Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η εργασία την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου

Αναλυτικά η ανακοίνωση

26 Οκτωβρίου 2020 12:49
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η εργασία την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) μέσα από ενημέρωση τους ανακοίνωσαν στο πως θα πραγματοποιείται η αμοιβή για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για την 28η Οκτωβρίου. Επίσης δείτε αν δικαιούστε το επίδομα που φτάνει έως 1.016 ευρώ και μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλλετε αιτήσεις για αυτό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η εορτή της 28ης Οκτωβρίου περιλαμβάνεται στις αργίες που από το νόμο έχουν χαρακτηρισθεί ως προαιρετικές, εκτός εάν έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (28η Οκτωβρίου) έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου.

Η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το πως θα πραγματοποιηθεί η αμοιβή την 28η Οκτωβρίου.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δε θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα της 28ης Οκτωβρίου πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας».

Πότε καταβάλλεται το επίδομα στους ανθρώπους του πολιτισμού

Τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η καταβολή του επιδόματος στους ανθρώπους του πολιτισμού, σημείωσε σήμερα η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Οι καταγεγραμμένοι στο μητρώο θα λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και μάλιστα ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να παραταθεί για δύο μήνες και για Νοέμβριο και Δεκέμβριο εφόσον υπάρχει η αντίστοιχη ανάγκη», επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο κανάλι της Βουλής.

«Στόχος», είπε η υπουργός «είναι η πρώτη καταβολή να αρχίσει το Νοέμβριο», αλλά αυτό είναι
θέμα του υπουργείου Οικονομικών.

Για τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, η κυρία Μενδώνη, ξεκαθάρισε ότι θα διοχετευτούν στους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού. «Θέλουμε να στηρίξουμε το σύγχρονο πολιτισμό, θέλουμε να στηρίξουμε τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες. Η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να επωφεληθεί πολύ καλύτερα από το επόμενο ΕΣΠΑ.

Οι φορείς της Αρχαιολογικής υπηρεσίας και του υπουργείου Πολιτισμού ξέρουν πολύ καλά να χειρίζονται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ένα μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης θα αφορά την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά οι περισσότερες προτάσεις μας, εφόσον εγκριθούν, θα αφορούν στη σύγχρονη δημιουργία, τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς», είπε η υπουργός Πολιτισμού.

Επίδομα σε καλλιτέχνες τι ανακοίνωσε η Μενδώνη

Μενδώνη για εργασίες στην Ακρόπολη

Ένα εμβληματικό έργο για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, όπως είναι η πρόσβαση των ΑΜΕΑ στην Ακρόπολη, θα είναι γεγονός σε λίγες εβδομάδες. Ο ανελκυστήρας θα αρχίσει μάλιστα να λειτουργεί την ημέρα που έχει αφιερώσει ο ΟΗΕ στους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα.

«Στις 3 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ. Διαλέξαμε από εκείνη την ημέρα και μετά να έχουν πρόσβαση στην Ακρόπολη. Βέβαια ο ανελκυστήρας θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία από το τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι όλα έχουν γίνει καλά. Και δεν αρκούμαστε μόνο στη διαβεβαίωση των δικών μας υπηρεσιών, ότι όλα έχουν γίνει καλά.

Κι εμείς και το Ίδρυμα Ωνάση, έχουμε ζητήσει να πιστοποιηθεί η κατασκευή και η λειτουργία του από έναν γερμανικό οίκο διεθνών προδιαγραφών», τόνισε η κυρία Μενδώνη, ενώ παράλληλα χθες ανακοινώθηκε από τον Γιάννη Βρούτση, άλλο ένα έκτακτο επίδομα, δείτε ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share