Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Πανελλαδικές εξετάσεις 2020: Τα θέματα Βιολογίας και Κοινωνιολογίας

Δείτε αναλυτικά

19 Ιουνίου 2020 11:05
Πανελλαδικές εξετάσεις 2020: Τα θέματα Βιολογίας και Κοινωνιολογίας
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Follow us on Google News

Με Βιολογία και Κοινωνιολογία συνεχίστηκαν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων. Ενώ, ένας υποψήφιος μαθητής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εμφάνισε πυρετό και έντονο πονοκέφαλο με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση σε Εξεταστικό Κέντρο της Αττικής

Υπενθυμίζεται ότι φετινές Πανελλήνιες διεξάγονται με διπλό σύστημα, με τους υποψηφίους να επιλέγουν το σύστημα με το οποίο θέλουν να εξεταστούν. Με το νέο σύστημα, οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν εξετάζονται στα Λατινικά, αλλά στην Κοινωνιολογία, και παράλληλα, δεν υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας στις βαθμολογίες των μαθημάτων.

Ως εκ τούτου, σήμερα οι υποψήφιοι της Ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών, που εξετάζονται με το νέο σύστημα, δοκιμάζονται στην Κοινωνιολογία. Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας εξετάζονται στη Βιολογία.

Οι υποψήφιοι που επέλεξαν το παλαιό σύστημα εξετάζονται στη Βιολογία (Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού).

Τα θέματα Βιολογίας και Κοινωνιολογίας στις Πανελλήνιες 2020

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα θέματα για τις Πανελλήνιες, περίπου στις 10:00 το πρωί.

Αναλυτικά τα θέματα με το νέο σύστημα:

Δείτε τα θέματα Κοινωνιολογίας εδώ.

Δείτε τα θέματα Βιολογίας εδώ.

Πανελλαδικές εξετάσεις: Έτσι θα διαμορφωθούν τα ποσοστά εισαγωγής στα ΑΕΙ για αποφοίτους Λυκείου προηγούμενων ετών

Μια σημαντική απόφαση υπάρχει εν όψει των Πανελλαδικών εξετάσεων, με το Υπουργείο Παιδείας να προχωρά στην απόφασή του για το πώς θα διαμορφωθούν τα ποσοστά εισαγωγής στα ΑΕΙ για αποφοίτους ΓΕΛ προηγούμενων ετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση που υπεγράφη και έγινε σήμερα (2/6) γνωστή, τα ποσοστά για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδ. έτος 2020-21 για τους αποφοίτους των προηγούμενων ετών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ 2020, θα καθοριστούν με βάση το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018−2019 (παλαιό σύστημα).

Τα ποσοστά αυτά αφορούν υποψηφίους με τις εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και υποψηφίους με τις εξετάσεις των εσπερινών ΓΕΛ, ενώ γνωστό έγινε και το πρόγραμμα για τα ειδικά μαθήματα.

Ειδικότερα, θα ισχύσουν τα εξής:

1. Για τους αποφοίτους των προηγούμενων ετών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΓΕΛ 2020 με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018−2019 (παλαιό σύστημα), για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 ορίζεται ποσοστό θέσεων 9,51% επί των θέσεων του αριθμού εισακτέων που αντιστοιχούν στην κατηγορία των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΓΕΛ 2020.

2. Για τους αποφοίτους των προηγούμενων ετών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εσπερινών ΓΕΛ 2020 με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018−2019 (παλαιό σύστημα), για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 ορίζεται ποσοστό 13,66% επί των θέσεων που αντιστοιχούν στο καθ’ υπέρβαση ποσοστό 1% της κατηγορίας των Εσπερινών ΓΕΛ επί του αριθμού εισακτέων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, τα ποσοστά καθορίστηκαν με βάση τον αριθμό των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018−2019 (παλαιό σύστημα) σε σχέση με το συνολικό αριθμό των υποψηφίων του σχολικού έτους 2019−2020 σύμφωνα με τις αιτήσεις-δηλώσεις των υποψηφίων ανά κατηγορία (Εξετάσεις Ημερησίων ΓΕΛ, Εξετάσεις Εσπερινών ΓΕΛ).

Σε ό,τι αφορά τις σχολές και τα τμήματα συναρμόδιων υπουργείων, το υπουργείο ενημέρωσε ότι το ποσοστό εισαγωγής των αποφοίτων με το παλαιό σύστημα θα αποδοθεί στα κατά περίπτωση συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ορισθεί ο αριθμός εισακτέων, με κοινή απόφαση της υπουργού Παιδείας και των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share