Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΟΝΟ στην ΕΛΛΑΔΑ! Αριστούχοι με 21.000 μόρια μένουν έξω από τις σχολές που επιθυμούν (Video)

«Είναι άδικο άτομα με 5.000 μόρια λιγότερα από εμάς να περνούν στις δικές μας επιλογές»

21 Ιουλίου 2021 08:07
ΜΟΝΟ στην ΕΛΛΑΔΑ! Αριστούχοι με 21.000 μόρια μένουν έξω από τις σχολές που επιθυμούν (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Αριστούχοι μαθητές με 21.000 μόρια μένουν έξω από τις σχολές που επιθυμούν! «Είναι άδικο άτομα με 5.000 μόρια λιγότερα από εμάς να περνούν στις δικές μας επιλογές». Ωστόσο, τη σύνταξη των γονιών του που πέθαναν από κορωνοϊό θα παίρνει ο αριστούχος Δημήτρης.

Μπορεί να συγκέντρωσε πάνω από 20.988 μόρια, μαζί με τα ειδικά μαθήματα, όμως δεν κατάφερε να μπει στη σχολή της επιλογής του, δηλαδή στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ο λόγος για τον Διονύση Κατάκαλο που έστειλε επιστολή στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως θέλοντας να αναδείξει πως αριστούχοι σαν και εκείνον θα μείνουν εκτός της σχολής επιλογής του λόγω της ΕΒΕ. «Έχουμε να περάσουμε τρεις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής, τρεις κόφτες» εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στο Open μη μπορώντας να πιστέψει πως για μόλις 0,4 μονάδες στο Ελεύθερο Σχέδιο δεν θα εισαχθεί στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

«Δεν μας δείνεται η δυνατότητα καν να διεκδικήσουμε αυτές τις θέσεις. Μόνη επιλογή είναι οι σχολές σε Πάτρα, Γιάννενα και Χανιά» συμπληρώνει ο Διονύσης και εκτιμά πως αυτές οι σχολές λόγω της ΕΒΕ θα έχουν εισακτέους με καλύτερες επιδόσεις στα γενικά μαθήματα απ' ότι σε ΕΜΠ και ΑΠΘ! «Υπάρχει ο κίνδυνος η Αρχιτεκτονική της Πάτρας να έχει υψηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας επειδή πολλοί αριστούχοι θα τις επιλέξουν επειδή δεν έπιασαν τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα» λέει χαρακτηριστικά.

Παρόμοια περίπτωση και η Φωτεινή Σαραφιανού που κατέφερε να συγκεντρώσει με τα ειδικά μαθήματα 21.000 μόρια αλλά και εκείνη μένει εκτός της σχολής επιλογής της και θα πρέπει αναγκαστικά να δηλώσει τις ίδιες σχολές με τον Διονύση. Η ίδια απευθυνόμενη στη Νίκη Κεραμέως ζητά να πάρει πίσω τις τρεις ΕΒΕ στην Αρχιτεκτονική. «Είναι άδικο άτομα με 5.000 μόρια να παρνάνε στις δικές μας επιλογές» σημειώνει.

Δείτε όσα είπαν τα δύο παιδιά:

Πανελλαδικές 2021: Ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια - Έρχεται η κατάθεση των μηχανογραφικών

Γνωστές έγιναν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, με το Υπουργείο Παιδείας να εκδίδει σήμερα (19/7) τη σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας οι ΕΒΕ, που μπορούν να «κόψουν» υποψηφίους με υψηλούς βαθμούς, προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

Επισημαίνεται ότι μαζί με τις ΕΒΕ εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε ΕΒΕ, το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής ΕΒΕ Ειδικού Μαθήματος.

Δείτε αναλυτικά τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής:

Δείτε τους πίνακες για τις σχολές ΓΕΛ ΚΑΙ ΕΠΑΛ ΕΔΩ.

Μηχανογραφικά: Πότε ξεκινάει η κατάθεσή τους

Λίγες μέρες απομένουν για την ηλεκτρονική κατάθεση Μηχανογραφικών για τις Πανελλήνιες 2021.

Η υποβολή πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, καθώς πρέπει να ανακοινωθούν οι βαθμοί των δύο νέων Μουσικών μαθημάτων.

Μάλιστα, φέτος υπάρχει η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

πανελλήνιες 2021 μηχανογραφικό

Μηχανογραφικό: Οι επιλογές του υποψήφιου φοιτητή

Έτσι, ένας υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής στις Πανελλαδικές 2021 και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο για τις σχολές που ανήκουν αποκλειστικά σε αυτό, διαμορφώνεται ως εξής:

-Ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών: 8,94

-Θετικών και τεχνολογικών επιστημών: 9,58

-Επιστημών υγείας και ζωής: 9,70

-Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: 8,27

Στατιστικά

Επίσης, με βάση τα στατιστικά στοιχεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις και λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) φέτος θα έχουμε 9.000 περισσότερα παιδιά από πέρσι που κρίθηκε ότι δεν πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να συμπληρώσουν μηχανογραφικό.

Πιο αναλυτικά:

2020: Συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 90.612 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560 (οι θέσεις για όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές ήταν 73.687). Επομένως, το 2020 έμειναν εκτός ΑΕΙ 17.052 υποψήφιοι.

2021: Έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις 90.851 υποψήφιοι για σχεδόν ισάριθμες θέσεις. Υπολογίζεται ότι, σε σχέση με πέρυσι, θα μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ στο πρώτο στάδιο περίπου 9.400 υποψήφιοι επιπλέον.

Πανελλήνιες μηχανογραφικό

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share