Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020

Βάσεις 2019: Μεγαλώνει το άνοιγμα μεταξύ Αθήνας και περιφέρειας! Πολλοί πέρασαν με βαθμούς κάτω από τη βάση!

Φέτος έγινε η μεγάλη ανατροπή!

27 Αυγούστου 2019 17:34
Βάσεις 2019: Μεγαλώνει το άνοιγμα μεταξύ Αθήνας και περιφέρειας! Πολλοί πέρασαν με βαθμούς κάτω από τη βάση!

Φέτος έγινε η μεγάλη ανατροπή στις βάσεις των Πανελληνίων εξετάσεων! Πολλοί υποψήφιοι πέρασαν με βαθμούς κάτω από τη βάση και έτσι μεγαλώνει το άνοιγμα μεταξύ Αθήνας και περιφέρειας!

Πτώση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές, είσοδος σε πανεπιστημιακά τμήματα με βαθμούς κάτω από τη βάση, άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ αστικών κέντρων και Περιφέρειας είναι τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Επίσης, οι λεγόμενες καθηγητικές σχολές “γκρεμίστηκαν”, με τις Φιλοσοφικές σχολές να δέχονται υποψηφίους με βαθμούς κοντά στη βάση, θέτοντας το ερώτημα τι πρέπει να γίνει με τη θέσπιση βάσης του “10” και κυρίως τι πτυχία θέλουμε να έχουμε, αν ανοίγουν οι πόρτες των Πανεπιστημίων μόνο με το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου. Οι στρατιωτικές σχολές “κράτησαν” τις βάσεις τους, καθώς οδηγούν σε μια σίγουρη θέση στην αγορά εργασίας, που αποδεικνύεται οτι είναι και το ζητούμενο της πλειονότητας των υποψηφίων, καθώς τα Οικονομικά και η Πληροφορική έχουν άνοδο των βάσεων.

Βάσεις

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Αθήνας και Περιφέρειας, καθώς το Οικονομικό τμήμα στην Τρίπολη έχει 3.000 λιγότερα μόρια από το αντίστοιχο της Αθήνας, δείχνοντας ότι οι φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν μακριά από τα σπίτια τους λόγω οικονομικής συγκυρίας.

Στην “ταυτότητα” των φετινών Πανελλαδικών καταγράφεται επίσης η πτωτική πορεία των υψηλόβαθμων Ιατρικών, Νομικών, αλλά και Πολυτεχνικών και των λεγομένων καθηγητικών σχολών. Αντίθετα, μεγάλη άνοδος σημειώνεται στις Οικονομικές σχολές και στις σχολές Πληροφορικής, ενώ πτώση σημειώνεται στις στρατιωτικές σχολές.

Ένα ακόμα στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων είναι ότι «καταψηφίστηκαν» οι αλλαγές Γαβρόγλου με πτώση στις νέες σχολές και στις σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εκτός από αυτό της Πληροφορικής. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας, Γιάννης Βαφειαδάκης, οι υποψήφιοι προτιμούν σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα και φυσικά σχολές που έχουν σχέση με την αγορά εργασίας, όπως φαίνεται από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι και φέτος τα κορίτσια έγραψαν καλύτερα από τα αγόρια.

-Η βάση της Ιατρικής Σχολής Αθήνας διαμορφώνεται στα 18.724 μόρια, παρουσιάζοντας πτώση 305 μόρια σε σχέση με το 2018, που ήταν στα 19.029.

- Αντίστοιχα, η Νομική Αθήνας έχει βάση 18.013 μόρια, 206 μόρια λιγότερα από το 2018.

- Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών η βάση διαμορφώνεται στα 18.314, αυξημένη κατά 74 μόρια, ενώ στη σχολή Αρχιτεκτόνων η βάση είναι στα 19.050, παρουσιάζοντας πτώση 284 μόρια.

Χαρακτηριστικό της πτώσης των φετινών βάσεων είναι το τμήμα Φιλολογίας Αθήνας με βάση στα 14.677 μόρια, μειωμένη κατά 1.590, και το Μαθηματικό Αθήνας με τη βάση να διαμορφώνεται στα 14.617 μόρια από τα 15.152 που ήταν πέρυσι.

Και όμως μαθητής μπήκε στο Πανεπιστήμιο με... 840 μόρια!

Βάσεις

Σε ελεύθερη πτώση οι βάσεις για το 2019 και, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μαθητής εισήχθη στο πανεπιστήμιο με βαθμό μόλις 4,7. Βάσεις 2019: 159 τμήματα έχουν βάση εισαγωγής κάτω από 10.000 μόρια! (Video)

Κι όμως, ο παραπάνω βαθμός δεν είναι το μοναδικό... παράδοξο των φετινών βάσεων. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής από το Γενικά Λύκεια είναι 4.737 μόρια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Ακόμη χαμηλότερες ήταν οι βαθμολογικές επιδόσεις στους απόφοιτους των ΕΠΑΛ, με χαρακτηριστική περίπτωση αποφοίτου ημερήσιου ΕΠΑΛ, που με μόλις 840 μόρια, δηλαδή με βαθμό 0,8, μπαίνει στο τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης, στην Κοζάνη, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Άλλος ένας υποψήφιος, με μόλις 845 μόρια, εισέρχεται στο τμήμα πολιτικών μηχανικών της Πάτρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ένα ποσοστό μαθητών από τα Γενικά Λύκεια της τάξης του 25% μπαίνει στο πανεπιστήμιο με βαθμοί κάτω από την βάση του 10, ενώ στα επαγγελματικά Λύκεια το ποσοστό ανεβαίνει στο 40%.

Βάσεις 2019: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα! Δείτε που περάσατε!

Βάσεις 2019: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα! Δείτε που περάσατε!

«Τέλος» στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων, καθώς ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των βάσεων. Κεραμέως: "Ένας στους τέσσερις υποψηφίους μπαίνει στην πρώτη σχολή προτίμησης του!" (Video)

Οι υποψήφιοι μπαίνοντας στη διεύθυνση http://results.it.minedu.gov.gr και αφού πληκτρολογήσουν:

  • Τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
  • Τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

μπορούν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα αποστάλθηκαν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια το μεσημέρι.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Επίσης, την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του υπουργείου.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share