Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Αναδρομικά από 1.150 έως 6.912 ευρώ - Ποιοι οι δικαιούχοι

Το Νοέμβριο αναμένεται η καταβολή του ποσού

29 Οκτωβρίου 2020 11:19
Αναδρομικά από 1.150 έως 6.912 ευρώ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από τις 13/5/2016 και μετά θα καταβληθούν τον Νοέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, η προσωρινή σύνταξη στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, θα προχωρήσουν αρχικά στην αύξηση του ποσοστού όλων των προσωρινών συντάξεων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα, δείτε εδώ το ποσό των αναδρομικών που δικαιούστε με ένα... κλικ.

Ειδικότερα το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται από 50% σε 70% για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ, και σε ποσοστό 80% για τους μισθωτούς.

Αναδρομικά συνταξιούχων ποιοι θα πάρουν από 1.150 έως 6.912 ευρώ

Αναδρομικά: Αυτή είναι η αίτηση που πρέπει να κάνουν όσοι πήραν "κουρεμένα" ποσά

Η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) ζητεί με ανακοίνωση της να καταθέσουν αίτηση θεραπείας στον e-ΕΦΚΑ οι συνταξιούχοι που πήραν "κουρεμένα" αναδρομικά για το 11μηνο (Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).

Όπως επισημαίνει η Ένωση "η μη υποβολή της αίτησης θεωρείται ως αποδοχή της παρανομίας τής κυβέρνησης - ΕΦΚΑ που στέρησαν στους συνταξιούχους τα αναδρομικά από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα".

Αυτή είναι η αίτηση που πρέπει να κάνετε για να πάρετε τα αναδρομικά που δικαιούστε.

Σημειώνεται ότι τα ποσά που είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς οι συνταξιούχοι αφορούν στις περικοπές των κύριων συντάξεων, ωστόσο δεν καταβλήθηκαν αναδρομικά για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα για το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Επίσης επισημαίνεται πως συνεχίζεται η καταβολή συντάξεων και αναδρομικών, χωρίς να λείπει η ανησυχία σε μερίδα συνταξιούχων που είδαν στους λογαριασμούς μικρότερα ποσά από αυτά που υπολόγιζαν.

Με την αίτηση οι συνταξιούχοι μπορούν να ζητήσουν:

  • Την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1439/2020 της Ολομέλειας του ΣτΕ
  • Την καταβολή του ποσού για την επικουρική σύνταξη και των δώρων για το χρονικό διάστημα 11 μηνών, ήτοι από Ιουνίου 2015 έως και Μαΐου 2016
  • Την έκδοση νέου εκκαθαριστικού της σύνταξης με όλα τα ποσά που δικαιούνται για το χρονικό διάστημα των 11 μηνών σύμφωνα με την υπ' αριθ. 1439/2020 απόφαση Ολομέλειας ΣτΕ, προκειμένου να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Αυτή είναι η αίτηση που πρέπει να κάνετε:

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι τρεις νέες κατηγορίες των δικαιούχων - Έρχονται ανακοινώσεις για κληρονόμους (Video)

Συνεχίζονται οι πληρωμές των συντάξεων και αναδρομικών στους δικαιούχους καθώς σήμερα, 26 Οκτωβρίου, πληρώνονται οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των ταμείων των τραπεζών και του ΟΤΕ ενώ, όπως όλα δείχνουν, ανακοινώνονται και οι προϋποθέσεις για τα αναδρομικά των κληρονόμων.

Τις επόμενες ημέρες θα λάβουν τα αναδρομικά όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αγρότες, ενώ ο κύκλος του 11μήνου των αναδρομικών κλείνει με τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των σωμάτων ασφαλείας, των ταμείων των δημοσιογράφων και ορισμένων ακόμα ειδικών ταμείων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο, που μίλησε στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος», μέσα στις επόμενες ώρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις προϋποθέσεις για τα αναδρομικά των κληρονόμων των συνταξιούχων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει εκείνοι να υποβάλουν σε ειδική πλατφόρμα.

Οι τρεις νέες κατηγορίες των δικαιούχων για τα αναδρομικά

Οι πληρωμές των αναδρομικών θα συνεχιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα με τρεις νέες κατηγορίες. Συγκεκριμένα αναμένουμε:

  • Αυξήσεις και αναδρομικά με βάση τα νέα ποσά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.
  • Αυξήσεις και αναδρομικά με βάση το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων. Η σύνταξη θα περικόπτεται κατά 30% αντί για 60%.
  • Αυξήσεις και αναδρομικά σε όλες τις προσωρινές συντάξεις που έχουν εκδοθεί από τις 13/5 του 2016.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες καταβολής των αναδρομικών και των συντάξεων

Η πληρωμή των αναδρομικών πραγματοποιείται στις ίδιες ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε διακριτό όμως κωδικό, ώστε ο κάθε συνταξιούχος να έχει λεπτομερή ενημέρωση για το ύψος των αναδρομικών ποσών που δικαιούται. Ειδικότερα, οι συντάξεις και τα αναδρομικά ποσά που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, θα καταβληθούν στις ακόλουθες ημερομηνίες:

  • Στις 26 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Στις 27 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
  • Στις 29 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και άλλες οφειλές και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου. Επιπλέον, οι συνταξιούχοι μπορούν να δουν τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται και να εκτυπώσουν το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα μέσω μίας νέας εφαρμογής στον e-ΕΦΚΑ .

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share