Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

e-ΕΦΚΑ: Δείτε το ποσό των αναδρομικών που δικαιούστε με ένα... κλικ

Τι είπε ο Γιάννης Βρούτσης

24 Οκτωβρίου 2020 18:02
e-ΕΦΚΑ: Δείτε το ποσό των αναδρομικών που δικαιούστε με ένα... κλικ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για να υπάρχει μία απλούστερη, ασφαλέστερη και έγκυρη ενημέρωση των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ σχετικά με τα αναδρομικά ποσά που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους τέθηκε σε λειτουργία μία νέα εφαρμογή μέσω της οποίας ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να εκτυπώσει άμεσα το δικό του «Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων».

Αυτή η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ. Επίσης ήδη έχει διορθωθεί το τεχνικό πρόβλημα σχετικά με την καταβολή των συντάξεων και τα αναδρομικά ποσά.

Στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έγραψε ότι "στον νέο ψηφιακό e-ΕΦΚΑ δημιουργήσαμε μια μοναδική εφαρμογή για την εξυπηρέτηση όλων! Για πρώτη φορά δίνουμε με ένα μόνο κλικ να μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αναδρομικά που θα πάρετε".

Συντάξεις: «Αναβρασμός» με τις καταγγελίες για τα αναδρομικά - Έρχεται κι άλλη πληρωμή

«Αναβρασμός» υπάρχει για τα αναδρομικά των συντάξεων, με τον… κωμικοτραγικό τρόπο καταβολής τους να έχει προκαλέσει λογικές αντιδράσεις, ενώ μια δεύτερη πληρωμή αναμένεται να έρθει έως το τέλος του έτους, ενώ υπάρχει μια ανατροπή για το όριο συνταξιοδότησης.

Η κατηγορία συνταξιούχων που έχει να περιμένει και δεύτερη πληρωμή αναδρομικών είναι δικαιούχοι που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν ή κατά την διάρκεια του κρίσιμου 11μηνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και πληρώθηκαν για πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους εντός του 11μηνου ή μετά από αυτό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά 2 προϋποθέσεις:

1) Υπέβαλλαν αίτηση πριν τον Μάιο του 2016

2) Πληρώθηκαν για πρώτη φορά την μηνιαία οριστική κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015

Αυτοί οι συνταξιούχοι, από όποιο Ταμείο κι αν προέρχονται, του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, είτε δεν έλαβαν αναδρομικά ενώ δικαιούνται, είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται. Όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι θα εξοφληθούν τα υπόλοιπα των αναδρομικών τους σε δεύτερη, συμπληρωματική, πληρωμή έως 31 Δεκεμβρίου. Η ίδια φόρμουλα θα εφαρμοστεί και στις πληρωμές της ερχόμενης εβδομάδας σε ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους Δημοσίου, ναυτικούς, ΔΕΗ κ.α.

Εντός αυτής της ειδικής ομάδας συνταξιούχων υπάρχουν δυο ταχύτητες:

- Όσοι έλαβαν για πρώτη φορά την μηνιαία σύνταξή τους εντός της περιόδου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 έλαβαν ή θα λάβουν με την πληρωμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τμήμα των αναδρομικών που δικαιούνται. Το υπόλοιπο θα το λάβουν στην συμπληρωματική πληρωμή που θα έρθει σε δεύτερο χρόνο και έως το τέλος του έτους.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που πληρώθηκε πρώτη φορά την σύνταξή του τον Ιανουάριο του 2016, έλαβε αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριος – Μάιος 2016. Του οφείλονται οι μήνες Ιούλιος – Δεκέμβριος 2015, τους οποίους θα λάβει σε δεύτερη πληρωμή έως 31/12.

- Όσοι πληρώθηκαν για πρώτη φορά την σύνταξή τους μετά τον Μάιο του 2016 αλλά είχαν υποβάλλει αίτηση νωρίτερα, δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά τώρα. Εφόσον είχαν τις αντισυνταγματικές περικοπές (άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ) και δικαιούνται αναδρομικά, θα λάβουν το συνολικό ποσό που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή και έως 31/12.

Η τμηματική καταβολή των αναδρομικών αναμένεται να συνεχιστεί την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου με τους συνταξιούχους από το τ. ΙΚΑ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό (0, 2, 4, 6, 8). Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου πληρώνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες των πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, ενώ την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι Δημοσίου, οι ναυτικοί του ΝΑΤ, οι πρώην εργαζόμενοι της ΔΕΗ και συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ. Σε όλους θα ακολουθηθεί η ίδια φόρμουλα.

Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για τα αναδρομικά

O e-ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία μία νέα εφαρμογή, μέσω της οποίας ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να εκτυπώσει άμεσα το δικό του «Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων». Μέσω του ενημερωτικού αυτού σημειώματος, κάθε συνταξιούχος - δικαιούχος μπορεί να δει πληροφορίες για τα αναδρομικά ποσά που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό του.

Καταγγελία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) κατήγγειλε χθες με ανακοίνωσή του λάθη στην πληρωμή των αναδρομικών για περίπου 80.000 δικαιούχους-συνταξιούχους που οδηγούν, όπως αναφέρει, σε απώλειες αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Σύμφωνα με το Δίκτυο, τα λάθη προέκυψαν στους συνταξιούχους οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από το 2012 έως το 2016 και έλαβαν οριστικές συντάξεις κύριων και επικουρικών μετά το 2016 (έπαιρναν μόνο προσωρινή στην κύρια ή οριστική μόνο στην κύρια).

«Έκανε τεράστιο λάθος η κυβέρνηση επιλέγοντας να επιστρέψει αναδρομικά του ν. 4093/12 μόνο στις κύριες συντάξεις, γιατί η κράτηση του ν. 4093/12 υπολογίζεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Όταν οι συνταξιούχοι δεν είχαν λάβει λόγω καθυστέρησης επικουρική σύνταξη, γινόταν μικρότερη κράτηση έως και μηδενική το επίμαχο ενδεκάμηνο 2015-2016», αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ στην ανακοίνωσή του, δίνοντας και παραδείγματα.

Η διαδικασία κυλάει ομαλά απαντά το υπουργείο

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως «η διαδικασία καταβολής ξεκίνησε στις 23/10/2020 συνεχίζεται ομαλά, χωρίς λάθη και θα ολοκληρωθεί στις 29/10/2020» κάνοντας μάλιστα λόγο για «ανυπόστατες και αναληθείς ανακοινώσεις σχετικά με υποτιθέμενα λάθη στην καταβολή των αναδρομικών ποσών που προκαλούν σύγχυση». Με την ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο παρέπεμψε σε προηγούμενη ανακοίνωση της 16ης Οκτωβρίου, με την οποία διευκρινίζονταν πως στις ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016, τα ποσά που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά θα επιστραφούν στο σύνολό τους, το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους. "Επαναλαμβάνουμε, η καταβολή των αναδρομικών ποσών σε αυτήν την συγκεκριμένη κατηγορία των συνταξιούχων θα γίνει το επόμενο διάστημα και μέχρι τέλος του έτους", καταλήγει το υπουργείο Εργασίας.

Όπως εξηγούν στελέχη του ΕΦΚΑ πρόκειται για συνταξιούχους που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά το 2012, το 2013 κ.ο.κ. αλλά πριν τον Μάιο του 2016. Έλαβαν για πρώτη φορά την οριστική κύρια σύνταξή τους μέσα στο επίμαχο 11μηνο ή μετά από αυτό. Αν έλαβαν για πρώτη φορά την σύνταξή τους μέσα στο 11μηνο πήραν τώρα τμήμα των αναδρομικών που δικαιούνται και θα λάβουν τα υπόλοιπα έως το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, θα λάβουν το σύνολο των αναδρομικών που αντιστοιχούν στο 11μηνο, έως τις 31 Δεκεμβρίου, εφόσον έλαβαν την οριστική τους σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016.

Για εμπαιγμό μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου έκανε λόγο για εμπαιγμό των συνταξιούχων από τη ΝΔ : «Το σίριαλ του εμπαιγμού των συνταξιούχων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται. Αφού ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε ενάμιση εκατομμύριο συνταξιούχους από τα αναδρομικά που δικαιούνταν από τις περικοπές Βρούτση, σήμερα 80.000 δικαιούχοι συνταξιούχοι έλαβαν κουτσουρεμένες συντάξεις όσον αφορά τα αναδρομικά. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εργασίας είναι άλλη μια φορά υπόλογοι απέναντι στους συνταξιούχους».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share