Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019

Πανελλαδικές 2019: Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις;

Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα;

5 Ιουλίου 2019 11:58
Πανελλαδικές 2019: Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις;

Πτώση των βάσεων αναμένεται φέτος στην πλειονότητα των τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία είναι εμφανής κυρίως στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (των Θετικών Επιστημών) και στο 3ο (των Επιστημών Υγείας).

Ιδιαίτερα ευνοϊκές μοιάζουν οι συνθήκες –τουλάχιστον από πλευράς αριθμών– για την κατηγορία των 81.244 υποψηφίων των γενικών λυκείων που διεκδικούν μία από τις 78.335 θέσεις στα ΑΕΙ της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Πέμπτη, ξεκίνησε η οριστικοποίηση και υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων από τους υποψηφίους.

Σύμφωνα με τα βαθμολογικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου, οι άριστοι υποψήφιοι φέτος σε κάποια μαθήματα «έπεσαν» και σε κάποια «ανέβηκαν».

undefined

Οι νέες θέσεις στα ΑΕΙ και το Μηχανογραφικό Δελτίο χωρίς Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα αναμένεται να οδηγήσει σε εκπλήξεις και ανατροπές.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα επίπεδα του 2018 με πιθανές μικρές αυξομειώσεις.

Στο 2ο Πεδίο Θετικών Επιστημών θα σημειωθεί σημαντική πτώση βάσεων που προκλήθηκε κυρίως από τα δύσκολα θέματα της Φυσικής και της Χημείας.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο Υγείας και Ζωής αναμένεται μικρή πτώση.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα υπάρξει σταθερότητα και επίσης μικρές αυξομειώσεις.

Πανελλαδικές 2019: Οι «παγίδες» και η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού!

Ως ημερομηνία οριστικοποίησης του Μηχανογραφικού Δελτίου ορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας η 15η Ιουλίου. Φέτος για πρώτη φορά το Μηχανογραφικό Δελτίο είναι τελείως διαφορετικό καθώς η βασική διαφοροποίηση είναι οτι υπάρχουν μόνο πανεπιστημιακά τμήματα, μετά την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ. Μπορείτε να δείτε επίσης τι επιλογή έχουν όσοι δεν "πέρασαν"!

Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης «οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν τις πραγματικές τους επιθυμίες καθώς στην ουσία πρόκειται για ένα καινούργιο μηχανογραφικό δελτίο με μόνο πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία θα έχουν νέες βάσεις για πρώτη φορά».

Οι ειδικοί εκτιμούν οτι οι υποψήφιοι πρέπει να ψάξουν κρυμμένες «ευκαιρίες» στα μηχανογραφικό δελτίο με τμήματα κυρίως στην Περιφέρεια τα οποία πρωτοεμφανίζονται φέτος και πιθανότατα επειδή δεν είναι πολύ γνωστά να μην αποτελέσουν πόλο έλξης.

Οι ειδικοί συνιστούν στους φετινούς υποψήφιους να μην παρασυρθούν από τις περυσινές βάσεις των τμημάτων ή να συμπληρώσουν μηχανογραφικό με γνώμονα τις βάσεις των τμημάτων. Οι προτιμήσεις τους πρέπει να εκφράζουν τις πραγματικές τους επιθυμίες και όχι να συμπληρώσουν κατά φθίνουσα σειρά σχολές.

Πανελλαδικές 2019: Οι «παγίδες» και η σωστή συμπλήρωση!

Την φετινή χρονιά, σε σύνολο 459 τμημάτων, περιλαμβάνονται πολλά νέα τμήματα και προγράμματα σπουδών τα οποία αφορούν σχεδόν το 1/3 του μηχανογραφικού. Στα τμήματα αυτά θα διαμορφωθούν βάσεις για πρώτη φορά που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ποια θα είναι η πορεία τους.

Επίσης, στα νέα τμήματα, για όσους ενδιαφέρονται ή θα διεκδικήσουν μετεγγραφή, δεν έχουν ανακοινωθεί οι σχετικές αντιστοιχίες. Επομένως , όπως εκτιμούν οι ειδικοί, υπάρχει ακόμα ένας άγνωστος παράγοντας.

Οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να αποκτήσουν τον προσωπικό τους κωδικό από το Λύκειό τους, προκειμένου να μπορέσουν να μελετήσουν το φετινό μηχανογραφικό. Αναλυτικότερα, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μπορούν να απευθυνθούν στο Λύκειό τους από αύριο και μετά, για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση , να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (προσωρινή αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας «οριστικοποίηση») ως και την Δευτέρα 15-7-2019.

Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Πώς θα κάνετε δωρεάν μεταπτυχιακό;

Πανελλήνιες 2019: Τι επιλογή έχουν όσοι δεν "πέρασαν";

Διαβάστε περισσότερα θέματα παιδείας στο Athensmagazine.gr

 
 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share