Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σχολεία: Οριστική απόφαση για άνοιγμα στις 14 Σεπτεμβρίου

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν

1 Σεπτεμβρίου 2020 11:52
Σχολεία: Οριστική απόφαση για άνοιγμα στις 14 Σεπτεμβρίου
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οριστική μοιάζει να είναι, μετά από αρκετές διαφωνίες που κατέληξαν... σε συμφωνία των ειδικών χθες (31/8), η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς και αυτή προορίζεται για τις 14 Σεπτεμβρίου, με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να φαίνεται πως δικαιώνεται.

Οι ειδικοί με την τελική και ομόφωνη εισήγησή τους διασφαλίζουν υψηλότερη… ευκρίνεια της επιδημιολογικής εικόνας καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο επέστρεφαν και οι τελευταίες οικογένειες από τις διακοπές τους, συνεπώς δίνεται ο απαραίτητος χρόνος ώστε να εντοπιστούν τυχόν φορείς της Covid-19.

Στις σχετικές ανακοινώσεις θα προβούν σήμερα το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η υπουργός Υγείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου θα παρίσταται και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις 14 Σεπτεμβρίου, αντί για τις 7 του μήνα όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, ελήφθη χθες σε τηλεδιάσκεψη της ειδικής επιτροπής για τον κορωνοϊό στην οποία συμμετείχε και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν να παραταθεί κατά μία εβδομάδα η έναρξη της σχολικής χρονιάς ώστε να έχουν επιστρέψει όλοι από τις διακοπές τους, να εντοπιστούν οι δυνητικά φορείς του ιού αλλά και να έχουν προετοιμαστεί πλήρως τα σχολεία.

Η φιλοσοφία τού να έχουν επιστρέψει όλοι από διακοπές, ώστε να μειωθεί το επιδημικό φορτίο και κατά συνέπεια όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος για επιπλέον κρούσματα, βρισκόταν εξ αρχής πίσω από τις «φωνές» που «ψήφιζαν» τη 14η Σεπτεμβρίου ως πιο κατάλληλη ημερομηνία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Επιπλέον, το γεγονός ότι για τρίτη κατά σειρά ημέρα χθες η ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων διατηρούταν σταθερά κάτω από τα 200 αποτελεί μια νότα αισιοδοξίας και εάν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι και τις επόμενες ημέρες, διασφαλίζεται ακόμη περισσότερο η ασφάλεια επιστροφής των μαθητών στις σχολικές τάξεις.

Με τις λεπτομέρειες να αναμένονται σήμερα, το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία είχε προετοιμάσει το έδαφος και για τα δύο σενάρια έναρξης της σχολικής χρονιάς. Το τελικό σχέδιο έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετές μέρες από την πολιτική ηγεσία και προβλέπει τη λειτουργία των τάξεων με τη συνολική σύνθεση των μαθητών, υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει τρεις δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, όπως διευκρίνισε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Μαθητές και εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να φορούν τη μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και μόνο στα διαλείμματα θα επιτρέπεται να την αφαιρούν.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική από το Νηπιαγωγείο σε όλους τους μαθητές, με το υπουργείο Παιδείας να εξαγγέλλει εκπαίδευση από εκπαιδευτικούς και ειδικούς στους μικρούς μαθητές έως και την Γ’ Δημοτικού για τη σωστή χρήση της.

Τα διαλείμματα θα γίνονται ξεχωριστά για κάθε τάξη και θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των μαθητών.

Το σχέδιο των ειδικών προβλέπει καθαρισμό των τάξεων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και μετά το πέρας τους, με το υπουργείο Εσωτερικών να προχωράει φέτος στην πρόσληψη 9.474 σχολικών καθαριστριών, εκ των οποίων οι 5.000 θα είναι πλήρους απασχόλησης (αυξημένες κατά 30% σε σχέση με πέρσι), ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

Αναφορικά με τα κενά, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη 25.046 αναπληρωτών, εκ των οποίων οι 21.065 αφορούν εκπαιδευτικούς και οι 3.981 ειδικό και βοηθητικό εκπαιδευτικό προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τους αναπληρωτές, η Ειδική Αγωγή ενισχύεται φέτος και με 4.500 μόνιμους διορισμούς.

Πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο ΕΟΔΥ θα αποστείλει οδηγίες προς τα σχολεία για τη διαχείριση ενός ύποπτου κρούσματος και για τη διαχείριση της μάσκας, ενώ θα πραγματοποιεί και δειγματοληπτικούς ελέγχους σε περιπτώσεις που χρήζουν παρέμβασης.

Εκδρομές και σχολικά πρωταθλήματα αναβάλλονται ενώ οι σχολικές εορτές και οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share