους, η σωματική και φυσική μας ευεξία, η εργασία και τα οικονομικά και η πνευματικότητα.