Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους: Ποιοι το δικαιούνται - Πότε θα το λάβουν

Όλη η ΚΥΑ

26 Νοεμβρίου 2020 10:44
Επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους: Ποιοι το δικαιούνται - Πότε θα το λάβουν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση για το επίδομα των 400 ευρώ που θα δοθεί σε μακροχρόνια ανέργους. Επίσης τον Δεκέμβριο αναμένεται να δοθεί διπλό επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα το επίδομα των 400 ευρώ θα δοθεί σε κάθε μη επιδοτούμενο μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, που αποκτά την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από την 1η-3-2020 έως και τη δημοσίευση της ΚΥΑ, εξαιρουμένων όσων πήραν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση τον Απρίλιο.

Πως θα δοθεί το επίδομα των 400 ευρώ

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιείται από τον ΟΑΕΔ, κατόπιν έγκρισης από το ΔΣ του Οργανισμού, μετά από οίκοθεν έλεγχο στο μητρώο ανέργων και σχετική εισήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων.

Από τον οίκοθεν έλεγχο του ΟΑΕΔ διαπιστώνονται για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:

α) Η διατήρηση της ιδιότητας του μακροχρόνια ανέργου κατά τη δημοσίευση της παρούσας,

β) το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο,

γ) ο αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου,

δ) ο αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑMΚΑ),

ε) ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ),

στ) ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Οι δικαιούχοι οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίσει ο ΟΑΕΔ. Η καταβολή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ολοκληρώνεται την 31η-12-2020.

Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

ΟΑΕΔ: Πρόταση «βόμβα» για τα επιδόματα ανεργίας!

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ προτείνεται να αποσυνδεθεί από τον κατώτατο μισθό και να πάψει να είναι σταθερό. Συγκεκριμένα, προτείνεται το επίδομα να είναι συνδεδεμένο με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.

Προτείνεται το επίδομα ανεργίας να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1200 ευρώ. Παράλληλα, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα πραγματοποιηθεί η προπληρωμή επιδομάτων και η πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων έτους 2020 από τον ΟΑΕΔ.

Η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους έξι μήνες, αντί για δώδεκα μήνες που είναι τώρα, και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Αν ο άνεργος μετά τους έξι μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως έξι μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλ. στο 55% του κατώτατου μισθού. Η χρηματοδότηση του επιδόματος ανεργίας θα μπορούσε να προέλθει από τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ.

Παράλληλα η επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει νέο πλαίσιο δια βίου κατάρτισης εργαζόμενων και ανέργων. Συγκεκριμένα η επιτροπή καταγράφει ότι υπάρχουν περιθώρια για παρεμβάσεις μέσω της βελτίωσης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού (απασχολούμενων και ανέργων) και της αύξησης του ποσοστού συμμετοχής εκείνων των ομάδων του πληθυσμού που υπο-εκπροσωπούνται (γυναίκες, νέοι και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας).

Όσον αφορά την κατάρτιση των ανέργων η επιτροπή προτείνει μετά από έξι μήνες που ο ΟΑΕΔ θα βοηθά στην αναζήτηση εργασίας, να προχωράει στην κατάρτιση τους μέσω προγραμμάτων από ιδιωτικά κέντρα που προσφέρουν υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης, τα οποία θα προσφέρουν θεωρητική εξάμηνη παρακολούθηση και πρακτική άσκηση στη συνέχεια.

Η κατάρτιση χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους. Η αποζημίωση των κέντρων κατάρτισης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες θα εξαρτάται από την ολοκλήρωση από τον εκπαιδευόμενο διαφορετικών σταδίων της διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα, καταβάλλεται ένα ποσό από τον ΟΑΕΔ μετά την επιβεβαιωμένη ολοκλήρωση και πιστοποίηση, περαιτέρω αποζημίωση καταβάλλεται για την τοποθέτηση σε θέση πρακτικής άσκησης και την ολοκλήρωση αυτής, περαιτέρω αποζημίωση καταβάλλεται για την εύρεση θέσης εργασίας, και τέλος καταβάλλεται ένα bonus σε περίπτωση διατήρησης από τον καταρτισθέντα της θέσης εργασίας για 6 μήνες.

Οι άνεργοι κατά την διάρκεια του προγράμματος κατάρτισης θα λαμβάνουν επίσης ένα ποσό έναντι του κόστους διαβίωσής τους κατά τη διάρκεια της περιόδου κατάρτισης, ενώ επειδή η πληρωμή των κέντρων κατάρτισης γίνεται με βάση τα αποτελέσματα που αυτά επιτυγχάνουν, τα κέντρα θα πρέπει να αξιολογούν εάν οι καταρτιζόμενοι μπορούν να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα και να επιλέγουν αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν.

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share