Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Επίδομα 534 ευρώ: Παρατείνεται και για τον Ιανουάριο η αναστολή των συμβάσεων εργασίας

Έκτακτη απόφαση της κυβέρνησης!

15 Ιανουαρίου 2021 12:17
Επίδομα 534 ευρώ: Παρατείνεται και για τον Ιανουάριο η αναστολή των συμβάσεων εργασίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Tο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ετοιμάζει την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας τον Ιανουάριο και την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ στους εργαζόμενους.

Έτσι οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους για άλλο έναν μήνα θα πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής δηλαδή 18 ευρώ για κάθε ημέρα αναστολής.

Παράλληλα ξεκινάει σήμερα και μέχρι την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου η υποβολή ορθών επαναλήψεων δηλώσεων αναστολής σύμβασης εργασίας για τον Δεκέμβριο στο supportemployees.services.gov.gr.

Ειδικότερα δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση καθώς και ορθών επαναλήψεων για αύξηση και μόνο των διαστημάτων αναστολής.

Επίδομα 534 ευρώ: Παρατείνεται και για τον Ιανουάριο η αναστολή των συμβάσεων εργασίας

Για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή ισχύουν τα εξής:

  • Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ)
  • Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Παράλληλα σήμερα λήγει η δυνατότητα υποβολής μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς. Επίσης μέχρι 31 Ιανουαρίου έχει πάρει παράταση η εφαρμογή της τηλεργασίας και του κυλιόμενου ωραρίου προσέλευσης των εργαζομένων.

Σε ότι αφορά την τηλεργασία όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οφείλουν να προαναγγείλουν στο σύστημα «Εργάνη» την τηλεργασία πριν την έναρξή της με το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού» για την δήλωση της εξ αποστάσεως εργασίας.

Επίδομα 534 ευρώ: Παρατείνεται και για τον Ιανουάριο η αναστολή των συμβάσεων εργασίας

Όλες οι επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας υποχρεούνται έως 31/01/2021 να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

Όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ. Οι εργοδότες μπορούν να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.

Το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share