Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Αλλάζουν οι συντελεστές βαρύτητας στις βάσεις εισαγωγής

Περισσότερες από 140.000 θέσεις έμειναν κενές

29 Αυγούστου 2021 13:43
Αλλάζουν οι συντελεστές βαρύτητας στις βάσεις εισαγωγής
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αλλάζουν από του χρόνου οι συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την εισαγωγή υποψηφίων στα Πανεπιστήμια, μετά τα φετινά αποτελέσματα, επειδή πολλές σχολές είχαν υψηλές βάσεις με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν οι υποψήφιοι να τις πιάσουν.

Τη δυνατότητα αυτή θα δώσει το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής που εκτοξεύτηκαν σε σχολές όπως οι Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Νομικές ενώ αντίθετα σημειώθηκε πτώση σε 112 σχολές.

Συνολικά 35.600 υποψήφιοι δεν μπήκαν, περισσότερες από 140.000 θέσεις έμειναν κενές ενώ η συζήτηση της επόμενης ημέρας είναι τι θα γίνουν σχολές με 5 και 6 εισακτέους, όπως το Μαθηματικό Λαμίας. Το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα λειτουργήσει το πρώτο έτος, το οποίο είναι απαραίτητο και στους υπόλοιπους φοιτητές που μπορεί να χρωστούν μαθήματα. Σε ότι αφορά στα ΕΠΑΛ χαρακτηριστικό είναι ότι από τους 16.655 μπήκαν οι 6071.

Δημόσια ΙΕΚ

8.594 υποψήφιοι εισάγονται σε Δημόσια ΙΕΚ, μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ενώ τον Σεπτέμβριο θα δοθεί η δυνατότητα πρόσθετης υποβολής αίτησης για περίπου 20.000 επιπλέον θέσεις στα Δημόσια ΙΕΚ. Σύμφωνα με τα στοιχεία πολλοί υποψήφιοι επέλεξαν σύγχρονες ειδικότητες των ΙΕΚ όπως web designer και μάλιστα σε πόλεις εκτός του τόπου κατοικίας τους.

Λιγότεροι εισακτέοι

Στην φετινή «ταυτότητα» των Πανελλαδικών Εξετάσεων εκτός από την άνοδο στα «ρετιρέ» των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών σχολών υπάρχουν και 29 τμήματα με περίπου 30 εισακτέους αφήνοντας περί τις 14.000 κενές θέσεις. Το φαινόμενο των τμημάτων με λιγότερους εισαχθέντες προβληματίζει το υπουργείο Παιδείας. Ηδη έχουν γίνει συζητήσεις που εστιάζουν ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο συντελεστή ΕΒΕ που όρισαν τα ίδια τα Πανεπιστήμια, στις επιδόσεις των υποψηφίων και στη μη επιλογή τους από τους υποψηφίους. Έχουν καταγραφεί 29 Σχολές ή Τμήματα που θα έχουν μέχρι 30 εισακτέους.

Αλλάζουν οι συντελεστές βαρύτητας στις βάσεις εισαγωγής

Νίκη Κεραμέως: Έρχονται εμβολιαστικά κέντρα στα Πανεπιστήμια

Την έναρξη εμβολιασμών και εντός των Πανεπιστημίων προανήγγειλε η Νίκη Κεραμέως, λίγο μετά την ανακοίνωση των βάσεων για τις Πανελλαδικές του 2021.

Οι Βάσεις του 2021 ανακοινώθηκαν και η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα κάνοντας λόγο για μια δύσκολη χρονιά, όπου η Ελλάδα τα κατάφερε ενώ άλλες χώρες «δεν έκαναν καν εξετάσεις».

Οι φετινές Πανελλήνιες διεξήχθησαν ομαλά και φέτος υπήρξαν μεγάλες καινοτομίες, καθώς για πρώτη φορά οι υποψήφιοι μάθαιναν τα αποτελέσματά τουs μέσω SMS.

εμβολιαστικά κέντρα στα Πανεπιστήμια

Χαρακτήρισε μεταρρυθμίσεις με οφέλη για όλους την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και το παράλληλο μηχανογραφικό, καθώς όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.

«Οι φοιτητές δεν εγκλωβίζονται πια στις σχολές» ανέφερε και τόνισε πως πια οι σπουδές έχουν αντίκρισμα και δεν υπάρχουν φαινόμενα να μπαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψήφιοι που έγραψαν 1, 2, 3 και 4 στα 20.

Σύμφωνα με την ίδια, ένα παιδί που μπαίνει σε σχολή με πολύ μικρή βαθμολογία δεν θα αποφοιτήσει ποτέ «μην κοροϊδευόμαστε» ενώ το 30% των φοιτητών δεν αποφοιτά ποτέ.

«Έχουμε τον χαμηλότερο ρυθμό αποφοίτησης σε όλη την ΕΕ» επεσήμανε η υπ. Παιδείας.

«Οι νέοι έχουν προοπτική, διέξοδο και θα αποκατασταθούν επαγγελματικά» υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε πως πέρα από τα οφέλη για παιδιά και οικογένειες, κέρδος έχουν και τα πανεπιστήμια.

Σημείωσε ότι τα ΑΕΙ μπορούν να αλλάξουν την ΕΒΕ για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις της επόμενης χρονιάς.

Παράλληλα, μπαίνουν στον χάρτη και τα δημόσια ΙΕΚ, καθώς οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν δύο μηχανογραφικά. Μάλιστα, είπε ότι για τα δημόσια ΙΕΚ υπήρχαν υπερδιπλάσιες αιτήσεις φέτος και ένας στους τέσσερις επέλεξε δημόσιο ΙΕΚ σε άλλη περιφέρεια από τον τόπο κατοικίας.

Πρόσθεσε ότι από το φθινόπωρο θα μπουν εμβολιαστικά κέντρα σε όλα τα Πανεπιστήμια σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε, τις επόμενες εβδομάδες ή τέλος Σεπτεμβρίου, έχει ήδη δρομολογηθεί η εγκατάσταση μονάδων εμβολιασμού στις σχολές, ενώ το εμβόλιο είναι μοναδικό δώρο της επιστήμης και απηύθυνε νέο κάλεσμα για μαζικούς εμβολιασμούς.

Κεραμέως εμβολιαστικά κέντρα στα Πανεπιστήμια

Νίκη Κεραμέως: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία φέτος

Η κα Κεραμέως αναφέρθηκε και στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων τη φετινή χρονιά, σημειώνοντας ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν τα σχετικά πρωτόκολλα, πάντα σε συνεννόηση με την Επιτροπή των ειδικών.

Τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, υπενθυμίζοντας τα μέτρα που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Τέλος, μίλησε και για τα νέα μαθήματα που μπαίνουν στο υποχρεωτικό πρόγραμμα διδασκαλίας από φέτος, όπως τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο και ο ΣΕΠ και η ρομποτική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share