Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021

Επίδομα θέρμανσης: Μεγάλη "ανάσα" για τα νοικοκυριά - "Χάος" με τις αιτήσεις

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε τις απαντήσεις για το τι θα γίνει

20 Ιανουαρίου 2021 11:58
Επίδομα θέρμανσης: Μεγάλη
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Επίδομα θέρμανσης: Αρκετοί είναι αυτοί που περιμένουν με ανυπομονησία τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης αν το δικαιούνται και αν τελικά θα το πάρουν, ενώ κάποιοι άλλοι απορούν σχετικά με το τι ποσό θα λάβουν. Επίσης δείτε τι θα γίνει με τις Αναστολές Ιανουαρίου και πως θα γίνει η διαδικασία για την υποβολή δηλώσεων.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι του OPEN μίλησε σχετικά με το επίδομα θέρμανσης και τι θα γίνει τελικά με την πληρωμή του αλλά και ποιοι αναμένεται να το πάρουν.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης: Τις επόμενες ώρες η υπουργική απόφαση

Ειδικότερα πάνω από 100 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί τελικά το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης, εκ των οποίων τα μισά θα καταβληθούν στα νοικοκυριά έως το τέλος του μήνα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών (OPEN) τις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται το ποσό του επιδόματος που θα πιστωθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης ανήλθαν σε 692.879 ενώ φέτος το επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 80 έως 650 ευρώ θα λάβουν και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αλλά και όσοι έχουν προμηθευτεί καυσόξυλα και pellet και κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους.

Με το επίδομα θέρμανσης ανέφερε τι θα γίνει ο Χρήστος Σταικούρας.

«Κόπηκαν» 60.000 ιδιοκτήτες ακινήτων από την αποζημίωση για τα κουρεμένα ενοίκια

Επίσης όπως αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας περίπου 60.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έμειναν χωρίς κρατική αποζημίωση για τα ενοίκια του Νοεμβρίου που μείωσαν υποχρεωτικά κατά 40% λόγω ΙΒΑΝ. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες δεν είχαν δηλώσει το ΙΒΑΝ ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού τους στο Taxisnet, ο οποίος απαιτείται, για να μπορέσουν να εισπράξουν την κρατική αποζημίωση για το 50% των «χαμένων» ενοικίων.

Οι φορολογούμενοι καλούνται τώρα μέσω email από την ΑΑΔΕ να καταχωρίσουν το ΙΒΑΝ στον προσωπικό τους λογαριασμό στο ΜyTaxisnet ώστε τις επόμενες ημέρες να ανοίξει ο δρόμος για την πληρωμή τους. Σε εκκρεμότητα όμως παραμένουν χιλιάδες ακόμα δηλώσεις ιδιοκτητών καθώς η ΑΑΔΕ μέσα από τις διασταυρώσεις που «τρέχει» έχει εντοπίσει λάθη που μπλοκάρουν την πληρωμή τους.

Η ΑΑΔΕ στέλνει email και ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις COVID για να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις.

Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου που ξεκίνησε η καταβολή της κρατικής αποζημίωσης 137.049 ιδιοκτήτες που μείωσαν τα ενοίκια του Νοεμβρίου κατά 40% είδαν τα χρήματα της αποζημίωσης στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Οι υπόλοιπες δηλώσεις – αιτήσεις εξετάζονται από την ΑΑΔΕ και όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 50% των ενοικίων που έχασαν. Η κρατική αποζημίωση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Με τη διάταξη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς θα διευκρινίζεται σε ποιες περιπτώσεις δεν καταβάλλεται καθόλου ενοίκιο για τους δυο πρώτους μήνες του έτους και σε ποιες περιπτώσεις οι ενοικιαστές πληρώνουν το 60% του μισθώματος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share