Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αναστολή εργασίας - Επίδομα ανεργίας: Ποιοι το δικαιούνται - Ποιοι θα πληρωθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

18 Νοεμβρίου 2020 10:31
Αναστολή εργασίας - Επίδομα ανεργίας: Ποιοι το δικαιούνται - Ποιοι θα πληρωθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από αύριο Πέμπτη 19 Νοεμβρίου ξεκινά διήμερο πληρωμών για όσους τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων τον Οκτώβριο και για ανέργους για τους οποίους παρατάθηκε κατά δύο μήνες το επίδομα ανεργίας. Επίσης δείτε ποιοι δικαιούνται το Εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης αλλά και σε ποιους πρόκειται να δοθεί.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη καταβάλλονται οι πληρωμές σε 201.819 δικαιούχους εργαζόμενους στον πολιτισμό, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τον αθλητισμό και την εστίαση που τελούσαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης τον Οκτώβριο. Στην συνέχεια, την Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των 123.000 ανέργων για τους οποίους παρατάθηκε για δύο μήνες το επίδομα ανεργίας.

Αναλυτικά, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση εγκρίθηκε η πίστωση 93,96 εκατομμυρίων ευρώ σε 201.819 δικαιούχους, που αφορούν:

  • σε αναστολές συμβάσεων εργαζομένων κατά τον μήνα Οκτώβριο, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 59,797 εκατομμύρια ευρώ σε 134.829 δικαιούχους. Υπενθυμίζεται πως για τον Οκτώβριο δικαίωμα στην αναστολή σύμβασης είχαν οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, πολιτισμό, μεταφορές, αθλητισμό και εστίαση, όπως και σε μερικούς άλλους ΚΑΔ που θεωρούνταν πληττόμενοι. Ταυτόχρονα, καθώς από τα τέλη Οκτωβρίου ξεκίνησαν τα τοπικά lockdown, αναλογία της ειδικής αποζημίωσης δικαιούνται και οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή στις επίμαχες Περιφερειακές Ενότητες μετά από προσωρινή αναστολή της επιχείρησης με κρατική εντολή (για παράδειγμα στην Κοζάνη από 16 Οκτωβρίου, στην Καστοριά από 23 Οκτωβρίου, σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Ροδόπη και Σέρρες από 30 Οκτωβρίου). Εντός της ίδιας δεξαμενής είναι και οι εργαζόμενοι ευπαθών ομάδων ανά την επικράτεια που δηλώθηκαν από τον εργοδότης τους σε αναστολή.
  • σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 25,596 εκατομμυρίων ευρώ σε 50.785 δικαιούχους.
  • σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 8,571 εκατομμυρίων ευρώ σε 16.205 δικαιούχους.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share