Κυριακή, 01 Αυγούστου 2021

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021: Τα θέματα και οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Στο κατακόρυφο η αγωνία για τους υποψηφίους!

14 Ιουνίου 2021 11:57
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021: Τα θέματα και οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ποδαρικό στις πανελλήνιες εξετάσεις έκαναν οι μαθητές των Γενικών Λυκείων σήμερα Δευτέρα 14 Ιουνίου, εξεταζόμενοι στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Τα φροντιστήρια Πουκαμισάς δίνουν τις απαντήσεις στο εξεταζόμενο μάθημα.

Στους υποψηφίους δόθηκε από άρθρο του ημερήσιου τύπου με τίτλο «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο», ενώ τους δόθηκε και κείμενο του Νίκου Γκάτσου, «Κείμενα της νεότερης λογοτεχνίας (και απόψεις για την ποίηση), Γ. Σπανός κ.ά, 1987».

Οι απαντήσεις
Θέμα Α
Στο συγκεκριμένο απόσπασμα μαθητές διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων στη σύγχρονη Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Σπύρος αναφέρεται στην ανάγκη να επιλέγονται επαγγέλματα με σωστά κριτήρια και όχι με βάση τη δημοφιλία τους, καθώς με αυτόν τον τρόπο οξύνεται η ανεργία. Παράλληλα, η Αλεξάνδρα επιμένει στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η οποία καταπιέζει τις νεανικές επιθυμίες και προκαλεί τον συμβιβασμό με ανεπιθύμητες επαγγελματικές επιλογές ή τη διέξοδο στο εξωτερικό.

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021: Τα θέματα και οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Θέμα Δ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ → Άρθρο σε νεανική ιστοσελίδα. Χρήση γ’ προσώπου και α’
ενικού ή πληθυντικού. Το άρθρο μπορεί να είναι βιωματικό.

Τίτλος: Διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο…
Πρόλογος
Επικαιρική αφορμή / Αναφορά σε στοιχεία του κειμένου / Πρoϊδεασμός για τα ερωτήματα. Τους τελευταίους μήνες, παρακολουθώντας την επικαιρότητα όλοι μας διαπιστώνουμε νέα δεδομένα. Εκτός του κορωνοιού, που άλλαξε την καθημερινότητά μας, τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν να διογκώνονται. Ο ρατσισμός, οι νέες ψηφιακές απειλές, οι πόλεμοι και οι διακρατικές ανισορροπίες, οι ανισότητες, τα επαγγελματικά αδιέξοδα διογκώνονται και η δική μας γενιά οφείλει να τα αντιμετωπίσει. Στην πορεία αυτή χρειαζόμαστε εφόδια και δεξιότητες που θ’ αποτελέσουν το «οπλοστάσιο» μας για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, για τον οποίο είμαστε υπεύθυνοι.

Ζητούμενο 1.
Με ποια εφόδια πιστεύεις ότι θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τον κόσμο στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες που περιγράφονται στην παράγραφο 2 του κειμένου 1;

Πνευματικά εφόδια → κριτική σκέψη, ερευνητικό πνεύμα, σφαιρική γνώση, διαπολιτισμική παιδεία, ιστορική γνώση κ.λπ

-Επαγγελματικά εφόδια → πανεπιστημιακή εκπαίδευση, εξειδίκευση, ψηφιακές δεξιότητες, γλωσσομάθεια, συναισθηματική νοημοσύνη κ.λπ.

-Ηθικά εφόδια→ σεβασμός, ενσυναίσθηση, κοινωνική συνείδηση, αντίληψη του «εμείς», πνεύμα δικαίου, αγωνιστικότητα, θάρρος, τόλμη, εντιμότητα, ανθρωπισμός κ.λπ.

-Πολιτικά εφόδια → δημοκρατική συνείδηση, πολιτικοποίηση, υπεράσπιση ανθρώπινων δικαιωμάτων – οικουμενικό πνεύμα, διαπολιτισμικός σεβασμός, φιλειρηνική αντίληψη κ.λπ.

Ζητούμενο 2.
Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις κατά τη γνώμη σου θα μπορούσατε εσείς οι νέοι να βελτιώσετε τον κόσμο;

-Αναζήτηση δια βίου παιδείας και εκπαίδευσης, επικαιροποίηση γνώσεων, εξέλιξη δεξιοτήτων, διαρκής επαγγελματικός προσανατολισμός (μετεκπαιδεύσεις, συνεχής εξειδίκευση, σεμινάρια κ.λπ.)

-Υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ανθρωπιά στην καθημερινή ζωή / Αλληλεγγύη (Βοήθεια στον φίλο και τον γείτονα, τα ΑΜΕΑ, τους ηλικιωμένους, τους πρόσφυγες κ.λπ.). Εθελοντισμός (σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, συμμετοχή σε φιλειρηνικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις και ακτιβισμός)

-Πολιτική ενεργοποίηση, διαρκής ενημέρωση, ευαισθητοποίηση για τα κοινά και παγκόσμια θέματα, ώριμη ψήφος, άσκηση κριτικής στην εξουσία και στα ΜΜΕ / Υπεράσπιση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχισμού.

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021: Τα θέματα και οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο ανήκει σε όλους και, κυρίως, σε εμάς τους νέους που τώρα αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη βελτίωσή του. Ας ελπίσουμε ότι έτσι η διεθνής κοινότητα, τερματίζοντας την αρειμάνια ελαφρότητά της, θα αφυπνιστεί πριν να είναι πολύ αργά για όλους και τελικά θα ζήσουμε σ’ έναν καλύτερο κόσμο.

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Όλες οι αλλαγές λόγω κορωνοϊού!

Ξεκίνησαν σήμερα οι Πανελλήνιες 2021 με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία.

Οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) στις Πανελλήνιες 2021 αρχίζουν αύριο, Τρίτη, με τα Νέα Ελληνικά.

Περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι συμμετέχουν φέτος τις εξετάσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρσι.

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο έγγραφο, όπως ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ των ΕΠΑΛ με το Δελτίο εξεταζομένου και την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο ταυτότητας που φέρει φωτογραφία. Επίσης, υποψήφιοι, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

Κατά την διάρκεια των εξετάσεων είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους. Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους συγγενείς των υποψηφίων να μην συνωστίζονται έξω από το χώρο του εξεταστικού κέντρου.

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στις Πανελλήνιες είναι η κατάθεση δυο μηχανογραφικών (για φοίτηση σε ΑΕΙ και Δημόσιο ΙΕΚ), η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε κάποιες σχολές, η μείωση σε άλλες και η ενημέρωση των υποψηφίων με SMS για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους. Επίσης, επανέρχονται οι Συντελεστές Βαρύτητας του 2019 για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Στην αίθουσα της εξέτασης οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας. Επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων).

Εάν ασθενήσει κάποιος υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα του δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021

Πότε θα διατεθούν τα self test

Την εβδομάδα από σήμερα Δευτέρα 14/6 έως και Σάββατο 19/6 θα διατεθούν από τα φαρμακεία (εργάσιμες ώρες, πλην διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων) τρία self-test σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις τρεις επόμενες εβδομάδες από 21/6, 28/6 και 5/7.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις προϋποθέτει την προηγούμενη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ και την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

Οι ημερομηνίες για την προμήθεια και διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών, αλλά και επαναληπτικών τεστ, παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα:

Διάθεση self-test Διενέργεια self-test Επαναληπτικό* τεστ

ΓΕΛ ΕΠΑΛ ΓΕΛ ΕΠΑΛ ΓΕΛ ΕΠΑΛ

Παραλαβή
3 self-test 14/6-19/6 18/6 19/6 18/6-21/6 19/6-22/6
25/6 (αν συμμετέχουν σε ειδικά μαθήματα) 26/6 25/6-28/6 26/6-27/6
2/7 (αν συμμετέχουν σε ειδικά μαθήματα) 2/7-4/7
*Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self-test

Ειδικότερα όσον αφορά στις σχολικές μονάδες της Αχαΐας, τα self-test δεν θα διατεθούν από τα φαρμακεία, αλλά από τις σχολικές μονάδες. Οι υπεύθυνοι που ορίστηκαν από τις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραλάβουν τα self-test για τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων και για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων από την φαρμακαποθήκη PHARMA GROUP ΑΧΑΪΑΣ, Ίου 40, Αγ. Γεώργιος Λάγγουρα, Πάτρα, κατά τις παρακάτω ημέρες και ώρες:

• οι υπεύθυνοι παραλαβής self-test για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων και το προσωπικό των εξεταστικών κέντρων (υπεύθυνοι εξεταστικών κέντρων) : ΔΕΥΤΕΡΑ 8:00 – 17:00
• οι υπεύθυνοι παραλαβής self-test για τα Δημοτικά Σχολεία : ΤΡΙΤΗ 8:00 – 21:00
• οι υπεύθυνοι παραλαβής self-test για Νηπιαγωγεία : ΤΕΤΑΡΤΗ 8:00 – 17:00
και θα τα παραδώσουν σε κάθε δικαιούχο, εντός των σχολικών μονάδων.

Υγειονομικά μέτρα

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού, καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Στην εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, ωστόσο θα πρέπει να τηρείται απόσταση τριών μέτρων μεταξύ εξεταζομένων και εξεταστών πίσω από το παραβάν, και τα μουσικά όργανα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε υποψηφίου να καθαρίζονται με απολυμαντικό υγρό.

Για τις πρακτικές δοκιμασίες ΤΕΦΑΑ τόσο τα όργανα εξέτασης όσο και ο βοηθητικός εξοπλισμός απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση, ενώ τηρείται απόσταση μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης. Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους συγγενείς των υποψηφίων να μην συνωστίζονται έξω από το χώρο του εξεταστικού κέντρου.

Πανελλαδικές εξετάσεις: Ξεκινούν τη Δευτέρα - Τι ισχύει από φέτος

Τι επιτρέπεται και τι όχι στις αίθουσες εξέτασης

Κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας. Επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό.

Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων. Οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Απαγορεύεται η είσοδος εντός του εξεταστικού κέντρου (κτιριακό συγκρότημα και αύλειος χώρος) οποιουδήποτε άλλου εκτός των εξεταζομένων, των μελών και λοιπού προσωπικού των οικείων επιτροπών, του βοηθητικού προσωπικού και των επιτηρητών. Εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση παροχής έκτακτης τεχνικής ή ιατρικής βοήθειας μετά από σχετική πρόσκληση της επιτροπής. Επίσης, απαγορεύεται η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο.

Το πρόγραμμα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων 2021, όπως αυτό καθορίστηκε με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Η αρχή για τις πανελλαδικές εξετάσεις γίνεται με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τους μαθητές των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ την Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ. Δείτε τις γραμμές στήριξης για τους υποψήφιους που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 - Το πρόγραμμα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021 των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2021 των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021 Των Ημερησίων Και Εσπερινών ΕΠΑΛ

Πρόγραμμα Πανελλαδικών  Εξετάσεων Ετους 2021 Των Ημερησίων Και Εσπερινών ΕΠΑΛ

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share