Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

Κορωνοϊός: Σάλος με τα «ψευδώς θετικά» self tests - Σε αναστάτωση τα σχολεία

Η ακραία περίπτωση των Ιωαννίνων και η απάντηση της κυβέρνησης

10 Μαΐου 2021 16:28
Κορωνοϊός: Σάλος με τα «ψευδώς θετικά» self tests - Σε αναστάτωση τα σχολεία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Αναστάτωση προκαλεί η υπόθεση των self tests κατά του κορωνοϊού στα σχολεία, καθώς μπορεί να έχουν δηλωθεί 3.000 θετικά περιστατικά, αλλά φαίνεται πως αρκετά είναι «ψευδώς θετικά», όπως αναφέρεται.

Γονείς επικοινωνούν από το πρωί με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καθώς κατά τη διαδικασία της αυτοεξέτασης των μαθητών με self test στο σπίτι, βρέθηκαν 3.000 θετικά αποτελέσματα, στα 1,6 εκατομμύρια τεστ που διενεργήθηκαν από εχθές. Μεγάλος αριθμός από αυτά, στη συνέχεια, όμως, αποδείχθηκαν αρνητικά, γεγονός το οποίο έχει θέσει ερωτηματικά για την αξιοπιστία των self tests.

Η πιο ακραία περίπτωση εντοπίστηκε στα Γιάννενα, όπου όταν μαθητές άρχισαν να κάνουν τα τεστ εν όψει της επιστροφής στα θρανία, τα αποτελέσματα έδειξαν «θετικά» σχεδόν σε όλα τα παιδιά.

Οι γονείς, δήλωσαν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ αλλά και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και δεκάδες μαθητές κλήθηκαν να επαναλάβουν τον δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test τόσο στην κεντρική πλατεία όσο και στη μονάδα που λειτουργεί στο στρατόπεδο Βελισσαρίου.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, από το αποτέλεσμα του rapid test προέκυψε σχεδόν για όλες τις περιπτώσεις ότι το self test είχε δώσει ψευδές αποτέλεσμα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την Κυριακή μόνο στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων έγιναν 500 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και θετικά ήταν μόλις πέντε από τα τεστ που διενεργήθηκαν.

Κορωνοϊός: Η αιτία των «ψευδώς θετικών» self tests που... δεν ανησυχεί την κυβέρνηση

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση, εάν στην περίπτωση των Ιωαννίνων τουλάχιστον, υπήρξε πρόβλημα με συγκεκριμένη παρτίδα self test. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ωστόσο, τα test με τα οποία γίνεται η διαδικασία της αυτοεξέτασης στους μαθητές, είναι άλλης εταιρίας, κινεζικής προέλευσης, και δεν είναι ίδια με τα test της εταιρείας Roche, με τα οποία είχε διενεργηθεί ο προηγούμενος έλεγχος στους μαθητές Λυκείου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα ψευδώς θετικά self test, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σήμερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, εξήγησε πως δηλώνονται στην πλατφόρμα και γίνεται επιβεβαίωση από τον ΕΟΔΥ με rapid test ή μοριακό σε δημόσια δομή.

«Το επιστημονικά αποδεκτό όριο ψευδώς θετικών τεστ που έχει τεθεί με βάση τις προδιαγραφές εγκυρότητας, οι οποίες είναι 99% στα αρνητικά, είναι 1% στα ψευδώς θετικά. Σε 1,6 εκατομμύρια self test το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε 16.000 ψευδώς θετικά», πρόσθεσε.

«Το σημαντικό είναι η εγκυρότητα στα αρνητικά. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να διαγνωστεί αρνητικός και να είναι θετικός», κατέληξε.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share