Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Συντάξεις, επίδομα θέρμανσης, επιστρεπτέα προκαταβολή, δώρο Χριστουγέννων: Όλες οι πληρωμές Ιανουαρίου

Αναλυτικά οι ημερομηνίες

22 Ιανουαρίου 2021 19:13
Συντάξεις, επίδομα θέρμανσης, επιστρεπτέα προκαταβολή, δώρο Χριστουγέννων: Όλες οι πληρωμές Ιανουαρίου
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Μια σειρά από πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από το κράτος από την Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα πληρώνονται στους δικαιούχους οι συντάξεις Φεβρουαρίου, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, το επίδομα θέρμανσης, οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια αλλά και το δεύτερο μέρος του δώρου Χριστουγέννων για όσους μισθωτούς βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας τον Δεκέμβριο. Ενώ, αλλάζουν τα δεδομένα για την οικονομική ενίσχυση σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Συντάξεις Φεβρουαρίου

Από την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι πληρωμές για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, από τις 25 Ιανουαρίου 2021 έως τις 28 του ίδιου μήνα οι συνταξιούχοι θα λάβουν τις συντάξεις για τον Φεβρουάριο.

  • Το ΙΚΑ θα πληρώσει τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2021:
  1. Δευτέρα 25 Ιανουαρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
  2. Τρίτη 26 Ιανουαρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)
  • Ο OAEE θα πληρώσει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 202
  • Ο OΓΑ θα πληρώσει τις συντάξεις την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021
  • Το Δημόσιο θα πληρώσει τις συντάξεις την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα πληρώσουν τις συντάξεις την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα πληρώσει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα πληρώσει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
  • Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα πληρώσουν τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021
  • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021
  • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Δώρο Χριστουγέννων

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα προς το τέλος της αναμένεται να πληρωθούν τη δεύτερη δόση του Δώρου Χριστουγέννων όσοι δικαιούχοι ήταν σε αναστολή εργασίας τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί που έχουν χρόνο αναστολής τον Δεκέμβριο θα λάβουν το δεύτερο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων έως 31 Ιανουαρίου από το κράτος. Πρόκειται για την αναλογία της αναστολής από 1η έως 31 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως στις 21 Δεκεμβρίου το κράτος πλήρωσε σε 1.060.434 εργαζόμενους, το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας για την περίοδο 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Oι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 έφτασαν τις 732.000, ενώ από την επόμενη εβδομάδα (πιθανότατα στις 25 Ιανουαρίου) θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα ποσά, όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναφορικά με το ποσό της επιστροφής, ο υπουργός δήλωσε πως για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και 5 το ποσό της επιστροφής ανέρχεται σε 50% ενώ η κυβέρνηση θα αξιολογήσει κάτι αντίστοιχο και για τις τρεις προηγούμενες. «Συνολικά, στην επιχειρηματικότητα έχουν δοθεί 7 δισ. ευρώ, μαζί με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5», σημείωσε, μιλώντας στο Open TV. Το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 υπολογίζεται σε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Επίδομα Θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή περίοδο είναι διευρυμένο, θα υπολογιστεί με βάση τον οικισμό που κατοικούν οι ενδιαφερόμενοι. Το επίδομα θέρμανσης θα πληρωθεί στους δικαιούχους σε δύο φάσεις, ανάλογα με τον χρόνο υποβολής των τιμολογίων αγοράς των καυσίμων.

Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης θα καταβληθεί σε δύο φάσεις.

  • Έως τις 31 Ιανουαρίου θα πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης για αγορές που έγιναν έως τις 21 Δεκεμβρίου του 2020
  • Έως τις 31 Μαρτίου θα πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης για αγορές έως 28 Φεβρουαρίου

Φέτος για πρώτη φορά, εκτός από την αγορά πετρελαίου, ισχύει και η αγορά φυσικού αερίου υγραερίου και καυσόξυλων σε οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους. Ο υπολογισμός του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης εξαρτάται από την τοποθεσία των δικαιούχων (η οποία καθορίζεται από τον Ταχυδρομικό Κώδικα της διεύθυνσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση), αλλά και τον αριθμό των ανήλικων μελών της οικογένειας. Επίσης, για κάθε ανήλικο θα υπάρχει προσαύξηση 10%.

Μείωση ενοικίου: Συνεχίζονται οι πληρωμές

Ηδη αυτή την εβδομάδα συνολικά 137.049 δικαιούχοι πληρώνονται τα χρήματα από τη μείωση ενοικίου στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet, έως το βράδυ της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας. Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το κράτος καλύπτει το 50% για τη μείωση ενοικίου που αφορά σε ιδιοκτήτες ακινήτων, .

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές, έπειτα από την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων που έχουν υποβληθεί, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share