Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021

Self tests: Πώς θα τα προμηθεύονται οι εκπαιδευτικοί από 14 - 19 Ιουνίου

Τι θα ισχύσει με την Αχαΐα

13 Ιουνίου 2021 15:46
Self tests: Πώς θα τα προμηθεύονται οι εκπαιδευτικοί από 14 - 19 Ιουνίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από 14 έως 19 Ιουνίου θα γίνει διανομή τριών αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) από τα φαρμακεία όλης της επικράτειας (πλην Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας) σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και νέους 18-30 ετών. Στην ΠΕ Αχαΐας η διανομή των τριών τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα θα γίνει απευθείας από τις σχολικές μονάδες με οδηγίες που θα δοθούν από το Υπουργείο Παιδείας.

Στην ΠΕ Θεσσαλονίκης από 14 έως 19 Ιουνίου πέραν των τεστ που αναλογούν στην εκπαιδευτική κοινότητα θα διατίθενται από τα φαρμακεία και τρία τεστ σε όσους εργαζόμενους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν κατάφεραν να εξυπηρετηθούν την περασμένη εβδομάδα.

Μετά τη διάθεση και αυτών των τεστ ολοκληρώνεται η διανομή τους σε όλες τις ομάδες δικαιούχων για τον μήνα Ιούνιο. Παράλληλα ξεκινούν αύριο οι Πανελλήνιες εξετάσεις δείτε ποια θα είναι η διαδικασία σε περίπτωση που κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός.

Self tests: Πώς θα τα προμηθεύονται οι εκπαιδευτικοί από 14-19 Ιουνίου

Self test: Περιορίζονται οι δικαιούχοι - Ποιοι δεν θα το παίρνουν δωρεάν

Με φόντο την παραλαβή, σήμερα και αύριο, περίπου 4 εκατομμυρίων οικιακών τεστ αυτοδιάγνωσης (self test) που θα διανεμηθούν δωρεάν στους πολίτες μέσω των φαρμακείων την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και την άρνηση Φαρμακευτικών Συλλόγων να συμμετάσχουν στη διάθεσή τους, γίνονται οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους φαρμακοποιούς και με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για τη νέα διαδικασία διανομής των τεστ από τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίζει τη στρατηγική – επιτυχής όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος με τα χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν από τον περασμένο Απρίλιο– αυτοδιάγνωσης και αυτοελέγχου των πολιτών έναντι του κορωνοϊού, επιχειρώντας, ωστόσο, νέα χάραξη. Παράλληλα, δείτε πως θα μπορεί να απολυθεί από την εργασία του όποιος δεν κάνει το εμβόλιο!

Self test: Περιορίζονται οι δικαιούχοι - Ποιοι δεν θα το παίρνουν δωρεάν

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, από τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και του δειγματοληπτικού ελέγχου του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες: Μείωση κατά 73% των νέων κρουσμάτων, κατά 65% των νοσηλευόμενων λόγω Covid και μείωση κατά 53% του δείκτη θετικότητας.

Η νέα χάραξη της στρατηγικής περιλαμβάνει, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, και νέα κανάλια διανομής, με κυριότερο τα σούπερ μάρκετ. Για τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, που συνέβαλαν καταλυτικά στο τεράστιο πρόγραμμα αυτοελέγχου των πολιτών, που ξεκίνησε προ διμήνου, το πρόγραμμα σε ό,τι τούς αφορά ολοκληρώνεται στις 19 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι τις ανακοινώσεις για τη διάθεση των self test έκανε προχθές ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη...

Posted by Akis Skertsos on Monday, June 7, 2021

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του: «Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από τρία τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα θα λάβουν από τρία τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών που δεν έχουν – εάν δεν απαιτείται για την εργασία τους - υποχρέωση δήλωσης του αποτέλεσματος του οικιακού τεστ», διευκρίνισε. Παρότι η ανάρτηση είχε διευκρινιστικό χαρακτήρα, προκάλεσε ντόμινο ανακοινώσεων, αντιδράσεων, συζητήσεων.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αποσαφήνισε μεν ότι ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα η δωρεάν διάθεση self test μέσω των φαρμακείων – κάτι που γνώριζαν και οι φαρμακοποιοί- αλλά ανακοίνωσε παράλληλα ότι «η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Ποιοι δεν θα δικαιούνται δωρεάν self test από τον Ιούλιο

Περιορίζονται οι κατηγορίες των εργαζόμενων που θα δικαιούνται δωρεάν self tests από τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δια του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από τον επόμενο μήνα θα διατίθενται μεν από τα φαρμακεία, αλλά δεν θα είναι δωρεάν για την πλειονότητα του κόσμου.

Self test: Περιορίζονται οι δικαιούχοι

Ποιοι θα δικαιούνται δωρεάν self test από τον Ιούλιο

Τις επόμενες τρεις εβδομάδες οι δικαιούχοι θα λάβουν κανονικά τα self tests. Ωστόσο από τον Ιούλιο, οι δικαιούχοι θα περιοριστούν πιθανότατα στους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς και συγκεκριμένα στους οδηγούς των ΜΜΜ. Επιπρόσθετα, δωρεάν τεστ θα μπορούν να λάβουν, και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική δηλαδή. Παράλληλα από τον επόμενο μήνα, τα self tests θα διατίθενται πέρα από τα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ.

Το κανάλι των σούπερ μάρκετ

Διά του υπουργού Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη προσδιορίστηκαν ως ενδεχόμενα κανάλια δωρεάν διάθεσης των self test τα σούπερ μάρκετ της χώρας. Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδης είπε πως τα self test θα διανέμονται και από άλλα κανάλια, πέραν των φαρμακείων, και ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «το υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύει πως η διανομή μπορεί να γίνεται από τα σούπερ

Ερωτηθείς για πώς θα γίνεται η ταυτοποίηση του δικαιούχου για δωρεάν self test, διαδικασία που σήμερα γίνεται από τους φαρμακοποιούς μέσω ειδικής πλατφόρμας με τη χρήση του ΑΜΚΑ και φυσικά για το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα αφού ο ίδιος ο πολίτης θα επιλέγει εάν θέλει να δώσει τον ΑΜΚΑ του ή όχι για να προμηθευτεί δωρεάν το τεστ». Προανήγγειλε δηλαδή μια νέα διαδικασία σε ό,τι αφορά την προμήθεια των τεστ από τους πολίτες μέσω των σούπερ μάρκετ, όπου ο ΑΜΚΑ δεν θα είναι προαπαιτούμενος.

Πρόσβαση στον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο θεωρείται βέβαιο πως θα έχουν συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι «αιχμής», όπως είναι οι εργαζόμενοι στην εστίαση, τον τουρισμό, καθώς και πολίτες που εντάσσονται τώρα στη διαδικασία εμβολιασμού και είναι ενεργοί κοινωνικά όπως οι κάτω των 30 ετών. Θεωρείται πληθυσμός που θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα νέα κανάλια διανομής στα οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share