Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κοινωνικό Μέρισμα 2020: Τεράστια απογοήτευση! Γιατί δεν δοθεί τελικά, ποιοι οι μεγάλοι χαμένοι;

Γιατί δεν θα δοθεί τελικά το κοινωνικό μέρισμα 2020;

20 Νοεμβρίου 2020 07:07
Κοινωνικό Μέρισμα 2020: Τεράστια απογοήτευση! Γιατί δεν δοθεί τελικά, ποιοι οι μεγάλοι χαμένοι;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δεν θα δοθεί τελικά φέτος κοινωνικό μέρισμα 2020, παρά τα όσα γράφονταν και ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα.

Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, οι δικαιούχοι δεν θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα που είχαν υπολογίσει, ως μία οικονομική ανάσα για τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε.

Φυσικά, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι ο λόγος που δεν θα δοθεί φέτος το κοινωνικό μέρισμα 2020είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει πλεόνασμα, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι για το μέρισμα του Δεκεμβρίου 2019, ύψους 700 ευρώ, η σχετική πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων είχε ανοίξει από τις 17 έως και τις 26 του μήνα και η είσοδος σε αυτή γινόταν με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους στο TAXISnet.

Κοινωνικό Μέρισμα 2020: Ποιοι ήταν οι δικαιούχοι;

Οι δικαιούχοι του 2019 ήταν:

Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.

Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης ήταν βραχυχρόνια άνεργοι και είχαν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ).

Έκτακτο επίδομα για τα Χριστούγεννα: Ποιοι οι δικαιούχοι - Όλα τα νέα μέτρα ενίσχυσης

Σε 256.525 νοικοκυριά που διαβιούν στα όρια της φτώχειας λαμβάνοντας το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα δοθεί τελικά το έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα, το οποίο και είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη.

Το επίδομα θα ξεκινά από 200 ευρώ κατ’έλάχιστον και θα αυξάνεται ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού. Συνολικά θα ωφεληθούν με τον τρόπο αυτόν 482.335 μέλη νοικοκυριών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό με εξαμηνιαίο εισόδημα 1.200 ευρώ.
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος με εξαμηνιαίο εισόδημα 1.800 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη με εξαμηνιαίο εισόδημα 2.100 ευρώ.
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και εξαμηνιαίο εισόδημα 2.400 ευρώ.
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μον
    ογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη με εξαμηνιαίο εισόδημα 2.700 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη με εξαμηνιαίο εισόδημα 3.000 ευρώ

Για κάθε επιπλέον μέλος προστίθεται το εξαπλάσιο του αντίστοιχου εγγυημένου ποσού, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της παρούσης. Το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Παράλληλα, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Και συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν σε δηλώσεις τους την Πέμπτη το πρωί οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης:

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό – μεμονωμένο άτομο θα λάβει 200 ευρώ
  • Κάθε επιπλέον ενήλικας στο ίδιο νοικοκυριό θα λάβει 100 ευρώ
  • Κάθε ανήλικο παιδί θα λάβει επιπλέον 50 ευρώ.

Με άλλα λόγια:

  • ζευγάρι ενηλίκων που λαμβάνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα λάβει 300 ευρώ
  • νοικοκυριό με 2 ενήλικες και 2 παιδιά θα λάβει βοήθημα 400 ευρώ
  • πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά θα λάβει βοήθημα 500 ευρώ.

Παράλληλα, τα μέτρα ενίσχυσης για επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε ο υπουργός τα μέτρα λαμβάνονται με σκοπό να ανακουφιστούν οι επιχειρήσει που ανεστάλη η λειτουργία τους και οι εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή σύμβασης.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται:

  • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται εξαιτίας της πανδημίας και έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, θα λάβουν αποζημίωση, αναλογικά με το διάστημα της αναστολής.
  • Καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναλογικά επί του μισθού που λαμβάνουν.
  • Για επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, δίνεται η δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ και των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών. Για τους εργαζομένους, αντιστοίχως, θα υπάρξει αναστολή πληρωμής των δόσεων.
  • Συνεχίζεται από το τραπεζικό σύστημα η αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων.
  • Διπλάσιο επίδομα ενίσχυσης για τον μηνά Δεκέμβριο θα καταβληθεί σε περισσότερους από 480.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
  • Για τις επιχειρήσεις ισχύει μείωση του ενοικίου τους 40%. Μείωση ενοικίου θα ισχύσει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων και τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους. Το ½ της ζημίας των ατόμων που μισθώνουν κατοικίες και επιχειρήσεις θα καταβάλλεται απευθείας από το κράτος.
  • Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων για την 4η επιστρεπτέα προκαταβολή. Όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αν απασχολούν ή όχι εργαζομένους ή αν έχουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, καθώς επίσης και ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες, υπό την προϋπόθεση να έχουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
  • Την επόμενη βδομάδα θα καταβληθούν σημαντικά χρηματικά ποσά στους δικαιούχους μέσω της πλατφόρμας.
  • Η 4η επιστρεπτέα προκαταβολή ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης παρουσίασαν και άλλα 6 μέτρα στήριξης που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, μετά και το 2ο lockdown.

Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ενεργοποιεί συνολικά μέτρα στήριξης 3,3 δισ. ευρώ για στήριξη Απασχόλησης και των επιχειρήσεων. Τόνισε επίσης ότι η επάρκεια των μέτρων αναγνωρίστηκε από την 8η Αξιολόγηση της Κομισιόν.

Και συγκεκριμένα:

1. Ειδική αποζημίωση 800 ευρώ για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται

2. αναστολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις και αναστολή πληρωμής φδίοσεων για εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται

3. Αναστολή πληρωμής δανειοληπτών και ένταξη στο Πρόγραμμα Γέφυρα. Ήδη οι τράπεζες αφαιρούν το ποσό της κρατικής συμμετοχής από τη δόση.

4. Υποχρεωτική μείωση ενοικίου για όσους πλήττονται, επιχειρήσεις και εργαζομένους. Η απόφαση θα εκδοθεί μέχρι αύριο και θα προβλέπει αποζημίωση 50% στους εκμισθωτές

5. Αναστολή λήξης επιταγών για 75 μέρες

6. Νέα επιστρεπτέα 4 με συμμετοχή και νεοσύστατων επιχειρήσεων ασχέτως αν έχουν εργαζομένους και ταμειακή μηχανή. Το 50% δεν επιστρέφεται. Τις επόμενες ημέρες θα ανοίγει η πλατφόρμα και μέχρι 30 Νοεμβρίου. Θα εμφανίζεται αυτόματα το ποσό ενίσχυσης. Μέσα στον Νοέμβριο θα πληρωθούν οι πρώτοι δικαιούχοι. Θα διατεθούν 1,2 δισ. ευρώ. Μαζί με την Επιστρεπτέα 5 θα δοθούν πάνω από 5 δισ. ευρώ

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share