Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

Η Ελλάδα… μπαίνει στον 21ο αιώνα: Σεξουαλική αγωγή σε όλα τα σχολεία από Σεπτέμβρη

Επιτέλους... βήματα εξέλιξης σε ένα καθοριστικό κομμάτι

26 Φεβρουαρίου 2021 12:39
Η Ελλάδα… μπαίνει στον 21ο αιώνα: Σεξουαλική αγωγή σε όλα τα σχολεία από Σεπτέμβρη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Επιτέλους… εξέλιξη θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι υπάρχει στην χώρα μας σχετικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, καθώς ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την επέκταση του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο του 2021.

Η Ελλάδα, επομένως, παίρνει επιτέλους ένα… άρωμα 21ου αιώνα, με εξελίξεις με το ελληνικό #MeToo να ωθούν την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση. Η ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στα ελληνικά σχολεία, εντάσσεται στο πλαίσιο μέτρων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, σημειώνοντας έντονη κόντρα στη Βουλή για το ζήτημα.

Σεξουαλική αγωγή σε όλα τα σχολεία

Σεξουαλική αγωγή: Επεκτείνεται σε όλα τα ελληνικά σχολεία

«Επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που ξεκίνησε φέτος πιλοτικά» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

  • Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα με αυστηρότερες ποινές για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, καθώς και μια σειρά πρωτοβουλιών:
  • Εγκαινιάζεται μια κεντρική διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr όπου θα καταγράφονται όλες οι πληροφορίες για το θέμα και θα υποβάλλονται καταγγελίες μέσω τσατ σε πραγματικό χρόνο.
  • Δημιουργείται μητρώο στο οποίο καταγράφονται όλοι οι επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, με αυστηρές προδιαγραφές εγγραφής. Παραδείγματα τέτοιων επαγγελματιών είναι οι προπονητές και εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις. Το μητρώο θα πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την ΕΛ.ΑΣ.
  • Συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση και την εξωδικαστική επίλυση της κατηγορίας αυτής.

Επίσης:

  • Αναμένεται να έρθει προς κύρωση στη Βουλή η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ILO για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.
  • Θεσπίζονται Κώδικες δεοντολογίας στις επιχειρήσεις με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τους τηρούν.
  • Θεσπίζεται η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι την διαλεύκανση της υπόθεσης.
  • Στο πειθαρχικό δίκαιο του δημοσίου θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.
 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share