Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Πανελλαδικές εξετάσεις: «Αυλαία» για τα ΓΕΛ με Χημεία και Οικονομία

Οι ημερομηνίες των ειδικών μαθημάτων

26 Ιουνίου 2020 07:38
Πανελλαδικές εξετάσεις: «Αυλαία» για τα ΓΕΛ με Χημεία και Οικονομία
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Follow us on Google News

Σε Χημεία και Οικονομία θα εξεταστούν σήμερα Παρασκευή 26 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ρίχνοντας έτσι την «αυλαία» των Εξετάσεων με τα βασικά μαθήματα. Ενώ, ένας υποψήφιος μαθητής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εμφάνισε πυρετό και έντονο πονοκέφαλο με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση σε Εξεταστικό Κέντρο της Αττικής.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές που έχουν επιλέξει το νέο σύστημα εξετάζονται στη Χημεία (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στην Οικονομία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Όσον αφορά στους μαθητές των Γενικών Λυκείων που επέξελαν το παλαιό σύστημα, θα εξεταστούν στη Χημεία (Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών) και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορίκής).

Τα ειδικά μαθήματα

Με το τέλος των βασικών μαθημάτων, ακολουθούν τα ειδικά μαθήματα, η εξέταση των οποίων ξεκινά με τα Αγγλικά την 1η Ιουλίου, ενώ συνεχίζονται με το Ελεύθερο Σχέδιο στις 2 Ιουλίου, το Γραμμικό Σχέδιο στις 3 Ιουλίου και τα Ιταλικά στις 4 Ιουλίου.

Ακολουθούν τα Γερμανικά στις 6 Ιουλίου, τα Γαλλικά στις 7 Ιουλίου και τα Ισπανικά στις 8 Ιουλίου. Στη συνέχεια, οι εξετάσεις θα αφορούν τα μουσικά ειδικά μαθήματα, με τον Έλεγχο Μουσικών Ακουστικών Δεξιοτήτων στις 10 Ιουλίου, τη Μουσική Αντίληψη στις 11 Ιουλίου και τη Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία στις 13 Ιουλίου.

Για τους υποψήφιους των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, η διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας έχει οριστεί από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.

Πανελλαδικές εξετάσεις: Πάνω από 100.000 οι υποψήφιοι - Αύξηση για όσους προέρχονται από ΕΠΑΛ

Γνωστό έγινε το πόσοι θα είναι οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ για τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2020, με την αύξησή τους, μάλιστα, να είναι εντυπωσιακή, φτάνοντας κοντά στους 18.000.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αναμένεται να εξεταστούν συνολικά πάνω από 100.000 υποψήφιοι. Πιο συγκεκριμένα, 82.159 υποψήφιοι από Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις, εκ των οποίων το 80,49% επέλεξε να εξεταστεί με το φετινό σύστημα. Το 9,51% είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών και επέλεξαν να εξεταστούν με το προηγούμενο σύστημα.

Για όσους θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή το «σύστημα Γαβρόγλου», το οποίο θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος, τα μαθήματα δε θα έχουν συντελεστή βαρύτητας.

Παράλληλα, όσοι ανήκουν στην Ομάδα Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και όχι των Λατινικών, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε τα SOS για Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Αυξήθηκαν οι υποψήφιοι από ΕΠΑΛ

Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε φέτος στους υποψηφίους από τα Επαγγελματικά Λύκεια, με τον αριθμό τους να «αγγίζει» τους 18.000.

Ουσιαστικά, καταγράφεται μία προτίμηση των μαθητών προς τα ΕΠΑΛ αντί των ΓΕΛ, η οποία αποδίδεται στην αύξηση του αριθμού των θέσεων που μπορούν να διεκδικήσουν στα ΑΕΙ οι μαθητές των ΕΠΑΛ.

Με νέους κανόνες οι Πανελλαδικές φέτος

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η χρήση μάσκας από τους υποψηφίους είναι προαιρετική, αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες.

Σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων, ενώ το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους προετοιμασίας και εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο και η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται. Ο συνωστισμός πρέπει να αποφεύγεται και να τηρούνται όλοι οι κανόνες ατομικής υγιεινής. Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά το χρονικό διάστημα που θα διενεργούνται οι εξετάσεις.

Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια και θα ολοκληρωθούν στις 26/6 και 30/6 αντίστοιχα. Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων από 1 έως και 13 Ιουλίου.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share