Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες: Πότε αναμένεται να το λάβουν - Ποιο το δικαιούνται

Αναλυτικά

1 Ιανουαρίου 2021 13:45
Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες: Πότε αναμένεται να το λάβουν - Ποιο το δικαιούνται

Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ: Μπορεί το 2020 να έφυγε αλλά αρκετοί είναι αυτοί που περιμένουν ακόμη τι θα γίνει με τα επιδόματα τους, ενώ παράλληλα χιλιάδες επιστήμονες αναμένουν να δουν τι θα γίνει με το έκτακτο επίδομα. Επίσης δείτε πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα Δεκεμβρίου για όσους είναι με αναστολή σύμβασης.

Συγκεκριμένα αναμένεται ότι το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ θα καταβληθεί μέσα στον Ιανουάριο σε 100.000 επιστήμονες, με την πλατφόρμα να ανοίγει στις αρχές του Ιανουαρίου.

Στα μέσα του Ιανουαρίου αναμένεται να καταβληθεί το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ.

Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ: Πως θα δοθεί - Πως θα γίνουν οι αιτήσεις

Ειδικότερα όλοι οι επιστημονικοί σύλλογοι καλούνται να συμφωνήσουν σε μία κοινή πρόταση την οποία θα καταθέσουν στο υπουργείο Εργασίας και θα αποτελέσει τη βάση για την υπογραφή Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τα κριτήρια, το εύρος των δικαιούχων και το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης, την οποία ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει να υλοποιήσει άμεσα.

Το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, λογιστές, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές, οικονομολόγοι και κτηνίατροι. Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δικαιούνται μόνο όσοι έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση με τα εισοδήματα που έλαβαν στο διάστημα έξαρσης της πανδημίας (Απρίλιος - Δεκέμβριος) και σε περίπτωση κατάθεσης ψευδών στοιχείων θα βεβαιώνεται βαρύτατο πρόστιμο.

Το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ αναμένεται να καταβληθεί στα μέσα του Ιανουαρίου.

Τι ισχύει για την ενίσχυση

Εκτός επιδόματος μένουν οι έμμισθοι επιστήμονες, προκειμένου να ενισχυθούν οι νέοι με δραστηριότητα έως 5 έτη και όσοι πλήττονται επαγγελματικά.

Οι δαπάνες που προκαλούνται από την καταβολή της ενίσχυσης καλύπτονται από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, δηλαδή από τις δικές τους εισφορές για τον κλάδο ανεργίας.

Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share