Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Πανελλαδικές 2019: Οι «παγίδες» και η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού!

Το φετινό Μηχανογραφικό Δελτίο είναι τελείως διαφορετικό!

2 Ιουλίου 2019 07:41
Πανελλαδικές 2019: Οι «παγίδες» και η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού!

Ως ημερομηνία οριστικοποίησης του Μηχανογραφικού Δελτίου ορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας η 15η Ιουλίου. Φέτος για πρώτη φορά το Μηχανογραφικό Δελτίο είναι τελείως διαφορετικό καθώς η βασική διαφοροποίηση είναι οτι υπάρχουν μόνο πανεπιστημιακά τμήματα, μετά την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ. Μπορείτε να δείτε επίσης τι επιλογή έχουν όσοι δεν "πέρασαν"!

Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης «οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν τις πραγματικές τους επιθυμίες καθώς στην ουσία πρόκειται για ένα καινούργιο μηχανογραφικό δελτίο με μόνο πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία θα έχουν νέες βάσεις για πρώτη φορά».

Οι ειδικοί εκτιμούν οτι οι υποψήφιοι πρέπει να ψάξουν κρυμμένες «ευκαιρίες» στα μηχανογραφικό δελτίο με τμήματα κυρίως στην Περιφέρεια τα οποία πρωτοεμφανίζονται φέτος και πιθανότατα επειδή δεν είναι πολύ γνωστά να μην αποτελέσουν πόλο έλξης.

Οι ειδικοί συνιστούν στους φετινούς υποψήφιους να μην παρασυρθούν από τις περυσινές βάσεις των τμημάτων ή να συμπληρώσουν μηχανογραφικό με γνώμονα τις βάσεις των τμημάτων. Οι προτιμήσεις τους πρέπει να εκφράζουν τις πραγματικές τους επιθυμίες και όχι να συμπληρώσουν κατά φθίνουσα σειρά σχολές.

Την φετινή χρονιά, σε σύνολο 459 τμημάτων, περιλαμβάνονται πολλά νέα τμήματα και προγράμματα σπουδών τα οποία αφορούν σχεδόν το 1/3 του μηχανογραφικού. Στα τμήματα αυτά θα διαμορφωθούν βάσεις για πρώτη φορά που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ποια θα είναι η πορεία τους.

Επίσης, στα νέα τμήματα, για όσους ενδιαφέρονται ή θα διεκδικήσουν μετεγγραφή, δεν έχουν ανακοινωθεί οι σχετικές αντιστοιχίες. Επομένως , όπως εκτιμούν οι ειδικοί, υπάρχει ακόμα ένας άγνωστος παράγοντας.

Οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να αποκτήσουν τον προσωπικό τους κωδικό από το Λύκειό τους, προκειμένου να μπορέσουν να μελετήσουν το φετινό μηχανογραφικό. Αναλυτικότερα, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μπορούν να απευθυνθούν στο Λύκειό τους από αύριο και μετά, για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση , να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (προσωρινή αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας «οριστικοποίηση») ως και την Δευτέρα 15-7-2019.

Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Πανελλαδικές: Η μητέρα που συγκέντρωσε 19.400 μόρια και πέρασε στην ιατρική!

Μια πολυσχιδής προσωπικότητα που χτύπησε κυριολεκτικά «οροφή» στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, είναι μια γυναίκα οικογενειάρχης από τον Βόλο, η οποία συγκέντρωσε 19.400 μόρια και πέρασε στην ιατρική!

Η Σμαράγδα Λιάτσικου είναι εργαζόμενη, είναι ταυτόχρονα και μητέρα, και στα 47 της χρόνια κάνει το όνειρό της πραγματικότητα: Όχι μόνο κατάφερε να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και συγκέντρωσε την κορυφαία βαθμολογία στις πανελλαδικές εξετάσεις, φθάνοντας τα 19.435 μόρια.

Η Σμαράγδα Λιάτσικα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι «στόχος ήταν να μπω στο Πανεπιστήμιο και να γίνω γιατρός.Φοίτησα 2 χρόνια στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, δεν έκανα φροντιστήριο καθόλου, και παράλληλα εργάζομαι μέχρι και σήμερα ως νοσηλεύτρια σε μεγάλη ιδιωτική κλινική του Βόλου. Το όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα και παίρνει σάρκα και οστά. Έχω παράλληλα την ευθύνη για την οικογένειά μου, αλλά και για τον σύλλογό μου, αφού είμαι πρόεδρος του Συλλόγου Υγειονομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της Δομής Ισότητας του Ε.Κ.Β.».

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share