Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020

Κεραμέως: "Ένας στους τέσσερις υποψηφίους μπαίνει στην πρώτη σχολή προτίμησης του!" (Video)

Σήμερα ανακοινώνονται οι βάσεις!

27 Αυγούστου 2019 10:35
Κεραμέως:

"Ένας στους τέσσερις υποψηφίους μπαίνει στην πρώτη σχολή προτίμησης του!" ανακοίνωσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως! Σήμερα θα δοθεί τέλος στους υποψήφιους αφού σε λίγη ώρα ανακοινώνονται οι βάσεις!

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στις Βάσεις 2019, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι αναμένεται πτώση κατά 100 έως και 200 μόρια στις Νομικές Σχολές, πτώση 200 έως και 300 μορίων στις Ιατρικές σχολές, καθώς και πτώση από 300 έως 800 μόρια στις Πολυτεχνικές. Σε ό,τι φορά τις Βάσεις 2019 για τις Παιδαγωγικές σχολές, η υπουργός Παιδείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υποχωρήσουν κατά 300 περίπου μόρια.

Μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα», η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι οι Βάσεις 2019 κινούνται, γενικά, καθοδικά, με εξαίρεση κάποιες σχολές, κυρίως οικονομικές (4ο επιστημονικό πεδίο).

Σχολές βάσεις

Πτωτική τάση, όπως σημείωσε η κυρία Κεραμέως, υπάρχει και στις Μαθηματικές σχολές (500 έως 1000 μόρια). Αντίθετα, οι Βάσεις 2019 αναμένεται να ανέβουν κατά 300 μόρια στην Πληροφορική, ενώ ανοδικές τάσεις παρατηρούν στις Οικονομικές και στις Αστυνομικές σχολές.

Η υπουργός Παιδείας σχολίασε στη συνέχεια ότι οι παράγοντες που καθορίζουν τις βάσεις είναι ο αριθμός των εισακτέων, που φέτος ήταν αυξημένος, οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων που φέτος κινήθηκαν πτωτικά στα περισσότερα επιστημονικά πεδία, καθώς και οι προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως τις κατέγραψαν στα μηχανογραφικά τους δελτία.

Η πτώση στις Βάσεις 2019, σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, οφείλεται εν πολλοίς στις χαμηλές βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων. Η κυρία Κεραμέως ανέφερε καταλήγοντας πως το 23% των υποψηφίων εισάγεται στη σχολή πρώτης προτίμησης, ενώ δήλωσε ότι στα Γενικά Λύκεια πάνω από το 25% των υποψηφίων έχει γράψει κάτω από 10 και στα Επαγγελματικά Λύκεια το συγκεκριμένο ποσοστό είναι άνω του 40%.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

Βάσεις 2019: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το 2ο επιστημονικό πεδίο;

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το 2ο επιστημονικό πεδίο και που θα κυμανθούν οι βάσεις φέτος; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων;

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο ολοκληρώνει τώρα τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις και εντός των δύο επόμενων ημερών θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Καθώς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα, δίνονται και οι τελευταίες εκτιμήσεις για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής.

Βάσεις Πανελλαδικές εξετάσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, πτώση αναμένεται να σημειωθεί στο πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο επιστημονικό πεδίο, ενώ το τέταρτο θα παρουσιάσει αύξηση.

Πληροφορίες του αρμόδιου υπουργείου, που επικαλείται η εφημερίδα, κάνουν λόγο για «βουτιά» των βάσεων σε αυτά τα τρία πεδία, ενώ σε αυτό των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής τα μόρια εισαγωγής στις περισσότερες σχολές θα ανέβουν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που παρατηρείται – και θα γίνει αντιληπτό και μετά τις επίσημες ανακοινώσεις – είναι μία εντυπωσιακή πτώση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα.

Οι εκτιμήσεις για το 2ο επιστημονικό πεδίο

2ο Πεδίο (Θετικές Επιστήμες): Αναμένεται μία αξιοσημείωτη πτώση βάσεων σε όλα τα Πολυτεχνικά τμήματα του κέντρου αλλά και της περιφέρειας. Παράλληλα, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων καθώς και τα νέα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Χημικών Μηχανικών, αναμένεται ότι θα διαμορφώσουν συνθήκες περαιτέρω πτώσης των βάσεων στις σχολές μεσαίας ζήτησης του πεδίου. Εδώ είχαμε 1.300 λιγότερους υποψηφίους σε σχέση με την περσινή εξεταστική διαδικασία και θέσεις οριακά περισσότερες από αυτούς. Στο πεδίο αυτό φαίνεται πως διαμορφώνονται φέτος συνθήκες «ελεύθερης πρόσβασης». Πάντως, σε μια σειρά από νέα πανεπιστημιακά τμήματα που προέκυψαν από τη συνένωση ΤΕΙ ή απλά τη μετονομασία ΤΕΙ σε πανεπιστήμια (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο - πρώην ΤΕΙ Κρήτης), είναι προφανές ότι θα γίνουν δεκτοί φέτος υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, αρκετά κάτω από τη βαθμολογική βάση των 10.000 μορίων.

Πού θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματα οι υποψήφιοι
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, με μερικά κλικ.

α) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
β) πληκτρολογώντας τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο)

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα θα σταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να προωθηθούν στα σχολεία. Στη συνέχεια, οι καταστάσεις θα εκτυπωθούν και θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα σχολεία θα δείχνουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τη σχολή εισαγωγής του και όχι το όνομά του.

Προετοιμάστε το παιδί σας σωστά για την φοιτητική του ζωή! (Video)

Η ώρα για όλους τους μαθητές έφτασε και θα γίνουν οι φοιτητές τώρα τον Σεπτέμβριο! Τι πρέπει να κάνουν όμως οι γονείς για να προετοιμάσουν τα παιδιά τους σωστά;

Η εκπαιδευτικός Ιωάννα Γκοτσοπούλου συμβουλεύει τους γονείς τι θα πρέπει να κάνουν ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση του παιδιού τους στη φοιτητική ζωή.

Η μετάβαση από την μαθητική ζωή στην φοιτητική και γενικά στην ενήλικη είναι δύσκολη για κάθε παιδί! Όταν όμως το παιδί θα πρέπει να μετακομίσει σε άλλη πόλη για να σπουδάσει τότε οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτεροι προσεχτικοί με τα βήματα που θα κάνουν! Να σας θυμίσουμε: Πόσο κοστίζει ο σχολικός εξοπλισμός κάθε μαθητή;

Ο έφηβος πρέπει να διαλέξει ένα σπίτι που θα του ταιριάζει και θα νιώθει άνετα για να μπορέσει να αποδόσει καλύτερα! Το περιβάλλον που θα ζει θα πρέπει να το γνωρίζει και να ξέρει ποιες ανάγκες θα μπορεί να εξυπηρετήσει από την περιοχή που θα μένει!

Δείτε το βίντεο αναλυτικά στο Athensmagazine.gr:

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share